Astfel, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020, ale cărei măsuri se aplică deja, stimulentul lunar în valoare de 2.500 de lei, ce va fi acordat pe toată perioda stării de urgență, poartă denumirea de stimulent de risc și va fi dat tuturor celor care se ocupă de cei infectați cu noul coronavirus.
Mai exact, beneficiarii stimulentului pot fi, potrivit OUG-ului apărut recent, atât cei ce lucrează în spitale, adică medici, asistenți sau infirmieri, cât și cei din serviciul de ambulanță, atâta timp cât se ocupă direct cu transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul persoanelor infectate cu COVID-19.
Toți cei care vor beneficia de stimulentul de risc vor fi stabiliți de cei ce conduc unitățile în care își desfășoară aceștia activitatea, prin decizie.
Pe de altă parte, valoarea de 2.500 de lei a stimulentului de risc este brută, pentru acest stimulent nedatorându-se contribuții sociale, adică cele pentru pensii, sănătate, respectiv contribuția asiguratorie pentru muncă, ci doar impozitul pe venit, de 10%.
Banii pentru acordarea acestui stimulent de risc sunt asigurați din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman. Potrivit unor declarații recente ale ministrului pentru fonduri europene, Marcel Boloș, citate de digi24.ro, la nivel european există mai multe țări interesate să acorde acest stimulent, printre ele numărându-se și Italia, Bulgaria, Germania sau Ungaria.
Comentarii articol (1)