Atât restricțiile medicale, cât și adaptările obligatorii ale autovehiculelor ori aspectele administrative trebuie înscrise într-o rubrică specială a permisului de conducere, potrivit unor coduri armonizate la nivelul Uniunii Europene (UE), după cum subliniază Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un răspuns recent la o solicitare făcută de redacția noastră.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
În primul rând, după cum indică IGPR în răspunsul primit de redacția noastră, Codul rutier stabilește că cei ce conduc autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie trebuie să aibă cunoștințele și îndemânarea necesare conducerii și să fie apți din punct de vedere medical și psihologic.
În plus, tot Codul rutier prevede că dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație.
Când vine vorba despre restricțiile pe care le au șoferii, indiferent dacă ele sunt de natură medicală sau nu, Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 157/2012 privind forma și conținutul permiselor de conducere stabilește că informațiile suplimentare și restricțiile se înscriu la rubrica "Restricții" din permisul de conducere, potrivit unor coduri ale UE, conținute într-una dintre anexele ordinului.
De pildă, în listă se găsesc, printre multe altele, coduri ce vizează restricțiile medicale pe care le au șoferii - corectarea și/sau protejarea vederii, proteze auditive/ dispozitive ajutătoare pentru comunicare, proteze/ orteze ale membrelor etc., dar și coduri pentru adaptările vehiculului - transmisie modificată, ambreiaj adaptat, sistem de frânare modificat etc.
Pe lângă regulile amintite, Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul stabilește că eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaților ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei respective și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.
De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)