Buna ziua
Ma confrunt cu o problema si v-as fii tare recunoscatoare daca m-ati putea ajuta .
Problema sta in felul urm : tatal si bunicul meu ( tatal tatalui meu ) sunt propietarii unei locuinte . Tatal meu mai avea un frate care din pacate a decedat . Bunicul fiind batran doreste sa imi lase mie partea lui de locuinta ( jumatate din casa ). Care sunt modalitatile legale prin care as putea dobandii partea bunicului?
In momentul de fata cum fratele tatalui este decedat , la partea bunicului ( dupa moartea sa ) are dreptul si fiul fratelui decedat ( adica verisorul meu ).
Stiu ca putem face contract de vanzare -cump cu clauza de intretinere ? Ce inseamna si ce implica acest lucru ? Se platesc bani ? Daca da ce valoare ? Cine evalueaza locuinta ? Verisorul meu poate ataca in instanta acest lucru ?
Exista posibilitatea ca bunicul sa il dezmosteneasca pe verisorul meu ? Incercam sa gasim o cale cat mai simpla si ''ieftina'' si bineinteles mai greu atacabila in instanta .
uzufruct viager inseamna ca bunicul dvs va avea drept de folosinta asupra imobilului pe timpul vietii sale, iar cand acesta decedeaza dvs (care oricum in acte sunteti proprietara) va primiti inapoi dreptul de folosinta asupra imobilului. (ideea este ca nu puteti sa-l dati pe bunicul dvs afara din apart pe perioada vietii sale, nu ca dvs ati vrea acest lucru, dar deobicei aceasta este ratiunea uzufr. viager)
de asemenea, daca nu ma insel (sa ma corecteze cineva daca gresesc), eu stiu ca in situatia proprietatii comune pe cote-parti fiecare coproprietar poate dispune dupa bunul plac de cota sa ideala de drept. deci bunicul dvs nu va poate vinde tot apartamentul, decat cu acordul tatalui dvs, dar cota sa de 1/2 o poate instraina dupa cum vrea....
multumesc frumos dle marik0......nu poate vinde tot ap pt ca nu este propietar la tot ap , dar imi vinde partea lui .Oricum tatal meu este de accord .
Dar nu inteleg daca in acest ctr se trece val casei sau alta valoare...si care ar fi taxele pe care ar tb sa le platesc ?!
domnisoara mariko:D nu aveti pt ce
puteti lua valoarea casei din expertizele comerei notarilor ..se gasesc pe internet. trebuie platit impozit la valoarea apartamentului -sau mai exact a partii vandute (nu stiu cat e, banuiesc ca 16% dar nu vreau sa zic ceva fara sa stiu sigur) de catre vazator, asa stiu eu... si o sa trebuiasca platite cqateva milioane la notar..(asta nu cred ca poate aproxima nimeni...depinde si de tarifele lor)
rectific....impozitul se plateste la diferenta de valoare intre pretul cu care a cumparat si pretul cu care vinde...cota difera, sunt niste prevederi codul fiscal, trebuie sa ma uit exact
Mostenire
mel 75
buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)