avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajare pensionara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajare pensionara

Buna ziua!
mama mea este pensionara de 1 an si ar vrea sa se angajeze cu 6 ore pe zi vanzatoare la un magazin in zona. As vrea sa intreb daca poate face legal acest lucru si daca pierde ceva la pensie sau trebuie sa declare undeva si sa plateasca ceva din pensie la stat?
As vrea sa intreb deasemenea si de ce acte are nevoie pt angajare deoarece patroana de la magazin nu a mai avut pensionara angajata si nu stie sa ne zica.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 13:33, 29 Martie 2010
Da, dosarul a fost depus de catre unitatea la care a lucrat. S-a pensionat cu 2 ani mai repede decat ar fi crezut datorita anilor lucrati in toxic dar nu a cerut ea acest lucru ci asa s-a calculat.
ok!
Atunci...la muncă!
ªi nu uitaţi că poate solicita recalcularea drepturilor de pensie cu valorificarea perioadei lucrate după pensionare.
Sănătate!
* Lg. 3/1977 :
- la propunerea unitatii daca implineau 62 ani bărbaţii şi 57 ani femeile
- la cererea persoanei la împlinirea vârstei de 60 ani bărbaţii şi 55 ani femeile. (mai devreme cu 2 ani)

* In ambele cazuri, si atunci pe lg 3/1977 si acum pe lg 19/2000 unitatea depune dosarul de pensie
Bruta a scris:

* Lg. 3/1977 :
- la propunerea unitatii daca implineau 62 ani bărbaţii şi 57 ani femeile
- la cererea persoanei la împlinirea vârstei de 60 ani bărbaţii şi 55 ani femeile. (mai devreme cu 2 ani)

* In ambele cazuri, si atunci pe lg 3/1977 si acum pe lg 19/2000 unitatea depune dosarul de pensie

Vă rog să aveţi în vedre dispoziţiile art. 82, din Legea nr. 19/2000:
" ART. 82
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului."
vă mulţumesc!
ART. 167^2/Lg. 19/2000
(1) În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare prevăzute în anexa nr. 3, cererea de pensionare pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la casa teritorială de pensii în a cărei rază se află domiciliul acestuia.

(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către angajator sau instituţia care efectuează plata drepturilor de şomaj, după caz, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pensionare kyoko kyoko Buna ziua! Am urmarit cu interes subiectele postate pe acest site. Doresc sa stiu si eu cine inainteaza dosarele de pensionare ale angajatilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Pensie cu reducerea varstei vs mentinere in activitate nicusan nicusan Daca un pensionar, pensionat la 52 de ani cu reducerea varstei standard de pensie, in baza lg.19/2000, pt.cei peste 20 ani prestati in gr.1 (lg.3/1977) ca ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)