avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Activitate Giorgina

Activitate Giorgina

Răspuns la discuția CASS contract zilieri
Multumim mult, acum am inteles. Trebuie sa luam legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru a stabili statutul.
Răspuns la discuția CASS contract zilieri
Multumesc foarte mult. Raspunsul dumneavoastra are in vedere legea care-i priveste pe zilieri, dar, saptamana trecuta a fost modificat Codul Fiscal, in sensul ca persoanele care nu au venituri nu sunt obligate sa plateasca CASS, decat in momentul in care folosesc aceste servicii. Ori sotul meu ia lunar medicamente pentru hipertensiune si pana acum i s-a eliberat o reteta compensata. Deci, aici este si nelamurirea noastra.
In orice caz, raspunsul dumneavoastra este o mare usurare pentru noi si va multumim.
Buna dimineata,
S-au facut atat de multe modificari si au existat atat de multe discutii pe marginea subiectului CASS, incat nu ma mai descurc si va rog sa ma ajutati.
Sotul meu mai are cateva luni pana la pensionare. Intre timp a fost coasigurat CASS pe contractul meu (eu fiind la randul meu pensionara). De curand a gasit o munca ocazionala care ne ajuta sa completam veniturile si asa prea mici. I s-a intocmit un contract de zilier, deoarece munceste doar una, doua, maxim trei ore pe zi, timp de trei zile pe saptamana, iar castigul a fost de la 250 la maxim 500 lei in 3 luni. Contractul lui a fost declarat la ITM, primeste plata prin cont bancar si i s-a spus ca i se vor retine cei 16% impozit pe venit. In aceasta situatie noi nu stim cum sa procedam cu CASS, deoarece sotul meu urmeaza un tratament cardiac de lunga durata si a luat lunar o reteta compensata de la medicul de familie.
Asadar, va rag sa ma ajutati si sa-mi spuneti in sarcina cui cade CASS-ul in aceasta situatie?
Va multumesc foarte mult.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati ca sa ajut la randul meu un prieten. Pana in ultima saptamana din ianuarie 2016 era persoana fara venit. In ultima saptamana din ianuarie a gasit o munca ce este cotata ca munca de zilier. Pentru suma pe care trebuie sa o incaseze pentru ianuarie i s-a retinut deja 16% impozit.
Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscal mai el are acum, conform noului cod fiscal. Ce declaratii fiscale trebuie sa depuna, pana cand, si ce obligatii de plata are? Ma refer la cele obligatorii.
Pana acum la sanatate figura ca si coasigurat al sotiei sale. Ce trebuie sa faca acum, conform noului cod fiscal?
Prietenul nostru este o persoana decenta, vrea sa plateasca toate obligatiile care decurg din munca pe care o face acum, dar mi-a spus ca este convins ca va ramane fara bani daca va trebui sa plateasca si CAS si CASS si cine stie ce altceva mai este in noul cod fiscal.Nu am auzit pana acum sa dea cineva explicatii publice privind situatia zilierilor, de aceea va multumesc foarte mult pentru ajutor.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Asadar, ceea ce se face acum este un abuz fata de sotul meu, care nu este raspunzator pentru neplata acelor ani de contributie. Totusi, sa stiti ca noi am fost de multe ori la Casa de Pensii si am insistat ca nu este corect cum se procedeaza, iar dinsii insista cu incapatanare sa nu recunoasca acest ani drept vechime in munca. Societatea respectiva a fost desfiintata. Mi se pare ca vorbim in gol, nimeni nu ne asculta.
Va rog sa ne sfatuiti, cui ne mai putem adresa pentru a rezolva problema?
Buna ziua,
Sotul meu a pregatit dosarul de pensionare. Se loveste insa de o problema pe care nu numai ca nu o intelegem, dar nici nu stim cum am putea sa o rezolvam. In cartea lui de munca se noteaza ca intre septembrie 1997 si decembrie 2000 (3 ani si 3 luni) nu face dovada ca societatea i-a platit CAS, PS si Somaj. Prin urmare acesti ani i-au fost scazuti din vechimea in munca. Societatea respectiva a fost in insolventa si acum nu mai exista.
Intrebare: Poate fi penalizat la vechime un angajat daca societatea nu a platit contributiile? Exista o lege care sa specifice exact acest lucru, adica, anii de neplata se scad din vechimea angajatului? Daca exista va rog sa ne spuneti, vrem sa intelegem si noi ce se intampla. Cui trebuie sa ne adresam si cum putem rezolva aceasta problema?
Va multumesc foarte mult.
Răspuns la discuția Pensia si grupele de munca
Multumesc mult pentru raspuns, domnule consultant.

Inteleg ca, fie va trebui sa cautam in arhive decizia angajatorului - ceea ce este mai greu decat a cauta acul in carul cu fan deoarece firmele s-au desfiintat iar arhivele sunt cine stie pe unde; fie ne adresam instantei - ceea ce in conditiile de astazi inseamna timp, bani, experti, care poate nu au nicio sansa sa gaseasca acul din carul cu fan. Poate ca societatea respectiva nu si-a indeplinit corect sarcinile, poate ca acea decizie interna nici nu exista. Aici poate interveni si reaua vointa a angajatilor carora te adresezi pentru obtinerea documentului.
Dumneavoastra, ca specialist, vi se pare corect ca un angajat sa fie supus unui asemenea tratament atunci când este vorba de drepturile lui?
Banuiesc ca nu suntem singurii in aceasta situatie, cred ca MMPS cunoaste acest aspect, totusi...
Buna ziua,
revin cu o alta intrebare deoarece la Casa de Pensii ne confruntam cu situatii care pentru oamenii normali nu au logica.
Sotul meu a prezentat la Casa de Pensii adeverinte de la societatile unde a lucrat, in baza carora se atesta ca in conformitate cu Ordinul MMPS 50/1990, OG 6929/ 26.12.1990 completat cu Scrisoarea nr 1351 din 1991 a MMPS si HG 559/1990 privind locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale care se incadreaza, locul de munca detinut se incadreaza in grupa I de munca.
La momentul transferului, respectiv anii 1981 si 1988, in cartea de munca s-a inscris ca societatile respective se incadrau in grupa a II a de munca.
Casa de Pensii spune ca aceste adeverinte prezentate de sotul meu nu se pot lua in considerare, deoarece la vremea respectiva (1981, 1988) erau trecute in cartea de munca in grupa a II-a. Deci adeverintele nu sunt valabile.
Ceva nu este in regula. Anumite societati si categorii de munca au fost trecute in anul 1990 in grupa I de munca, deci au fost reevaluate. Printre ele si societatile la care a lucrat sotul meu. Întrebarea este de ce refuza Casa de Pensii sa accepte adeverintele. In ce baza legala refuza sa-i acorde sotului meu un drept acordat de legile de mai sus?
Poate reusim sa ne lamurim.
Va multumim foarte mult.
Va multumesc foarte mult, domnule Carp. Acum am inteles.
Buna ziua,
Deoarece sotul meu a primit doua raspunsuri diferite de la Casa de Pensii privind varsta sa de pensionare, va intreb pe dumneavoastra pentru a ne lamuri. Situatia sotului meu este urmatoarea:

Absolvent Academia de Maria "Mircea cel Batran" - 4 ani- (inteleg ca in aceasta situatie se asimileaza anii de studii la varsta de pensionare)

Nascut la 29 noiembrie 1954
Ani de cotizatie - 32
Lucrati in gr I 100% - 2 ani 3 luni 5 zile
Lucrati in gr I 85 % - 6 ani 4 luni 21 zile

Mentiune: In perioada 2002-2008, a lucrat in strainatate cu contract de munca legal, in timp ce, in paralel, in tara platea contributii la pensie cu Contract de Asigurare Sociala.

Va rugam sa ne ajutati sa intelegem la ce varsta se poate pensiona la limita de varsta sau anticipat.
.
Multumim mult.