În acest sens, inspectorii de muncă vor face controale specifice la firmele care au declarat situații de detașare/delegare etc., urmând să trimită constatările la Fisc. De asemenea, dacă acțiunile de control inopinat sunt demarate de Fisc, se vor cere confirmări pe natura veniturilor de la inspectoratele teritoriale de muncă.
Legea 72/2022 introdus o amnistie fiscală pentru angajatorii care s-au trezit cu recalificări de diurne pentru sumele acordate în perioada 1 iulie 2015 - 3 aprilie 2022. Adică sumele acordate ca diurne netaxabile ce au fost transformate în venituri salariale taxabile și angajatorilor li s-au stabilit sume suplimentare de plată la stat.
Dincolo de amnistie, legea a uniformizat tratamentul fiscal al diurnelor și a stabilit că, pe viitor, orice recalificare poate fi făcută numai în urma unei colaborări între Fisc și Inspecția Muncii. În acest sens, este nevoie de un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Muncii pentru a stabili reguli procedurale precise. Deși trebuia emis, conform legii, până pe 30 mai, vedem proiectul de ordin pus în dezbatere abia pe 12 iulie.
Reîncadrarea diurnelor va fi posibilă numai după ce inspectorii muncii vor face un control și vor stabili dacă e vorba de diurne sau de venituri salariale mascate ca diurne. Noua lege a stabilit clar că, atunci când vorbim de diurnă, ne referim la indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională și prestația suplimentară acordată în baza clauzei de mobilitate.
„Reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, a indemnizației de detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, primite de salariați, poate fi realizată de organele fiscale (...) în urma controalelor realizate de organele competente ale Inspecției Muncii, prin care se constată situațiile de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații, după caz, potrivit legii”, scrie în Legea 72/2022.
Inspecția Muncii, prin inspectoratele sale teritoriale, va fi obligată să confirme natura veniturilor acordate sub forma respectivelor indemnizații (inclusiv prestația suplimentară pentru clauza de mobilitate) fie la cererea autorităților și instituțiilor publice (sau a oricăror altor entități), fie din oficiu, în urma controalelor proprii la angajatori. În cazul din urmă, constatările inspectoratelor se vor comunica Fiscului, care va putea să le fructifice.
Proiectul de ordin cu procedura pus marți în dezbatere stabilește că inspectoratele teritoriale vor face controale specifice la contribuabilii care figurează cu detașări transnaționale, iar actele de control vor fi trimise la Fisc, în timp ce organele fiscale teritoriale vor selecta în baza analizei de risc contribuabilii la care Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a efectuat controalele specifice și pentru care actele de control i-au fost transmise.
„Fundamentarea constatărilor în ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale, va fi efectuată ținând cont de constatările efectuate de Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, cu privire la natura veniturilor acordate salariaților sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate”, scrie în proiectul de ordin. Practic, asta înseamnă că Fiscul va putea recalifica și stabili impozitul și contribuțiile suplimentare doar pornind de la ce a constatat inspectorul de muncă. Dacă inspectorul de muncă nu consideră situația drept o detașare transfrontalieră, atunci nici Fiscul va purcede la recalificare.
Așa cum spuneam, situația va putea sta și în oglindă: organul fiscal să fie cel care începe să realizeze analize de risc și să facă controale inopinate la entități unde sunt situații de detașare/delegare etc., urmând să ceară ulterior confirmarea naturii veniturilor de la inspectoratul de muncă.
„După primirea actelor de control de la inspectoratele teritoriale de muncă se poate proceda la efectuarea de acțiuni de inspecție fiscală în care se poate realiza reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, primite de salariați, în temeiul prevederilor art. 11 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...) ținând cont de constatările efectuate de Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă”, potrivit proiectului.
În altă ordine de idei, aceasta este a doua procedură de aplicare pe care autoritățile trebuie să o emită în baza Legii 72/2022. Prima procedură a fost cea de aplicare a amnistiei fiscale, aceasta fiind oficializată recent (cu întârziere față de termenul-limită stabilit prin lege).
Atenție! Proiectul de ordin cu procedura comună trebuie aprobat de ministerele Finanțelor și Muncii și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.