avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara se plateste chiar si dupa varsta de 18 ani?

buna ziua sper sa ma ajute cineva cu un rasp cat mai concret...am o ruda care e divortat de 15 ani,in grija mamei ramanand un copil...in urma divortului tatal era obligat la plata unei pensi alimentare...in luna octombrie anul trecut baiatul a implinit varsta de 18 ani dar este la liceu..este obligat tatal la plata pensiei alimentare pana cand copilul termina scoala?el plateste si in prezent pensia alimentara dar vrea sa stie daca e obligat prin lege sa plateasca pana termina baiatul scoala...multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: sandu05 , utilizator 13:05, 17 Februarie 2012
Pensia de intretinere este stabilita de catre instanta de judecata pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului.Ulterior, copilul major va sesiza instanta de judecata, daca isi continua studiile.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Intr-adevar, pensia de intretinere se plateste pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Pensia de intretinere trebuie solicitata personal in instanta de catre copilul devenit major.
Daca acesta obtine si venituri proprii, debitorul pensiei poate cere sistarea acesteia.
Ruda dumneavoastra a facut si face un lucru firesc, indeplinindu-si in continuare obligartiile fata de copilul sau.
Intr-adevar, dupa varsta de 18 ani a copilului, in conditiile in care acesta se afla in continuarea studiilor, parintele care a avut obligatia de a plati pensia de intretinere, are obligatia de a da intretine copilului, pana la finalizarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani. De altfel, obligatia de a da intretinere o au ambii parinti, indifereant daca locuiesc sau nu impreuna cu copiii. Insa, parerea mea este ca, fiind vorba despre relatia parinte-copil, nu este de dorit ca proaspatul major sa fie nevoit sa se adreseze instantei, chemandu-si tatal/mama in fata judecatorului. Parintii pot sa-si indeplineasca indatoririle pe care le au fata de copiii lor si fara a le fi impus acest lucru, de bunavoie (art 530 CC).
Desigur, dupa varsta de 18 ani, este posibil ca unii copii, paralel cu studiile, sa faca efortul de a realiza si ei un venit (care, de regula, este foarte mic), dar daca acel venit nu le este indestulator, parintii au in continuare obligatia de a-i ajuta (daca atunci cand locuim impreuna cu ei continuam sa-I ajutam, nu vad de ce sa nu o facem, benevol, si atunci cand nu traim sub acelasi acoperis). Eu cred ca, nu este firesc si benefic pentru nimeni ca un copil sa fie nevoit sa-si dovedeasca starea de nevoie in instanta, cred ca lucrurile se pot solutiona si prin buna intelegere, asa cum spuneti ca procedeaza ruda dumneavoastra.
O seara placuta!
freeelis a scris:

Intr-adevar, pensia de intretinere se plateste pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

Fica mea are 23 ani si termina facultatea in vara. Din toamna se inscrie la masterat. Mai trebuie sa-i platesc pensie alimentara daca nu obtine venituri?

Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
sandu05, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimetara copii majori admin12 admin12 Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere major Wilson al Wilson al Buna seara. Am un baiat care a implinit 18 ani. El se afla in franta cu mama lui. Pana la aceasta varsta am platit pensie alimentara in cont la o banca. ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)