1. Reguli noi pentru calcularea pensiei anticipate parțiale
Începând cu 16 iulie 2016, modul în care se calculează pensia anticipată parțială s-a schimbat. Astfel, Legea nr. 142/2016 a stabilit că cuantumul acesteia se calculează, din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat efectiv. Până la această modificare, cuantumul se calcula prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă cu o cotă fixă (0.75% pentru fiecare lună de anticipare). Însă de noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie 2016.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
2. Cine se poate pensiona mai devreme din 2016
Potrivit Legii nr. 155/2016, minerii care lucrează în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună trebuie să îndeplinească un stagiu de cotizare de 20 de ani, nu de 30 de ani. În acelaşi timp, Legea nr. 155/2016 mai dispune că se pot pensiona mai repede şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare (muncă în condiţii speciale).
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
3. Un nou cadru legal pentru pensiile avocaților
Legea nr. 72/2016 dispune că atât bărbaţii, cât şi femeile din avocatură se pensionează la 65 de ani. Până la 3 august 2016, când legea menționată a intrat în vigoare, vârsta standard de pensionare era de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 60 de ani pentru femei, ceea ce reprezenta practic o diferențiere de tratament în cadrul profesiei de avocat, femeile fiind mai avantajate. În ceea ce priveşte stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi, acesta a rămas la nivelul de 15 ani.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
4. Jurnaliştii şi militarii pensionaţi pot beneficia de o indemnizaţie specială
Jurnaliştii şi militarii pensionaţi, care sunt membri ai uniunilor de creatori, pot beneficia, la cerere, de o indemnizaţie lunară specială (în plus faţă de pensie), potrivit Legii nr. 83/2016. Cuantumul indemnizaţiei speciale reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării, dar există și o limită maximă pentru aceasta: echivalentul a două salarii de bază minime brute. În plus, piloţii instructori de avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă se pot bucura de pensie de serviciu, dacă au o vârstă de cel puţin 50 de ani şi o vechime de minimum 20 de ani ca personal aeronautic civil navigant profesionist.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
5. Plata retroactivă a contribuției la pensii, posibilă timp de șase luni
De departe cea mai importantă noutate a anului 2016 în materia pensiilor, ideea de plată retroactivă a contribuției la pensii le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii. Asta înseamnă că perioadele pentru care se va face plata retroactivă vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Numai că cei care doresc să achite retroactiv contribuția la pensii au la dispoziție doar șase luni pentru a-și face intenția cunoscută autorităților, adică până la 27 aprilie 2017.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
6. Mai mulți pensionari scapă de impozitarea pensiei
Pentru că plafonul de impozitare a fost mărit la 1.100 de lei, de la 1 ianuarie, noi persoane scapă de plata impozitului pe veniturile din pensii în anul 2017. În 2016, veniturilor din pensii ce depășeau 1.050 de lei li s-a aplicat un impozit de 16%, iar toți cei care s-au regăsit sub acest prag au scăpat de impozitarea pensiei. Din 2017 însă, având în vedere că pragul a crescut cu 50 de lei, ajungând la 1.100 de lei, înseamnă că pensionarii care primesc o pensie sub acest prag nu vor avea pensiile impozitate.
Notă: Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Comentarii articol (4)