Concret, OUG nr. 36/2025 vizează modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin limitarea sporurilor pentru condiții periculoase sau vătămătoare la cel mult 300 de lei brut lunar, pentru toți salariații din sectorul public (personalului din învățământ, sănătate, cultură, justiție, administrație publică, sistemul de apărare națională, etc). Astfel, personalul bugetar va primi, începând din iulie, 300 de lei brut, în locul plafonului până acum prevăzut de lege, de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei.
Pe lângă plafonarea sporurilor, OUG 36 prevede și reducerea duratei concediului de odihnă suplimentar acordat salariaților care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare la maximum 3 - 5 zile suplimentare. Până acum, aceștia puteau beneficia de trei până la zece zile lucrătoare suplimentare, potrivit HG nr. 250/1992.
Guvernul a stabilit și o perioadă în care aceste limitări se vor aplica - 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2026.
Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul devenit OUG 36, măsurile vizate, atât plafonarea sporurilor, cât și reducerea duratei concediului suplimentar, sunt considerate necesare pentru menținerea sustenabilității fiscale și respectarea angajamentelor asumate de România la nivel european.
Documentul arată că România și-a asumat, prin planul bugetar pe termen mediu și lung, o traiectorie de reducere a deficitului bugetar de la 7,9% din PIB în 2024, la sub 3% în anul 2031. Această ajustare implică scăderea ponderii cheltuielilor publice în PIB cu aproximativ 6 puncte procentuale, de la 41,9% în prezent la 35,9% până la finalul perioadei.
În acest context, Guvernul invocă, printre altele:
- necesitatea conducerii unei politici fiscal-bugetare prudente;
- creșterea accelerată a cheltuielilor cu personalul în sectorul public, în special ca urmare a majorărilor salariale acordate în 2024;
- riscul menținerii unui deficit excesiv și al înăspririi condițiilor de finanțare a datoriei publice;
- recomandările Comisiei Europene și ale Consiliului Uniunii Europene privind reducerea cheltuielilor bugetare permanente.
Astfel, se estimează că reducerea sporurilor va genera o economie estimată de peste 1,35 miliarde lei anual, potrivit calculelor guvernamentale.
Comentarii articol (8)