„La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (...) organul fiscal central şi organul fiscal local organizează întâlniri cu contribuabilii vizaţi pentru diseminarea prevederilor legale, a procedurilor de completare şi depunere a declaraţiei, precum şi instruire practică”, prevede actul normativ, acestea desfășurându-se între jumătatea lunii ianuarie și termenul depunerii formularului.
Asistența fiscală pentru PFA-uri constă în:
- îndrumare și asistență la completarea declarației unice;
- îndrumare și asistență la înregistrarea în Spațiul Privat Virtual;
- îndrumare și asistență pentru transmiterea online a declarației unice.
Fiscul a oficializat recent o serie de modificări la declarația 212, iar la câteva săptămâni după a apărut și versiunea electronică actualizată a formularului. Astfel, PFA-urile pot deja să depună declarația unică, dacă vor. Important de precizat mai este că Fiscul a pus la dispoziție recent și o broșură cu principalele informații ce trebuie știute, în 2023, despre completarea și depunerea declarației unice pentru persoanele fizice.
Declarația unică se depune anul acesta atât pentru finalizarea situației pe 2022 (stabilirea veniturilor exacte și a taxelor aferente), cât și pentru estimarea veniturilor din 2023 și a taxelor aferente. Formularul se poate depune atât online (obligatoriu pentru PFA-uri și profesioniști), cât și în format tipărit (la registratura unităților fiscale - doar persoanele fizice obișnuite).
Taxele datorate de PFA-uri pentru veniturile independente obținute sunt impozitul pe venit (cotă: 10%) și, dacă depășesc plafoanele legale, contribuția la pensii (cotă: 25%) și/sau contribuția la sănătate (cotă: 10%).