ACCES GRATUIT
Arderea vegetației de pe terenuri, amendată cu până la 15.000 de lei
Folosirea focului pentru curățarea terenurilor de resturi vegetale este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului, iar încălcarea acestei interdicții poate aduce deținătorilor acestor terenuri amenzi de până la 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de până la 100.000 de lei, în cazul celor juridice. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atrage atenția că, în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă, în doar câteva zile au fost înregistrate, la nivel național, peste 460 de incendii, fiind afectate peste 1.000 de hectare de teren.
Articolul continuă mai jos
Una dintre obligațiile instituite prin
OUG 195/2005 privind protecția mediului cade atât în sarcina persoanelor fizice, cât și a celor juridice, iar acestea
nu pot arde miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă.
Pentru încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, aceștia riscă amenzi mari. Mai exact, în aceste cazuri se poate aplica
persoanelor fizice o amendă de la 7.500 la
15.000 de lei, iar în cazul
persoanelor juridice, de la 50.000 la
100.000 de lei.
În plus, din 2022, arderea de deșeuri, substanțe sau diverse obiecte
poate fi pedepsită cu închisoarea de până la cinci ani sau cu amendă.
Totodată, cei care vor să organizeze un picnic sau un grătar trebuie să știe că
pot aprinde focul doar în locuri special amenajate pentru asta, iar acesta trebuie supravegheat în permanență, astfel încât să nu riște incendierea vegetației din apropiere.
Cei care fac grătar în afara zonelor amenajate sau nu supraveghează permament focul riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă, riscul de incendiere a vegetației de pe terenurile agricole și nu numai este foarte mare, incendiile putând afecta transporturile, siguranța persoanelor sau calitatea aerului.
MAI a anunțat azi că
“prin stingerea celor 464 incendii înregistrate la nivel național (în weekend - n. red.), pompierii au limitat propagarea flăcărilor la vecinătăți, eliminând astfel producerea altor situații care să pună în pericol vieți și bunuri. Din totalul acestora, 310 au reprezentat arderi necontrolate, suprafața de teren afectată fiind de peste 1.000 ha”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)