Dovada vechimii în muncă se face de ani buni cu adeverințele de vechime, pe care salariații le pot obține de la angajatorii, în primul rând, ori de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar și contracost. Carnetele de muncă au fost desființate -- funcțiunea acestora fiind înlocuită -- acum un deceniu, când a apărut Revisalul (registrul electronic de evidență a salariaților) și planul a fost ca acestea să ajungă la angajați prin intermediul angajatorilor, doar că lucrurile nu au decurs conform planului: doi ani mai târziu, redacția avocatnet.ro prezenta faptul că acestea nu ajunseseră la toți salariații, nici măcar nu ajunseseră la angajatori ca să fie trasmise salariaților.
Suntem în 2020 și există în continuare carnete de muncă ce nu au ajuns la titularii lor. De pildă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad atragea atenția în decembrie 2019 celor interesați că circa 14.000 de carnete așteaptă să fie luate de titulari. Unii dintre cei care nu și-au ridicat încă aceste carnete sunt cei plecați de ani buni în străinătate și care nu au mai lucrat în țară.
Recent, o atenționare a venit și de la ITM Harghita, unde peste 4.000 de carnete sunt încă nerecuperate: "la această dată, în arhiva specială a ITM Harghita se mai gasesc 4.018 carnete de muncă gata să fie ridicate de titularii care nu au făcut-o până acum".
De ce e importantă ridicarea carnetelor? Pentru că pentru perioadele cât aceste carnete au funcționat, adică până la finele lui 2010, ele asigură principala modalitate de a face dovada vechimii în muncă pentru viitorii pensionari când se duc la casele de pensii. Altcumva, e nevoie de instanță de judecată pentru reconstituirea vechimii în muncă (bani, timp și stres, cu alte cuvinte): "vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă", potrivit Codului muncii.
Cei care încă nu au aceste carnete acasă se pot interesa de ridicarea lor la inspectoratul teritorial de muncă din județul în care locuiesc, așadar.
"Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente : carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010 iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM .
Dacă nu aveți carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să vă interesați despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia", atenționează ITM Harghita.
Un motiv în plus pentru cei care nu și-au recuperat încă aceste carnete este cazul recent de la Constanța, în care o fostă angajată, încercând să câștige dreptul la o pensie mai mare, a descoperit că actele de muncă ce i-ar fi servit în acest scop erau depozitate în condiții extrem de proaste, într-o hală unde se pot supune ușor distrugerii (cazul este prezentat aici).
Comentarii articol (5)