avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Activitate valentina2010

Activitate valentina2010



raluk0207 a scris:

Pai muncesc. Serviciile notariale se platesc.
Dvs solicitați un act/o procedura, notarul va indica documentele necesare, dvs le prezentați și notarul va redactor și va autentifica actul sau dezbate procedura succesorala.
Aia o plătiți si pentru aia muncește. Plus răspunderea și verificarea legalității actului pe care îl instrumentează.
Nu înseamnă că vine clientul cu mana-n buzunar și notarul se apuca sa ii procure actele de care clientul nu a avut grijă.
O poate face, dar asta se va reflecta în onorariul perceput, pentru ca angajatii notariatului, plătiți de notar vor pierde dublul timpului alocat pentru procedura respectivă. Iar pentru orice sumă achitata primiți bon/chitanță. Nu percepe nimeni bani pentru ceva nemuncit.
Cu șeful, o rezolvați dvs. Sau faceți o procura altcuiva sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Iar dacă va preocupa "cum e legal", ar trebui sa va îngrijoreze atitudinea șefului. El încalcă legea și ar trebui sesizat ITM-ul.
Art.145 din Codul muncii, prevede ca "Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare."
Nu e vina notarului.

Precizare : Eu doresc sa termin succesiunea pe cale amiabila, intr- un termen rezonabil de doua trei luni la notar! Problema mea a fost ca acest notar mi-a spus ca va solutiona tot, stia ca nu am toate actele ( este prieten de familie cu o ruda) eu sunt " obligata" sa dezbat succesiunea la el, ca altfel risc sa ajung in instanta! Dar ce sa vezi, surpriza, dupa ce am depus actele la el mi-a spus " sa aduc eu actele", sau sa dezbat partial succesiunea.
Si in plus, mai exista si o fosta sotie casatorita timp de doi ani cu raposatul, mama celui cu care fac succesiunea, dar divortata de 20 de ani " si care nu a facut partajul" ,( dar casa a fost cumparata cu banii proveniti din mostenire, deci nu are nici-un drept, nu stiu ce vrea de la mine)
Concluzie : eu vreau sa platesc pentru solutionarea dosarului si nu doar pentru avizarea lui, deoarece eu nu stiu de unde sa fac rost de acte ( raposatul avea o casa si in provincie si nu era o persoana ordonata) , dar si nu am timpul necesar, si nu in ultimul rand nu imi permit " luxul " sa raman fara loc de munca, de aceea platesc pentru toate serviciile prestate.
Multumesc anticipat oricui imi poate da lamuriri cu toate informatiile de care am nevoie.





Multumesc pentru raspuns. Angajatorul mi-a aprobat cinci zile de concediu de odihna anual in cei zece ani de munca, in tmpul carora eram sunata permanent iar daca nu raspundeam tipa ca de ce nu am raspuns imediat.De aceea intrebam ,daca notarul/ salariatii nu trebuie sa munceasca pentru banii pe care ii castiga si nu sunt putini, ca in cazul meu si al altora care muncim din greu " pentru ca nu am avut recomandare " ca si altii la angajare.
Asa ca dupa cum vedeti nu toti salariatii beneficiaza de dreptul la unco concediu anual,deoarece li se reproseaza ca " cine mai munceste " daca ei nu sunt la munca.
Drept civil, mosteniri
Buna ziua,
Am depus actele pentru succesiune, la un notariat si desi am cautat actele casei si ale terenului raposatului nu le-am gasit.Am o colega care la fel nu avea toate actele la proprietati si le-a reconstituit notarul, solicitandu-le de la diferite institutii ,deasemenea a solicitat si extrase de cont de la banci.
Notarul nostru ne-a spus sa facem noi rost de acte.Daca noi ne ocupam de tot, notarul ce mai face incaseaza banii doar .Cum este legal? Nu intra in atributiile lui profesionale sa se ocupe de un client ? Eu nu mai inteleg nimic De unde sa facem noi rost de acte si cand ca toate institutiile au dimineata program doua ore.Sa ne pierdem locurile de munca ca sa putem face succesiunea la notar.Cum sa procedam ca sa putem terminam succesiunea intr- un interval normal de timp de doua trei luni fara a ne pierde locurile de munca?
Multumesc
Buna ziua,
Urmare a mortii mamei, pentru inceperea succesiunii, la notariat i s-a cerut fiicei sa vina si cu actele de partaj originale dintre parintii ei divortati in urma cu 20 de ani.
Este LEGAL acest lucru, practic fiica face succesiunea in calitatea ei de mostenitor dupa un parinte ( care a fost casatorita si a facut partajul in urma cu 20 de ani)?
Tatal meu nu vrea sa imi dea actele , pe buna dreptate si vrea sa reclame notariatul la Camera Notarilor Publici pentru abuz in functie/ sa ii dea in judecata.
Va solicit sprijinul , pt ca nu stiu cum sa rezolv situatia , legal si fara certuri.
Multumesc
Juridic , testamente
Buna ziua,
Urmare a mortii tatalui nostru suntem in cursul dezbaterii mostenirii, dupa ce ne-am declarat mostenitori la notar.Se dezbat o casa, un apartament si o masina. Pana dezbatem mostenirea apartamentul am hotarat sa il inchiriem.Fratele meu l-a inchiriat unei persoane, fara sa ma cheme, fara contract ( ilegal), la "negru" si a luat el banii.Casa a fost inchiriata si inainte, iar chiriasii nu au platit intretinerea, lumina, asa ca le-am platit eu.Deoarece masina era in curtea fratelui mi-am dat acordul verbal sa o foloseasca.El a luat-o si a dus- o spune el, la un mecanic din localitate sa o repare si care i-a dat o " chitanta" ca reparatia costa 400 de lei.Cum rezolv aceasta situatie, legal cu fratele meu, care vrea sa ii platesc eu si cheltuielile lui personale, in timp ce nu plateste deloc datoriile mostenite?
Multumesc
Buna ziua,
Am inchiriat recent un apartament unui cuplu de profesori care mereu are cate o nemultumire.
Au spus ca le place ca e liniste, dar sotului ii place sa cante la saxofon, ca e prea cald sa opresc caldura, le-am spus ca nu se poate.
Ca a dormit si i-a piscat ceva, imediat am facut deratizare completa, ca vrea cutie postala , am instalat, ca vrea un TV cu o diagonala mare, internet, le-am facut, ca sa iau TV - ul care era in camera si pe care l-am pus in alta camera.
Aseara au veni cu o cerinta "ciudata" ca sunt deranjati de praful degajat de porumbeii de pe acoperis, si sa punem pe acooeris ceva sa nu se mai aseze, pentru ca sotul este alergic la praf!
Precizez ca toate aceste " cerinte" au fost facute in decursul unei luni.
Care credeti ca e scopul acestor cerinte permanente ? Oare ar trebui sa ii evacuez, sa le spun sa plece? Precizez ca am incheiat un contract legal, pe o perioada de 12 luni, declarat la ANAF.
Multumesc pentru raspunsuri

Drept civil , mosteniri
Buna ziua,
Am depus actele pentru succesiune, in urma mortii unchiului meu .Din pacate nu avem actele casei defunctului.
Am gasit la cartea funciara doar actele terenului care sunt pe numele unchiului si ale unei doamne cu care a trait in concubinaj o perioda unchiul meu, cu care timp de patru ani a fost casatorit , in urma cu 15 ani. Aceasta doamna afirma, acum dupa moartea unchiului meu ca nu a facut partajul .
1.Unde putem verifica daca unchiul meu a facut partajul .
2.Pe terenul proprietate a celor doi concubini a fost construita o casa.
Casa este doar pe numele unchiului nostru. Casa este si proprietatea ex concubinei care ulterior i-a fost sotie timp de patru ani?
3.Unde trebuie facuta succesiunea la notar sau in instanta?
Multumesc pentru raspunsuri
Buna ziua,
Ca urmare a mortii unchiului meu ma confrunt cu diverse probleme :
1. Suntem mai multi mostenitori rezervatari, iar unul din mostenitori a inceput sa scoata banii din banca cu cardul care era pe numele unchiului.Precizez ca la notariat ni s-a spus ca niciunul nu poate scoate banii decat dupa succesiune.
2.Varul meu vrea sa ii dea masina unei persoane motivand initial ca " unchiul meu i- a promis ca i-o va da.Azi mi-a spus ca trebuie sa i- o dea pt ca acea persoana a executat niste lucrari pentru unchiul meu., ca in caz contrar vrea 600 de euro.
Eu stiu ca este ilegal sa se instraineze bunuri inainte de succesiune , si in plus aceea masina trebuie trecuta pe numele acelei persoane pt taxele de platit ulterior.
Precizez ca acea persoana nu are un contract scris.
Nu stiu ce trebuie sa fac pentru a rezolva aceste probleme.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Buna ziua,
Cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a platit lunar, corect, legal contributia la asigurari.
Ma intereseaza daca a virat in mod lunar corect , legal sumele pentru CAS inclusiv pentru pilonul 2.
Precizez ca la firma unde lucrez serviciile de contabilitate, personal etc sunt externalizate.
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua,
Pensionar , care s-a pensionat in luna iulie 2023, conform legii 263/2010 si caruia i se va "recalcula " pensia conform legii 360/2023 , ar trebui sa primeasca pensia in plata,( conform legii 360/2023 articolul 144 alin 5 ), in cazul in care rezulta o pensie mai mica.
1.Este legal sa se "recalculeze" pensia ? Din cate stiu legile nu se aplica retroactiv.
O lege aplicabila din septembrie 2023 nu cred ca este legal sa fie aplicata pt o decizie definitiva din iulie 2023 ,(legea 263/2010).
In acest caz , ar trebuie ca toate deciziile sa fie retroactive, altfel este un abuz impotriva tuturor pensionarilor cu decizii date inainte de aplicarea legii 360/2023.
2. In Artic 125 din Normele de aplicare ale Legii 360/2023, scrie ca " daca rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata, se acorda cuantumul rezultat in urma recalcularii".
De aici rezulta ca pensionarul va primi o pensie mai mica cu cel putin 40% , conform indicelui de 1, 4 % primit conform Legii 263/2010.
Daca pensionarul a avut pensie de invaliditate nu i se mai ia deloc in calcul, ceea ce este mai mult decat un abuz !
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri