avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CTR Mostenire sau Ctr vanzare-cum cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CTR Mostenire sau Ctr vanzare-cum cu clauza de intretinere ?

Buna ziua
Ma confrunt cu o problema si v-as fii tare recunoscatoare daca m-ati putea ajuta .
Problema sta in felul urm : tatal si bunicul meu ( tatal tatalui meu ) sunt propietarii unei locuinte . Tatal meu mai avea un frate care din pacate a decedat . Bunicul fiind batran doreste sa imi lase mie partea lui de locuinta ( jumatate din casa ). Care sunt modalitatile legale prin care as putea dobandii partea bunicului?
In momentul de fata cum fratele tatalui este decedat , la partea bunicului ( dupa moartea sa ) are dreptul si fiul fratelui decedat ( adica verisorul meu ).
Stiu ca putem face contract de vanzare -cump cu clauza de intretinere ? Ce inseamna si ce implica acest lucru ? Se platesc bani ? Daca da ce valoare ? Cine evalueaza locuinta ? Verisorul meu poate ataca in instanta acest lucru ?
Exista posibilitatea ca bunicul sa il dezmosteneasca pe verisorul meu ? Incercam sa gasim o cale cat mai simpla si ''ieftina'' si bineinteles mai greu atacabila in instanta .

Va multumesc frumos ! Astept raspunsurile dvs .
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 18:14, 29 Martie 2010
1) Pentru operatiunile de vanzare-cumparare, schimb sau orice alt transfer de proprietate al constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si al terenurilor de orice fel fara constructie, vanzatorii trebuie sa plateasca un impozit care se calculeaza astfel:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv :

- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele dobandite la o data mai mare de 3 ani:

- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

trebuie sa vedeti exact in care dintre situatii va incadrati
multumesc ....nu am inteles in totalitate:sorry:
de ex ei au cumparat in 1992 o casa batraneasca si au dat sa zicem 10 mi euro, apoi au daramat casa aia ( au obtinut aprobarile etc ) si au costruit una mare . Acum val asteia este de 50 mii euro ( am pus niste sume orientative ) ....dvs imi spuneti ca val care ar tb trecuta in ctr va fi de 40 mi euro ? SI la aceasta val voi platii taxele impuse de notar ( fiecare notar are taxele lui) si 2% impozit sa zicem ?

Din ce stiam eu la un ctr de V/C simplu se trece o valoare gen cum am precizat mai sus dar la un ctr de V/C cu clauza de intretinere se trece o val estimata a ingrijirilor pe 10 ani ....gresesc? Asadar pe mine ma inters o tranzactie cat mai ieftina . La Ctr V/C cu clauza de intretinere exista o suma minima pe care tb sa o treci in ctr ?

multumesc mult
:(
#-o
Se trece valoarea contractului de 40.000 euro, de exemplu. Din acesti bani se trece o suma ca avans, iar din diferenta se calculeaza valoarea intretinerii la o suma de x / luna pe o perioada de n ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct viager:cui i se poate oferi? tibi12 tibi12 un act de vanzare cumparare intre mine (nepot) si bunic(proprietarul imobilului) cu clauza de intretinere mai presupune impozit? dar acelasi contract cu clauza ... (vezi toată discuția)
Situatie foarte delicata.vanzare-cumparare/donatie/testament? tibi12 tibi12 Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)