avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Studenti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Studenti

As dori, daca se poate, sa aflu un raspuns specializat in legatura cu o problema de familie:
Daca o familie (destul de instarita) are un singur copil, de 22 de ani, si acesta este student in alt oras la o facultate de durata, familia are dreptul de a-i refuza sprijinul minim financiar pentru a-si termina studiile? Sau este obligat sa il sustina? Si daca da in ce masura si ce se poate face. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Floare221 , utilizator 17:24, 28 Martie 2010
Da, exista o obligatie de intretire a copilului, dar din cate cunosc aceasta obligatie se extinde pana la varsta de 18 ani.
In cazul d-voastra nu cred ca exista un temei legal care sa oblige parintii la o asemenea prestatie. Aceasta este doar una de ordin moral.
Da, familia are dreaptul sa-l intretina daca nu aveti posibilitatea sa o faceti singurm, adica nu munciti.Acum depinde si din ce cauza s-au deterioarat relatiile familiale.



Obligaţiile legale de întreţinere prevăzute art. 86 Cod. fam. sunt:

- între soţ şi soţie;

- între părinţi şi copii (între adoptat şi adoptator);

- între bunici şi nepoţi sau strănepoţi;

- între fraţi şi surori;

- între foştii soţi a căror căsătorie a fost desfăcută prin divorţ dar numai dacă căsătoria a fost desfăcută din vina celuilalt soţ(sau a căror căsătorie a fost desfiinţată, având dreptul la întreţinere numai soţul de buna credinţă);
Nu este vorba de inca un copil aici. Este vorba de o studenta in anul 2 la medicina, cu lipsa de timp de a munci in primul rand, si mai ales cu un salariu suficient pt a se intretine intr-un alt oras decat cel natal. Daca parintii refuza sa o mai ajute, vroiam sa stiu daca este legal cat inca aceasta isi urmeaza studiile. Sau daca pur si simplu acestia nu mai sunt de acord cu acest lucru este obligata sa plece. Daca nu are drept nici macar in casa parinteasca sa stea, adica absolut niciun drept. Si din cate am inteles cam asa este.
Copilul major are dreptul de a primi intretinere din partea parintilor daca se afla in continuarea studiilor. In practica s-a stabilit ca se acorda pana la 26 de ani.
In stabilirea cuantumului pensiei, instanta ar trebui sa tina cont de rezultatele scolare si veniturile cu caracter permanent realizate de parinte.
Instanta poate stabili o pensie de pana la 1/4 din veniturile parintilor in cazul unui singur copil.
Imi pare rau ca situatia familiala nu este una prea fericita. Destramarea relatiilor dintre parinti si copii nu este benefica nici pentru unii, nici pentru altii.
Parintii au o obligatie morala de a-si ajuta copiii.
Daca parintii sunt divortati, iar copilul a fost incredintat mamei, de exemplu, iar tatal a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea copilului sau pana la varsta de 18 ani, puteti introduce personal o cerere de chemare in judecata impotriva tatalui dv., in cazul dat ca exemplu, pentru a va achita pensie de intretinere, avand in vedere faptul ca sunteti majora in continuarea studiilor. Veti face dovada ca suntetzi studenta in anul curect (adeverinta de la Facultate), ca nu aveti bunuri sau venituri impozabile (adeverinta de la Primarie) si, paratul - debitor al obligatiei de intretinere, va fi obligat la plata unei pensii in favoarea dv. pana la terminarea studiilor, dar pana la implinirea varstei de 26 de ani. ;)

Alte discuții în legătură

Pensie alimetara copii majori admin12 admin12 Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani? mariniucsimona mariniucsimona buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ( 20,5 ani) lungu1on lungu1on Am platit , si platesc , pensie de intretinere pe care am marit-o eu atat cat am considerat si nu am fost chemat in instanta niciodata . As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)