În prezent, conform Legii 132/2017, decontarea directă este serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, dar achiziția lui de către asigurat este opțională.
Potrivit proiectului, decontarea directă între asigurătorii RCA va fi aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidentele auto s-au produs pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate sau înregistrate în România;
- prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor (se exclud vătămările corporale).
Totuși, chiar dacă aceste măsuri ar putea intra în vigoare în curând, va mai dura un pic până când șoferii vor putea să folosească efectiv decontarea directă, deoarece procedura de decontare va trebui stabilită, ulterior apariției măsurii, prin reglementări ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Mai mult, așa cum declara recent Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, citat de agerpres.ro, "nu trebuie să ne aşteptăm la nişte rezultate spectaculoase pe termen foarte scurt. Ea (decontarea directă - n. red.) va începe să producă rezultate în cel puţin 6 luni de la momentul introducerii ei, având în vedere modul de reînnoire a poliţelor de asigurare".
Atenție! Mecanismul decontării directe este, în continuare, opțional pentru asigurat. Pentru a deveni obligatoriu, proiectul de OUG prezentat aici trebuie să fie adoptat de Guvern, iar, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)