avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Activitate allison

Activitate allison

Am toate drepturile ca si in cazul in care as naste in Romania? Inclusiv alocatia lunara a copilului de 200 de lei, si trusoul nou-nascutului?
Buna ziua.
Am cateva nelamuriri. As dori sa merg sa nasc in strainatate. In acest caz, certificatul de nastere va fi emis de primaria orasului in care voi naste. Mai am dreptul la prima de nastere oferita de angajator si la indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani?
Multumesc frumos.
Am rugat sa imi recupereze si sa imi plateasca diferenta de bani pe luna februarie, si nu primesc nici un raspuns de mai bine de o saptamana. Cand am intrebat ce se intampla, mi se raspunde ca e foarte complicat de modificat, si ca au cerut aprobari de la superiori. Am scris si superiorilor, si din nou nu primesc nici un raspuns, ca da sau nu, sau cand se va intampla asta. Problema e ca sunt presata de timp, urmeaza sa intru in concediu de sarcina si lauzie, si imi vreau diferenta aceea de bani (destul de mare), pentru a mi se lua in calcul la plata concediului de maternitate si apoi la plata indemnizatiei de crestere copil. Si nu stiu cat ar putea dura procedurile respective. Intrebarea mea e daca pot face o sesizare la ITM in privinta aceasta si daca ei pot rezolva ceva.
Diferenta de bani o voi recupera direct de la CAS, sau de la angajator, care apoi isi va recupera la randul lui banii de la CAS?
Multumesc frumos.
Discuție Sesizare la ITM
Buna ziua.
Mi s-a calculat gresit salariul pe luna februarie, datorita unui concediu medical. Nu mi s-a luat in calcul indemnizatia de crestere copil, ci salariul minim pe economie. Am dus o adeverinta cu valoarea indemnizatiei, dupa plata salariului pe februarie, si am reusit sa ii conving pe cei de la salarii ca au gresit, si ca se ia in calcul valoarea indemnizatiei (initial sustineau ca legal e salariul minim pe economie). Au zis ca in viitor imi vor calcula concediile cu valoarea indemnizatiei. Am rugat sa imi recupereze si sa imi plateasca diferenta de bani pe luna februarie, si nu primesc nici un raspuns de mai bine de o saptamana. Cand am intrebat ce se intampla, mi se raspunde ca e foarte complicat de modificat, si ca au cerut aprobari de la superiori. Am scris si superiorilor, si din nou nu primesc nici un raspuns, ca da sau nu, sau cand se va intampla asta. Problema e ca sunt presata de timp, urmeaza sa intru in concediu de sarcina si lauzie, si imi vreau diferenta aceea de bani (destul de mare), pentru a mi se lua in calcul la plata concediului de maternitate si apoi la plata indemnizatiei de crestere copil. Si nu stiu cat ar putea dura procedurile respective. Intrebarea mea e daca pot face o sesizare la ITM in privinta aceasta si daca ei pot rezolva ceva.
Diferenta de bani o voi recupera direct de la CAS, sau de la angajator, care apoi isi va recupera la randul lui banii de la CAS?
Multumesc frumos.
Multumesc frumos de raspuns.
Cred ca am destule sanse sa primesc diferenta de bani. Plus ca am fost din nou la CJAS, chiar la ghiseul de concedii si salarii, si doamna de acolo mi-a explicat ca se poate corecta greseala, chiar daca adeverinta cu indemnizatia este postdatata zilei de plata a salariilor. Si se poate recupera diferenta de bani in decurs de 3 ani, asa mi-a explicat doamna. Deci nu e prea tarziu, cum mi s-a spus la lucru.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Nu cred ca o sa am sanse de reusita daca este loc de interpretari, mai ales ca la noi se interpreteaza in defavoarea angajatului. Macar la urmatorul copil stiu ce drepturi am.
Mai am o intrebare, care nu e legata de subiectul acesta. Mi-au spus ca OUG 158/2005 s-a modificat anul acesta in februarie, referitor la baza de calcul pentru concediile medicale. As vrea sa stiu daca este adevarat.
Multumesc.
Am luat de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale o adeverinta in care este trecuta valoarea indemnizatiei, si este specificat faptul ca AJPS a virat lunar contributia la asigurarile de sanatate la CJAS.
Astfel, persoana care se ocupa de salarii a acceptat faptul ca pentru concediul medical se ia in considerare valoarea indemnizatiei si nu salariul minim pe economie. Pe viitor va calcula luand in considerare valoarea indemnizatiei. Eu as dori sa imi recuperez diferenta de bani pentru plata concediului pe luna februarie, dar am fost refuzata pe motiv ca am dus adeverinta prea tarziu, dupa ce s-au platit salariile (cand am observat acea diferenta la plata salariului). Eu nu am stiut ca trebuie sa prezint si o astfel de adeverinta pe langa foaia de concediu medical. Nu era in obligatia lor sa stie cum se calculeaza plata concediului medical si sa ma anunte ca trebuie sa prezint si acea adeverinta la timp? Nu imi mai pot recupera banii? O doamna de la CJAS mi-a spus ca se pot recupera daca ei recunosc ca au gresit si se face o declaratie rectificativa. Dar ei spun ca eu am gresit ca am dus adeverinta prea tarziu, dupa plata salariilor. Cine are dreptate?
Multumesc.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Mai am o intrebare. De la nastere au trecut 2 ani si 2 luni, mi-am reluat deja activitatea in cadrul aceleiasi companii. Abia recent am aflat de art. 51, si ca trebuia sa primesc un salariu mediu pe unitate. Este prea tarziu sa fac cererea pentru diferenta acum?
Si cu siguranta nu este o greseala fara intentie, pentru ca si alte colege au primit la fel, o prima echivalenta cu salariul lor.
Buna. Am primit de la angajator o prima de nastere echivalenta cu salariul meu net, si nu cu salariul mediu pe unitate (care e mult mai mare decat salariul meu). Este legal acest lucru? Pot face ceva sa imi recuperez diferenta de bani?
Multumesc.
Mi s-a raspuns doar atat: OUG 158.
In cateva luni trebuie sa intru iar in concediu de maternitate. Am intrebat cum mi se va plati concediul acesta si mi s-a raspuns ca nu se poate intoarce in urma cu 2 ani!!! N-am inteles nimic. Ca baza de calcul pentru concediul de maternitate mi se vor lua in considerare cele cateva luni lucrate, iar restul pana la 12 luni / 6 luni se vor considera din valoarea indemnizatiei sau salariul minim pe economie? Iar plata concediului de ingrijire copil pana la 2 ani cum se va calcula?
Multumesc mult.