avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sa schimbat legea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sa schimbat legea

In 2008 Absolventii de liceu fara diploma de bacalaureat pot solicita certificate de absolvire. Studiile medii le are oricine a absolvit 12 clase, cu sau fara promovarea examenului de bacalaureat.In 2010 studii medii inseamna absolvirea unui liceu cu diploma de bacalaureat.Asta e selectat din ce scrie pe forum
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 08:38, 30 Martie 2010
Buna ziua !
Legea invatamantului nr.85/1995, republicata si actualizata, are modificat prin O.U.G.97/2009, art.26, care la alin.(1),(2) si (3) stipuleaza :
" Finalizarea studiilor liceale se atesta printr-un certificat de absolvire, care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, dreptul de sustinere a examenului national de bacalaureat, respectiv a examenului de certificare/atestare a competentelor profesionale.
(2) Absolventii ciclului superior al liceului dobandesc si portofoliul personal pentru educatie permanenta si, la cerere, foaia matricola.
(3) Absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii."
Citind cu atentie aceste prevederi si coroborand alin.(1) cu alin.(3) , este clar ca diploma de bacalaureat confera in plus, fata de certificatul de absolvire, dreptul de a accede la invatamantul superior.
Din acelasi art. 26 se intelege clar ca in categoria absolventilor de liceu si cu aceleasi drepturi( mai putin accederea la invatamantul superior) fac parte si cei cu adeverinta de absolvire si cei cu diploma de bacalaureat.
In concluzie si unii si ceilalti sunt absolventi de studii medii.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare vali2010eu vali2010eu as vrea sa stiu daca pentru meseria de dispecer iti trebuie diploma de bacalaureat sau merge doar cu certificatul de absolvire a liceului (vezi toată discuția)
Studii medii Chrisblinky2024 Chrisblinky2024 Studii medii Buna ziua, Se pot considera studii medii chiar daca nu exista o diploma de bacalaureat? Multumesc. (vezi toată discuția)
Dupa ce termini 12 clase ce primesti ? in afara de foaia matricola ... elenasilvia2 elenasilvia2 Dupa ce termini 12 clase ce primesti ? In afara de foaia matricola si diploma pe care o primesti la festivitate. Primesti Diploma de absolvire a liceului sau ... (vezi toată discuția)