Contractul de muncă se suspendă de drept în situația concediului pentru incapacitate temporară de muncă - nu e o chestiune lăsată la latitudinea angajatorului ori a angajatului, este un caz de suspendare de drept prevăzut de Codul muncii. Ca atare, odată ce angajatul anunță medicalul la locul de muncă, angajatorul va trebui să suspende contractul cu data de început stipulată în certificatul de concediu medical, să opereze acest lucru în Reges în termenul prevăzut de HG 295/2025 și să intervină pentru a prelucra încetarea suspendării atunci când medicalul se încheie.
Util: Care sunt concediile medicale ce nu vor trebui transmise în Reges-Online
O prevedere importantă din Codul muncii ce nu trebuie trecută cu vederea se referă la unele dintre efectele suspendării contractului de muncă:
„În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”.
Dacă părțile au convenit pentru încetarea contractului prin acord, de pildă, intervenția unui astfel de concediu medical până la momentul terminării relației de muncă are tocmai efectul din prevederea citată mai sus: suspendarea termenului de încetare, astfel că contractul va înceta abia după ce angajatul revine din medical.
Același lucru e valabil și în cazul medicalului care intervine pe parcursul preavizului la demisie/concediere - termenul de preaviz va fi suspendat ca urmare a incapacității temporare de muncă.
Singura situație în care medicalul nu va avea un efect asupra momentului când încetează contractul este atunci când vorbim de o încetare de drept - cum e cazul contractului pe perioadă determinată, care se va termina la termen indiferent de intervine între timp (și, desigur, în ipoteza în care părțile nu au convenit pentru o perioadă de prelungire).
Angajatorul care nu dă curs efectului suspensiv al concediului medical încalcă, practic, prevederile legii.