avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divort - procedura cu strainatatea
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divort - procedura cu strainatatea

buna ziua . va rog un sfat daca se poate in urmatoarea speta :
maria casatorita cu giovanni , cetatean italian .
domiciliu in italia , copil minor . casatoria transcrisa in ro .
maria intenteaza divort din culpa sotului si cere incredintarea minorului . ea este reprezentata , avand resedinta in italia .
la primul termen, lipsa de procedura cu paratul .
dupa primul termen, maria discuta cu sotul si cad de acord ca divortul sa se intemeieze pe culpa comuna si minorul sa i se incredinteze tatalui . paratul urmeaza sa trimita o declaratie in care mentioneaza ca doreste divortul din culpa comuna nu din culpa sa si doreste custodia minorului . in declaratie specifica ca sotia este de acord cu acest lucru .
maria intr-adevar este de acord .

cum tb procedat in continuare ?? nici maria si nici sotul nu se vor prezenta , ei avand resedinta in italia . maria este reprezentata .

tb. facuta o actiune precizatoare ?? se poate face o procura av. mariei pt. a-l reprezenta si pe sotul acesteia ??
Legea nr. 105/1992 prevede:
Art. 20. - Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sunt supuse legii domiciliului lor comun.
Legea naţională comună sau legea domiciliului comun al soţilor continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă, după caz, cetăţenia sau domiciliul.
În lipsă de cetăţenie comună sau de domiciliu comun, relaţiile personale sau patrimoniale dintre soţi sunt supuse legii statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strânse legături.
;)
in speta de fata , va voi tine la curent cu desfasurarea evenimentelor #-o
partile au avut ultimul domiciliu comun in italia .

dar, o alta speta , similara mi s-a admis la J1 : partile au resedinta in alt stat si ultimul domiciliu comun in statul respectiv . aceasta actiune cum mi s-a admis ?? este deja pe rol si urmeaza administrarea probelor . :stunned:

ma gandeam , poate daca as introduce actiunea la instanta din raza ultimului domiciliu al reclamantei din tara ?? dar reclamanta nu vrea sa vina in tara , sa se prezinte la termene :hm:

multumesc frumos colegilor pt. sfaturi :love1:
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
Care era cetatenia partilor in acest al doilea caz despre care ne spui?

Nu vad sa conteze revenirea in tara cu ceva, nu ne intereseaza domiciliul fiecarei parti in parte.
in al doilea caz partile au cetatenie romana , resedinta si ultimul domiciliu comun in franta .

in primul caz, romanca casatorita cu un italian , in italia . casatorie transcrisa in ro ,
ultimul domiciliu comun in italia .
nu se aplica in acest caz prevederile art. 150 pct. 1 din Lg. 105/1992 : daca partile au domiciliul in strainatate dar casatoria a fost transcrisa in ro , in cazul in care una din parti este cetatean roman , este competenta J1 ??

sau cf. art. 22 : daca legea straina nu permite divortul sau il permite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana , daca unul din soti este cetatean roman .
Tot in legea 105 vedem ca prima competenta o are tara cu cetatenie comuna, apoi domiciliu... Era clar ca erau roani, alta speta, alta situatie, alta competenta.

Stiu care e cetatenia spetei in discutie, tocmai de aceea ca nu au cetatenie comuna discutam de domiciliu... ceea ce dincolo nu se aplica.

22 poate fi aplicat, dar instantele nu considera deosebit de restrictiv fa[tul ca e musai intai o separatie juridica si apoi un divort sau ca dureaza foarte mult in afara, caci si aici ar putea dura la fel.
Dar... daca veti convinge instanta de conditiile restrictive... (vedeti proba legii straine) poate aveti castig de cauza.

150 nu se aplica; actul inregistrat in Romania nu inseamna act transcris!! Inseamna ca trebuia casatoria sa fi fost incheiata in Romania si atunci da, era alta situatie! Adica era iar o speta similara, insa nu identica dpdv al competentei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)
Divort selaruadriana selaruadriana Sunt casatorita in Italia cu un cetatean egipto-italian care intentioneaza sa inainteze actiunea de divort in Romania din considerente de timp si costuri ... (vezi toată discuția)