Căsătoria civilă reprezintă un statut juridic recunoscut în toate țările Uniunii Europene. În principiu, o căsătorie încheiată legal într-o țară membră este recunoscută și în celelalte state UE.
Cu toate acestea, normele naționale privind căsătoria diferă de la o țară membră a Uniunii la alta, iar aceste diferențe se manifestă în special în ceea ce privește drepturile și obligațiile cuplurilor căsătorite, cum ar fi cele referitoare la proprietate sau la numele de familie.
De asemenea, relația dintre căsătoria religioasă și cea civilă variază, unele țări UE tratând căsătoria religioasă ca echivalentă cu cea civilă, în timp ce altele nu. Prin urmare, dacă te muți într-o altă țară UE după ce ai încheiat doar o căsătorie religioasă, este important să verifici efectele asupra statutului tău civil în acea țară.
Un alt aspect în care legislațiile naționale diferă este posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex. În prezent, țările UE care recunosc acest drept sunt Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Țările de Jos.
În cazul căsătoriilor transfrontaliere în UE, care implică țări diferite prin naționalitatea partenerilor sau locul oficierii căsătoriei, există formalități specifice fiecăreia dintre ele. Înainte de căsătorie, este important să se stabilească țara a cărei legislație va reglementa căsătoria și regimul matrimonial, deoarece acest lucru va avea consecințe asupra drepturilor și obligațiilor soților.
Dacă vrei ca nunta să aibă loc într-o altă țară UE decât cea de reședință, este necesar să contactezi autoritățile din ambele țări, pentru a afla formalitățile necesare recunoașterii căsătoriei în ambele jurisdicții, acestea putând include anumite cerințe de înregistrare și publicare.
După căsătorie, aceasta va fi, în principiu, recunoscută în toate celelalte țări UE, cu excepția celor care au unele limitări în ceea ce privește căsătoriile între persoane de același sex.
Atunci când o persoană se căsătorește într-o țară UE, toate celelalte state membre sunt obligate prin legislația europeană să recunoască această căsătorie pentru drepturile conferite de legislația UE, în special pentru dreptul la liberă circulație, care include dreptul de a circula și de a locui împreună cu soțul sau soția în altă țară din UE. De reținut, această obligație se aplică indiferent dacă este vorba despre o căsătorie heterosexuală sau una între persoane de același sex.
În schimb, dacă se dorește recunoașterea căsătoriei pentru a beneficia de drepturile conferite de legislația națională, cum ar fi drepturile legate de moștenire, întreținere sau alocații familiale, aceasta va fi reglementată de legislația națională a țării respective. În prezent, țările UE sunt libere să decidă dacă recunosc o căsătorie pentru aceste drepturi. În general, toate țările UE recunosc o căsătorie heterosexuală încheiată în altă țară UE pentru drepturile conferite de legislația națională. Însă, în cazul căsătoriilor între persoane de același sex, recunoașterea pentru drepturile naționale este acordată doar în țările UE care permit astfel de căsătorii pe teritoriul lor.
În mod normal, autoritățile din țara UE unde a avut loc căsătoria o vor înregistra. Dacă o persoană s-a căsătorit într-o altă țară UE decât țara sa de origine, aceasta poate dori să solicite recunoașterea și înregistrarea căsătoriei și în țara sa de origine. Recunoașterea implică, de obicei, înregistrarea căsătoriei în registrele civile ale țării de origine, conform normelor naționale.
Deși nu este întotdeauna obligatorie, recunoașterea și înregistrarea căsătoriei în țara de origine pot fi necesare pentru a beneficia de drepturile conferite de legislația națională, atât în țara de origine, cât și în altă țară din UE. Prin urmare, dacă te afli într-o astfel de situație și dorești să te căsătorești într-o altă țară a Uniunii, ar fi bine să contactezi consulatul român cel mai apropiat, pentru a afla detaliile de care ai nevoie.
Comentarii articol (0)