avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Activitate giv

Activitate giv

Răspuns la discuția Contract de arendare falsificat
Vă mulțumesc pentru răspunsul dumneavoastră. Apreciez timpul acordat și informațiile furnizate. Sunt conștient că este o situație complexă și că implică mai multe aspecte. Înțeleg că, pentru a soluționa această problemă, este necesar să consult un avocat specializat în domeniul civil și fond funciar, precum și unul specializat în penal, pentru a analiza toate aspectele menționate. Apreciez sfatul dumneavoastră, dar aș prefera să primesc câteva îndrumări concrete cu privire la pașii pe care ar trebui să-i urmez în demersul meu, inclusiv informații despre documentele necesare sau eventuale termene limită.
Contract de arendare falsificat

Stimați membri ai forumului,
Vă scriu pentru a solicita sfaturi și îndrumare cu privire la o situație juridică complicată în care se află mama mea, legată de un contract de arendare falsificat.
Situația de fapt:
1. Mama mea deține aproximativ 10 hectare de teren agricol moștenite de la părinții săi decedați, succesiunea nefiind încă realizată.
2. În anul 2017, a încheiat un contract de arendare pe 5 ani (până în 2022) cu o rudă.
3. Rudele au profitat de vulnerabilitatea mamei mele (vârstnică, divorțată, fără suport familial) și au început să plătească arenda cu întârziere și în sume reduse.
4. În 2022, mama a avut probleme grave de sănătate și a fost internată într-un azil.
5. Profitând de situație, rudele au întocmit și semnat în fals un contract de arendare pe 10 ani (2022-2032), folosind o copie expirată a buletinului mamei, fără consimțământul acesteia.
6. Pentru recolta din 2022-2023, nu au plătit arenda, dar au solicitat și obținut adeverințe de la primării și subvenții APIA pe baza contractului falsificat.
7. Am informat primăriile despre falsul constatat, solicitând să nu mai elibereze adeverințe pentru subvenții, dar fără rezultat.
8. Rudele au virat 50% din arenda restantă în contul mamei pentru recolta anului 2022-2023, dar nu au achitat diferența, deși a trecut aproape un an.
9. Rudele au închis întreprinderea individuală inițială și au transferat contractul falsificat pe o altă întreprindere, pentru a evita răspunderea.
10. Nu au plătit impozitul pe venitul din arendă nici pentru contractul inițial, nici pentru cel falsificat.
11. Încercările noastre de a încheia contracte reale cu alți arendași sunt blocate de primării, pe motiv că există un contract "valid".
Întrebări:
1. Ce pași legali putem urma pentru a anula contractul de arendare falsificat și a recupera prejudiciul cauzat de neplata arendei și de încasarea ilegală a subvențiilor?
2. Cum putem trage la răspundere rudele pentru falsul în declarații și pentru prejudiciile cauzate?
3. Ce măsuri putem lua față de primăriile care refuză să ne sprijine și par a fi complice cu rudele în această situație?
4. Cum putem proceda pentru a încheia contracte de arendare valabile cu alți arendași, în ciuda opoziției primăriilor?
Vă mulțumesc anticipat pentru sfaturile și îndrumările dumneavoastră în această chestiune delicată. Aștept cu interes opiniile și recomandările experților juridici prezenți pe acest forum.
Procent penalități în contract de prestări servicii

Bună ziua.

Ne confruntăm cu următoarea dilemă.
O persoană are nevoie de asistență psihologică şi un cabinet medical specializat propune un contract.
Contractul este destul de restrictiv în sensul că incumbă foarte multe drepturi cabinetului şi foarte puține drepturi pacientului care oricum derivau din legislația specifică.
Unul dintre articole propune o penalitate de neplată de 0,5% pe zi cea ce înseamnă o sumă datorată majorată cu 180% pe an.
Acest procent este mult peste ce pretind băncile şi chiar IFN-urile şi mi se pare dubios acest procent astronomic.
Are cineva idee dacă există vreo reglementare sau cutumă în cea ce privește procentul penalităţilor în acest tip de contracte?
Răspuns la discuția Camera-Vizor
Nu este adevărat. Camera poate înregistra dar doar partea ta de proprietate sau proprietatea comuna cu condiția sa nu fie făcute publice imaginile fără acordul eventualelor persoane filmate. Ideal ar fi bine sa fie o camera care filmează doar la detecția de mișcare sau la apăsarea unui buton in cazul soneriilor inteligente si nu continuu. Adresele de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal si de la IGPR statuează acest lucru.
Mulțumesc pentru răspuns.
In text am precizat ca mașina nu figurează înregistrată la impozite si taxe la primărie (nu cunosc motivul exact).
Cum ia certificat de la ei daca nu figurează înregistrată acolo?
Bună ziua.

Vă supun atenției următoarea situație.

O persoana are un autoturism cu care nu s-a mai mers de 17 de ani.
Acesta este înmatriculat.
Mașina are 27 de ani.
De vreo 10 ani e ruginită toată şi nu mai este în stare de funcționare fiind abandonată pe la ţară prin gradină.
Cel care mergea cu ea e decedat de 6 ani.
Proprietarul e la azilul de bătrâni.
Mașina nu figurează la impozite si taxe la primăria proprietarului.

Întrebare:
Cum se poate radia aceasta mașină și care ar fi pașii de urmat?
Alte păreri?
Camerele sunt acolo de mult timp si se folosesc in mod curent de către politia locala care supraveghează zona (accidente, furturi etc).

Faptul ca mi s-a comunicat ca nu sunt mi se pare dubios.

Din cate îmi miroase mie încearcă să protejeze pe făptuitor (bănuiesc ca e de-al lor, dintr-o instituție "de forță", persoana importanta sau ruda a unei persoane importante).
Practic vor sa mușamalizeze.

Ionut.ion a scris:

Eu as reveni la politie cu mai multe fotografii care sa arate camerele precum si cu o adresa la primarie pentru a va spune dac au montate camere in zona sau nu...

Si ca o ultima mentiune in adresa catre politie le as spune ca o sa invit televiziunile sa constate daca sunt camere in zona sau nu daca dumnealor nu le gasesc...


In legătură cu articolul 109 si modificările acestuia eu observ ca se face referire la situația in care aceste date vor fi primite automat nu la alta situație. Asta nu înseamnă ca daca e o problema nu se poate verifica manual in DVR înregistrarea si sa fie folosita ca temei pentru aplicarea sancțiunii cu condiția îndeplinirii cerințelor de la alin 2.

Înțeleg ca nu îl poate amenda direct ca nu a constatat in mod nemijlocit polițistul dar mie in adresa nu mi se invoca acest lucru ci ca nu exista camere de supraveghere acolo, cea ce este neadevărat.

Vad totodată la alin. 2 din articolul invocat:
(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.


Conform art. 6 alin 19 din OUG 195/2002:

19. mijloc tehnic certificat - dispozitivul care dovedeşte consumul de substanţe psihoactive ori prezenţa în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulaţie;


Eu spun practic: "Hei, noi am amenda dar nu exista camere acolo si nici polițist care sa constate direct așa ca sunt incidente prevederile art 109", cea ce nu este adevărat, fiind întrunite condițiile prin alin. 2 al articolului.

De asemenea cred ca e un truc sa tragă de timp si pana le dovedesc eu ca "greșesc" ei vor spune: "Ah, sorry, aveți dreptate dar ce păcat ca nu mai sunt înregistrările din camere trecând 30 de zile timp după care se rescriu. Știți...noi avem toată bunăvoința dar iată nu mai avem înregistrări după ce sa identificam fapta si autorul".

Cu alte cuvinte un mijloc tehnic certificat este un dispozitiv prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație.

Este un sau acolo nu un și.

Pe scurt o camera video din sistemul de supraveghere stradala al politiei locale/primăriei reprezintă un mijloc tehnic certificat cu condiția sa dovedească încălcări ale unor reguli de circulație in accepțiunea legislației actuale.

E la mama la tara. Nu prea am eu treaba ce si cum. Doar am preluat contractul sa plătesc pentru ca ea nu mai sta acolo, este bătrână si are probleme e sănătate. Practic nu sta nimeni acolo.


Gabriela Pintea a scris:

Accesand link-ul de mai jos puteti citi articolul "Cum se radiaza un autoturism - Ghid practic", articol scris de redactorul Avocatnet.ro Roxana Neagu.

www.avocatnet.ro/content/art...

In articol aveti toate informatiile necesare radierii unui autoturism iar in fisierele atasate acestuia - cererea de radiere si fisa de inmatriculare.



Buna ziua.

Linkul nu mai este valid.