avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Activitate liliana petrisor

Activitate liliana petrisor

Daca o persoana plecata si care lucreaza in SUA s-ar intoarce in Romania, cum ar putea face ca, atunci cand va veni vremea, sa primeasca pensie in tara (din fondul de pensii romanesc) - poate, de exemplu, sa plateasca o anumita contributie lunara la acel fond (national) de pensii romanesc etc.?
Discuție mostenire
Buna ziua,
In cazul in care mama, cetatean roman, parinte unic, a decedat, ce poate mosteni fiica, majora (de mult!), cetatean german (cetatenie unica) ? Este vorba de imobil, terenul aferent acestuia, etc.
In cat timp trebuie facuta succesiunea?
Va multumesc anticipat,
Liliana Petrisor
Buna ziua,
Sunt pensionara pe limita de varsta, reangajata cu respecarea legii. Am implinit un an de la reangajare, ce trebuie sa fac in vederea recalcularii pensiei?
Va multumesc.
Stimata D-na / Stimate Domn,

Ma numesc Alexandru Petrisor si in anul 1998, imediat dupa obtinerea licentei in tara, am plecat sa studiez in Statele Unite ale Americii, la Universitatea din Carolina de Sud, statul Carolina de Sud, orasul Columbia. Am studiat la masterat, pe care l-am finalizat in mai 2000, iar din iunie 2000 am inceput studiile de doctorat, terminate in mai 2004 odata cu obtinerea titlului stiintific de doctor. In perioada mai 2004 - mai 2005 am fost angajat la aceeasi universitate. Pe toata durata studiilor am lucrat in contracte ale universitatii, ca asistent de cercetare pana in mai 2004 si echivalentul gradului stiintific de cercetator stiintific gradul II ulterior. In toata perioada petrecuta in SUA am fost angajat prin formulare completate electronic. Am obtinut copii ale acestor acte, dar ele nu sunt ca cele din Romania - nu exista stampile. Am obtinut un document legal de la institutia la care am fost angajat care atesta ca acestea sunt singurele documente care atesta
faptul ca am fost angajat, si perfect legale in SUA. In aceasta perioada nu am platit contributii catre statul american, plata acestora nefiind obligatorie pentru studentii straini angajati in cadrul universitatii.

Deoarece in prezent lucrez in invatamant si cercetare, unde avansarea este conditionata de vechimea pe care nu am putut-o demonstra pe baza acestor documente, in plus nu am fost angajat in tara cu carte de munca pana la plecarea in SUA, si avand in vedere ca am o varsta la care ma pot gandi si la pensie, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru a plati retroactiv contributia pentru acest salariu catre statul roman, astfel incat sa mi se recunoasca experienta de munca, si sa fie ulterior luata in calculul vechimii si al pensiei.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,

Alexandru Petrisor

Cf. "Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membrii ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica" (incadrata in categoria drepturilor cu caracter necontributiv), beneficiez de o astfel de indemnizatie. Intra sub incidenta OUG de reducere a salariilor, pensiilor si altor drepturi sociale?
Cu multumiri anticipate,
Arh. Liliana Elza PETRISOR
Va rog sa-mi elucidati urmatoarea dilema:
Daca:
- beneficiez de pensie pentru limita de varsta din martie 2005
- beneficiez de "indemnizatie pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica" (ca arhitect, membru in Uniunea Arhitectilor din Romania), cf. Lege 8/2006
- cf. site Ministerul Muncii/legislatie/pensii, asigurari sociale/drepturi reparatorii cu caracter necontributiv, indemnizatiile obtinute prin Legea 8/2006 sunt drepturi reparatorii cu caracter necontributiv
- din martie 2005 (dupa pensionare) sunt angajata la o "institutie publica, autonoma, cu personalitate juridica, finantata integral din venituri proprii".
Intrebarea mea este daca, in conf. cu cap. IV referitor la cumulul pensiilor cu veniturile salariale din Legea nr. 329/2009 se cumuleaza pensia cu indemnizatia (cf. art. 5, se pare ca nu).
Multumesc.