avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA incasat la un pret mai mic
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA incasat la un pret mai mic

Buna ziua,

Va rog sa-mi precizati daca legea prevede o rezolvare clara a urmatoarei probleme si care ar fi solutia.
- Un proprietar de autovehicul solcita incheierea unui tichet RCA
- Broker-ul emite in numele asiguratorului cu care colaboreaza tichetul RCA solcitat de client, insa din greseala il incadreaza la o alta categorie de pret mai mica decat ar fi corect.
- Clientul pleaca bucuros de mana cereasca primita ca in loc de autospecializata cum scrie pe talon a primit un RCA pe care scrie autoturism si bineinteles ca a platit la jumatate din cat trebuia sa plateasca.
Toata lumea este cvasifericita pana la utilizarea tichetului, deoarece asiguratorul va observa ca prima incasata este cu 50 % mai mica decat in mod normal si va despagubi in consecinta cu 50 % mai putin.
Care este solutia legala in acest moment?
- Plateste clientul diferenta de prima pe care trebuia sa o plateasca de la inceput?
- Plateste clientul procentul de 50 % neacoperit de asigurator?
- Plateste brokerul diferenta de prima pe care trebuia sa o plateasca clientul de la inceput?
- Plateste broker-ul in numele clientului procentul de 50 % neacoperit de asigurator?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 15:47, 26 Martie 2010
Clientul va fi obligat sa achite costul corect al asigurarii RCA si asiguratorul va fi obligat sa achite despagubirile integral; acesta din urma se poate adresa cu actiune in recuperarea a 50% din despagubire, daca in contractul de mandat incheiat cu brokerul se afla o astfel de clauza.
In caz de dauna, asiguratorul isi asuma eroarea intermediarului, in consecinta plateste integral despagubirea.Pentru prejudiciul adus de catre intermediar, acesta raspunde material, conform contractului.Clientul nu poate fi obligat la diferenta de plata, decat daca este contactat si accepta benevol (greu de presupus)
Brokerul poate achita diferenta de prima, inainte de a se produce un eveniment care sa-l oblige la acoperirea unui prejudiciu.De regula, eroarea este depistata in momentul predarii documentelor la asigurator(copia cartii de identitate, chitanta+banii, copia politei).Daca aceasta verificare nu se face , persoana responsabila a asiguratorului participa copartas la prejudiciu impreuna cu brokerul.
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
nucu$, utilizator
Ati inteles foarte bine principiul proportionalitatii in cazul platii partiale a une asigurari
dar acum vine intrebareA: ce se intampla la dauna. In cazul dv, din cate am inteles ati stiut ca s-a facut o greseala si n-ati sesiat brokerul si asiguratorul va poate pune la plata pt. diferenta de 50% din dauna.Daca nu, asiguratorul va trebui sa suporte toata paguba urmand sa recupereze ce a platit in plus de la cei vinovati(conform contractului incheiat cu brokerul). In nici un caz nu va plati pagubitul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema polita rca MihaiFlorin MihaiFlorin Buna ziua, in data de 01:03:2013 am facut RCA ul prin intermediul unui Broker exact la sediul firmei. Masina este inmatriculata pe numele fratelui care sufera ... (vezi toată discuția)
Pot sa trag la raspundere un broker daca asiguratorul refuza nejustificat sa-mi achite contravaloarea reparatiilor efectuate la un autoturism in baza unei polite casco? sorina.scurtu sorina.scurtu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea chestiune. Vreau sa stiu cum pot/ daca pot sa trag la raspundere un broker de asigurare in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Rca incheiat in romania pentru o masina inmatriculata in italia. inselaciune sau raspundere civila delictuala? alex_007 alex_007 Buna ziua, Am si eu o speta mai ciudata şi mi-ar prinde bine cateva sfaturi. O persoana incheie un rca in romania pentru o masina inmatriculata in italia. ... (vezi toată discuția)