Dezamagire dupa ce cumperi, online sau in lumea reala… se intampla in orice societate. Urmeaza disputele si intra in scena tribunalele. Multinationale poate nu au probleme, dar cumparatorii de rand si micii comercianti considera ca actiunea legala dureaza si costa prea mult. Metodele de solutionare alternativa a litigiilor, precum medierea, ofera remedii mai rapide si mai ieftine. Joi, deputatii vor dezbate si vota doua legi, care vor ajuta consumatorii ce au probleme legate de achizitiile lor.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
"Sistemele de solutionare alternativa a litigiilor sunt mecanisme in afara tribunalelor, care se deruleaza printr-un mediator si ajuta consumatorii si comerciantii sa gaseasca o solutie", anunta Parlamentul European.
Acestea exista deja in unele state membre, dar numai un consumator din 20 au apelat la ele in 2010, arata un raport parlamentar. Pentru schimbarea acestei situatii, o noua directiva UE ar putea crea scheme accesibile in toate sectoarele, care sa se asigure ca orice disputa este solutionata in mai putin de 90 de zile. Acestea vor aborda plangeri referitoare la cumparaturi online si offline, nationale sau transfrontaliere.
Pentru solutionarea disputelor pe internet, va fi creata o platforma online in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Aceasta va include formulare standard si un ghid care sa ajute cumparatorii sa gaseasca cea mai buna solutie pentru problema lor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Noul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro
și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (1)