avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Activitate yagunz

Activitate yagunz

Răspuns la discuția CUI
Acum vreo doi ani te duceai la Regsitrul comertului la biroul de erori cu un anunt in ziar, prin care il declarai pierdut, dupa care ti se elibera unul nou. Nu dura decat o saptamana.... Eu zic sa te interesezi la registrul comertului, ca procedura trebuie sa fie una asemanatoare!
Discuție Masaj erotic
Are cineva idee daca o societate comerciala care ar avea ca obiect de activitate masaj erotic trebuie sa obtina de la vreo autoritate a statului apobari speciale, dupa constitutire? E nevoie sa fie angajat personal specializat? (adica cu diploma?). Eu am cautat pe sintact, dar nu am gasit nimic... dar poate imi scapa ceva...
Va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce autoritate a statului prelua mostenirile vacante inainte de 1989 si daca se poate cumpara in acest moment, eventual in conditii mai lesnicioase, de la stat cota indiviza de proprietate dintr-o casa (cota ce face obiectul acestei mosteniri vacante). Este vorba de o cota indiviza de 1/8 dintr-o casa cu teren.
Răspuns la discuția Majorare capital social
Nu prea inteleg ce vrei sa spui cu "fonduri proprii create din profitul net".
Art. 210 alin 2 din Legea 31/1990 (republicata in 2004): "De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor......".
Asta este textul care te intereseaza (poti majora capitalul social cu rezervele societatii, mai putin cele legale si fara diferentele favorabile rezultate din reevaluarea patrimoniului (art. 210 alin 3 din Lg. 31/1990) sau cu dividendele pe care le primesc asociatii).
Ma tem ca alte modalitati de majorare cu sume sau bunuri care apartin societatii nu sunt legale (capitalul social este format din aprturi reprezentand sume, drepturi sau bunuri care apartin asociatilor/actionarilor, lucru care rezulta din art. 7 si art. 8 din Lg. 31/1990). Pot exista si exceptii, dar ele tb prevazute expres in lege (una pe care o stiu eu, mi se pare ca din Lg. 137/2000 sau 2001 era ca societatile in care actionar este statul isi pot majora capitalul social cu valoarea terenului pt care li s-a emis certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, iar valoarea terenului in acest caz era cea din anexa la certificat si nu se stabilea prin expertiza).
Răspuns la discuția srl cu profil jurnalistic
Numele ziarului, pentru mai multa siguranta il poti inregistra la O.S.I.M.
Nu cred ca ai nevoie de facultatea de jurnalism ca sa obtii vreo licenta in domeniu, altfel multe ziare ar disparea peste noapte :).
Bafta!
Da. Este vorba de art. 195, alin. 3 din Legea 31/1990 republicata in M.O. nr. 1.066/17.11.2004.
Inainte de republicare gasesti acelasi tex la art. 190 ali. 3 din aceeasi lege.
yagunz@yahoo.com
Răspuns la discuția vreau sa nu mai fiu administrator
Solutia postata de dorufr este buna, dar numai pentru partea cu retragerea din calitatea de asociat.
Mai important insa este sa nu mai fii administrator (deorece in anumite cazuri administratorul raspunde cu intregul sau patrimoniu, in vreme ce asociatii raspund in limita capitalului social).
Pentru a fi revocat din functia de administrator trebuie sa obtii o hotarare a adunarii generale a asociatilor in aceste sens. Pentru asta va trebui sa faci un convocator care sa contina ordinea de zi a adunarii generale si pe care sa-l trimiti celorlalti asociati cu scrisoare recomandata. In cazul in care acestia nu se prezinta la prima convocare, faci o a doua convocare la care poti sa iei hotararea de a fi revocat din functia de administrator de unul singur (oricare ar fi numarul de asociati prezenti si numarul de parti sociale pe care il detin asociatii prezenti).
Cu hotararea asfel luata te duci si inregiatrezi modificarea la registrul comertului (iti recomand ca in hotarare sa mentionezi ca este vorba de a doua convocare si sa spui ca hotararea este legala si statutara).
Daca cei doi asociati se prezinta si nu sunt de acord cu revocarea din functia de administrator situatia se complica deorece in cazul SRL-ului pentru adoptarea unei modificari a actului constitutiv este nevoie de o dubla majoritate: a asociatilor si a partilor sociale, ori inteleg ca tu detii 50% din partile sociale, dar ei sunt doi asociati.
Oricum situatiile descrise de mine si rezolvarile lor se desprind din lege, insa in primul rand trebuie sa verific actul constitutiv si sa vezi ce prevederi are acesta, deorece ele iti pot fi favorabile, iar daca deroga de la lege se vor aplica cu precadere.
Convocarea adunarii se face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, artandu-se ordinea de zi (art. 195 alin. 3 din L. 31/1990, modificata si republicata). Asta este dispozitia pt SRL.
In cazul SA-urilor procedura este mai complicata si este prevazuta in aceeasi lege la art. 117.
Concluzia: in primul rand verificati actele constitutive, daca nu prevad nimic, faceti cum scrie in lege.
As vrea sa va chestionez in legatura cu urmatoarea speta: o societate comerciala, care nu si-a efectuat preschimbarea conf Legii 359/2004, si care potrivit legii a intrat in dizolvare de drept isi poate continua activitatea ca urmare a unei fuziuni?
In opinia mea, o societate in dizolvare nu poate lua hotarari decat in ceea ce priveste lichidarea, iar pentru o fuziune este necesara si hot. AGA a societatii care-si va inceta existenta (oricum ca urmare a fuziunii nu va mai avea loc lichidarea patrimoniului societatii).
Cu toate acestea astept si alte pareri motivate in sensul admiterii unei asemenea fuziuni (sau daca ati gasit alte solutii pentru continuarea activitatii unei societati care nu si-a efectuat preschimbarea si se se afla in dizolvare de drept).