Regulamentul european 1.150/2019 se aplică direct în toate statele membre ale Uniunii Europene, deci inclusiv în România, începând cu data de 12 iulie 2020. Guvernul nu va face altceva decât să desemneze, printr-un proiect de OUG, o autoritate autohtonă care să vegheze la respectarea actului normativ european și să stabilească amenzile ce pot fi aplicate.
CC va face cercetări pentru identificarea încălcărilor regulamentului nou atât în baza sesizărilor primite (dacă acestea prezintă motive serioase pentru demararea unei investigații), cât și din oficiu (dacă are destule indicii despre o posibilă încălcare, în baza unei analize preliminare - o decizie va veni în 120 de zile).
O sesizare transmisă la CC va trebui să includă:
- informații despre identitatea întreprinderii care o depune;
- indicarea entității reclamate;
- detalii despre presupusa încălcare a regulamentului european;
- informații și documente care susțin sesizarea;
- motivele în temeiul cărora se invocă un interes legitim;
- posibilul prejudiciu produs;
- o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că informațiile din sesizare și anexele acesteia sunt de bună-credință.
Practic, dacă o sesizare este incompletă și firma care o depune nu revine cu informațiile cerute de Consiliu, aceasta va fi respinsă. Pentru o sesizare completă, CC va da o decizie în 90 de zile. În orice caz, procedura concretă de soluționare a sesizărilor va fi stabilită de CC printr-un act normativ propriu.
În urma unei cercetări aprofundate, Consiliul va putea stabili, ca sancțiune principală, aplicarea unui avertisment sau a unei amenzi contravenționale, care va putea ajunge până la 1% din cifra de afaceri. În plus, se vor putea da măsuri corective, numite în proiectul de OUG „măsuri comportamentale”.
Deciziile emise de CC vor fi comunicate părților și vor fi obligatorii. Acestea vor putea fi contestate, în maximum 30 de zile de la primire, la secția de contencios administrativ a Curții de Apel București. Totodată, este important de precizat că deciziile ce cuprind sancțiuni vor fi considerate titluri executorii, fără alte formalități, după ce trec cele 30 de zile în care pot fi contestate.
Printre faptele care vor putea fi sancționate de CC se vor număra furnizarea de informații inexacte, incomplete sau care induc în eroare, intenționat sau nu, în cadrul cercetărilor. În acest caz, se va aplica o amendă între 0,01% și 1% din cifra de afaceri totală. Iar pentru nerespectarea obligațiilor impuse prin decizia CC, se va aplica o amendă cominatorie de până la 1% din cifra de afaceri totală pentru fiecare zi de întârziere.
Pe partea de respectare a Regulamentului 1.150/2019, proiectul de OUG prevede avertismentul pentru încălcările mai puțin grave și amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri pentru cele grave. Firmele nou-înființate vor risca amenzi între 5.000 și un milion de lei.
Încălcările regulamentului european vor putea fi sancționate în cadrul unui termen de prescripție de doi ani. Și, foarte important, acestor amenzi nu li se va aplica regimul OG 2/2001, ceea ce înseamnă că este exclusă posibilitatea de a fi achitate în cuantum redus în termen de 15 zile.
Informații mai multe despre noul regulament european pot fi găsite aici.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.