ACCES GRATUIT
MDLPA anunță un buget record pentru consolidarea seismică a clădirilor și reamintește că procesul de avizare a documentației s-a simplificat
Cu toate că, după cum a anunțat recent Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), anul acesta există un buget foarte mare alocat consolidării seismice a clădirilor, iar cheltuielile sunt acoperite integral de finanțarea de la stat și procesul de avizare a fost mult simplificat, în prezent sunt puține consolidări de clădiri cu risc seismic în derulare.
Articolul continuă mai jos
Mai exact,
potrivit MDLPA,
“Ministerul Dezvoltării are buget record în acest an, chiar și în climatul economic actual, în valoare de 7,6 miliarde de lei pentru aceste investiții, dar sunt puține consolidări de clădiri cu risc seismic în derulare, deși finanțarea este de 100% și procesul a fost mult simplificat”.
Declarațiile au fost făcute recent de către Cseke Attila, ministrul dezvoltării, la o întâlnire cu Prefectura Bucureștiului, Primăria Generală a Capitalei, primăriile de sector și serviciile publice avizatoare din sectoare.
Ministrul spune că fondurile trebuie folosite în scopul siguranței seismice a cetățenilor, dar până acum au putut fi aprobate doar 34 de obiective pentru finanțare, pe cele trei programe de finanțare ale ministerului din bugetul de stat - pentru școli sigure, spitale sigure, clădiri publice și blocuri de locuințe, din care doar șapte au fost și contractate.
În plus, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, ministerul a semnat contracte de finanțare pentru 44 de clădiri, dar au fost făcute plăți în valoare de numai 90 de milioane de lei pentru aceste investiții, absorbția fiind de 15%.
Așadar,
sume consistente sunt în continuare disponibile pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, inclusiv a blocurilor de locuințe.
MDLPA subliniază că
„autoritățile locale trebuie să trateze aceste lucrări cu prioritate și să aducă documentația necesară astfel încât proiectele să fie aprobate pentru finanțare și, ulterior, pentru a putea fi contractate spre execuție, altfel riscul este ca bugetul pentru aceste lucrări să fie redus”.
Totodată, în comunicatul ministerului se vorbește și despre
procesul simplificat de avizare a documentației necesare finanțărilor, apărut în primăvară, odată cu
OUG 31/2025.
Practic, atunci au fost eliminate avizările în cascadă și au fost stabilite termene-limită clare, care, dacă se depășesc, se consideră a fi
avizare tacită. Părerile unor specialiști despre avizarea tacită în construcții pot fi citite în
acest material.
“Autoritățile publice și entitățile private avizatoare pot cere o singură dată clarificări sau completări la documentație, iar ministerul a introdus interdicția fermă de a se percepe orice fel de taxe pentru aceste avize. Totodată, avizele necesare pentru studiul de fezabilitate și documentația de avizare a lucrărilor de intervenții se mențin în vigoare până la recepția finală a lucrărilor, nu expiră”, mai apare în comunicatul ministerului.
Nu în ultimul rând, la începutul lunii au fost
modificate normele Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, pentru punerea acestora în acord cu o serie de modificări apărute recent la acest program, ce au fost introduse prin lege.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)