Inițiativa, care ar urma să modifice cele două legi ale învățământului (Legea 198/2023 și Legea 199/2023), a venit ca urmare a lipsei de prevederi clare în această materie în legislația actuală privind studiile universitare de doctorat și obținere a gradelor didactice, ceea ce poate duce la discriminare, în special pentru femei.
Propunerea urmărește suspendarea de drept a programului de doctorat și recunoașterea perioadei de concediu ca vechime, asigurând astfel protecția drepturilor dobândite și permițând susținerea examenelor de carieră după revenirea din concediu.
Inițiatorii consideră că această modificare este necesară pentru a armoniza legislația educațională cu cea a muncii și pentru a sprijini reconcilierea vieții de familie cu cea profesională.
Conform expunerii de motive care prefațează documentul, inițiativa legislativă își propune să creeze un cadru legal echitabil și previzibil pentru doctoranzii și cadrele didactice aflate în concediu pentru creșterea copilului, armonizând legislația educațională cu cea a muncii și cu drepturile parentale.
Situația actuală este considerată de inițiatorii propunerii ca fiind inechitabilă și discriminatorie, în special pentru femeile din mediul academic, deoarece lipsa reglementărilor explicite poate duce la pierderea drepturilor dobândite, la exmatriculare sau excludere nejustificată de la examenele de carieră.
Astfel, modificarea propusă pentru legea învățământului preuniversitar va permite candidatului la doctorat aflat în concediu de creștere a copilului la data programării examenului să aibă dreptul de a-l susține la prima sesiune de după reluarea activității, păstrându-și drepturile dobândite și nefiind considerat absent sau retras. Această prevedere ar urma să se aplice și în cazul concediilor succesive, indiferent de numărul nașterilor.
În ceea ce privește legea care reglementează învățământul universitar, modificarea va permite ca studiile doctorale să fie întrerupte motivat conform regulamentului, durata acestora prelungindu-se corespunzător.
De asemenea, în cazul concediului de creștere a copilului, prelungirea duratei studiilor este de drept cu perioada concediului, aplicându-se și la concediile succesive pentru nașteri multiple, fiecare perioadă determinând suspendarea și prelungirea studiilor: ”durata acestor studii se prelungeşte corespunzător cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate. În cazul întreruperii pentru concediu de creştere a copilului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, durata programului de studii universitare de doctorat se prelungeşte de drept cu perioada concediului, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Dispoziţia se aplică şi în cazul concediilor succesive de creştere a copilului, indiferent de numărul naşterilor survenite pe parcursul programului de doctorat, fiecare perioadă de concediu determinând, de drept, suspendarea corespunzătoare şi prelungirea duratei studiilor universitare de doctorat”.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și oficializat.
Comentarii articol (0)