Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDe acum, poți participa la toate evenimentele avocatnet.ro cu un singur abonament premium COMPLET →
În viața oricărui antreprenor care aspiră să creeze un unicorn într-un timp relativ scurt, va există și momentul în care va trebui să ridice o rundă de finanțare de la un investitor instituțional. Acest proces presupune o serie de pași printre care se va află și un “term sheet”. În acest articol, doresc să evidențiez câteva dintre clauzele principale pe care o să le regăsești, ca antreprenor, în acest document. Bineînțeles, este important să ai un nivel de înțelegere ridicat al termenilor din documente, însă e absolut esențial să lucrezi cu un avocat care are experiență în asistarea și consultanță oferite antreprenorilor care au "ridicat" fonduri de la investitori instituționali.
Articolul continuă mai jos
1. Pre-money valuation este un termen pe care fondatorii îl utilizează frecvent în contextul atragerii unei investiții, astfel încât, în opinia mea, este util să fie înțeles de orice antreprenor care are viziunea de a construi un startup scalabil. O evaluare "pre-money" a unei companii de tip startup reprezintă valoarea considerată a companiei imediat înainte de a atrage o finanțare ori o investiție din partea unor investitori.
Post-money valuation reprezintă valoarea afacerii tale după o rundă de investiții. Pe scurt:
Post-money Valuation = Pre-money Valuation + banii primiți în timpul rundei de investiție
2. Board Structure - board observer vs board member. Fondurile de venture capital își construiesc, în general, consiliile de administrație, într-unul din cele două moduri - fie ca membri ai consiliului (board member), fie ca observatori în board (board observer). În calitate de observator (board observer), vei fi participant activ la ședințele consiliului de administrație, dar nu votezi pe niciun subiect de consiliu.
Spre comparație, în calitate de membru al board-ului (board member), ai drepturi depline, inclusiv acela de a vota orice decizie importantă. Din experiența mea personală, depinde foarte mult de investitor, întrucât unele fonduri de investiții trebuie să aibă un loc în board ca să protejeze interesele investitorilor lor (LPs), dar sunt și fonduri care nu au această nevoie, cum ar fi Global Founders Fund.
3. Exit provisions. În caz că ești interesat, că antreprenor, de un exit, este important să te uiți la preferințele la exit și cum se face distribuirea banilor în acest context final. Iar aici mă refer la preferințe la lichidare care pot fi 1x sau 2x, în funcție de ce multiplu sugerează investitorul. De asemenea, trebuie urmărit dacă preferințele sunt participative sau non-participative, asta însemnând ca, pe lângă faptul ca investitorul își recuperează investiția inițială în cazul unui exit, mai primește bani pro-rată pentru acțiunile deținute.
4. Clauze speciale (determinate de factori macroeconomici) - nu aș fi vorbit despre această clauza niciodată, însă am învățat din propria experiență că e important să te gândești și la „edge cases”, mai ales când e vorba despre compania căreia îți dedici în totalitate viață profesională. Am fost extrem de inspirat, prin decembrie 2015, să pun în documentele hackajob o clauză care îmi permite să rămân director executiv la hackajob, chiar și în cazul în care mi-aș pierde vreodată dreptul de muncă în Marea Britanie, iar pe atunci nimeni nu îndrăznea măcar să creadă că Brexit e ceva real. Așadar, îți recomand să te uiți la factorii macroeconomici care ar putea influența parcursul - fie al companiei tale, fie chiar al tău personal și chiar dacă atunci a părut o nebunie și nimeni nu a fost de acord cu mine, iată că acum această clauză mă scapă de un stres inutil.
Sper că v-a fost de folos articolul, dar încă o dată recomand consultarea unui avocat cu experiență, întrucât ridicarea unei finanțări are consecințe ample asupra vieții personale și profesionale a oricărui antreprenor. Așteptările vor fi diferite, modul de a conduce compania va fi diferit și, de aceea, oricare ar fi decizia, ea trebuie să fie 100% asumată.
Citește mai mult despre razvan creanga, hackajob, start up, investitii, term sheet, finantare afacere, antreprenoriatRăzvan Creangă este un antreprenor cu viziune globală care a dezvoltat începând cu anul 2002 mai multe proiecte antreprenoriale în tehnologie. El este pasionat de crearea și dezvoltarea de inițiative de impact care au misiuni puternice și cu semnificație. Răzvan a ridicat finanțări de aproape 10 milioane de dolari și în prezent este co-fondator și CEO la hackajob. Puteți afla mai multe pe www.razvancreanga.com.
Comentarii articol (0)