avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Activitate treidecinci

Activitate treidecinci

Discuție Dobanda legala
Cine poate sa-mi explice cum se interpreteaza art.3, alin(1) si alin(3) din Ordonanta 13/2011 privind dobanda legala?
Concret daca instanta a stabilit in mai 2012 ca trebuia sa primesc o diferenta de pensie aferenta lunii martie 2008, sa zicem de 100 de lei (suma deja indexata cu indicele de inflatie), dobanda legala pentru aceasta suma se calculeaza numai pentru luna martie 2008 sau incepand cu martie 2008 si pana la plata efectiva a banilor? Pana acum nu a putut sa ma lamureasca nimeni iar ordonanta nu este clara pentru mine.
Multumesc anticipat
Discuție Dobanda legala
Sunt pensionar si prin decizie judecatoreasca trebuia sa mi se restituie o suma in martie 2008 la care sa se aplice si dobanda legala.
Suma mi s-a restituit in august 2012 iar dobanda legala, conf. ordonantei 13/2011, mi s-a calculat (corect) numai pentru luna martie 2008. Este normal? Nu trebuia sa se calculeze dobanda legala pentru intreaga perioada 2008 - 2012?
Conteaza data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti la acest calcul?
Discuție Dobanda legala
Am inteles ca in materie civila dobanda legala se stabileste la nivelul dobanzii de referinta a BNR, diminuat cu 20% si ca se aplica O.G. 9/2000.

Conform unei sentinte a Tribunalului, o institutie publica trebuie sa-mi achite o suma restanta la care sa aplice si "dobanda legala".
Pentru perioada 01.03.2008 - 01.08.2012, pentru suma de 250 lei (pe care trebuia sa o primesc in martie 2008) am primit o dobanda legala de 2 lei - pe care eu o consider gresit calculata.

Va rog sa-mi spuneti daca :
- s-a modificat legea si modul de calcul?
- suma de 2 lei este gresit sau bine calculata?
- in caz ca este gresit calculata imi puteti indica valoarea corecta?
( mentionez ca suma de 250 lei contine deja actualizarea cu indicele de inflatie)
Răspuns la discuția Calculul dobanzii legale
Va multumesc pentru precizari. Conform hotararii instantei, termenul legal de restituire a sumei datorate de Casa ar fi fost 13.03.2008, adica data la care trebuia sa primesc pensia marita cu 100 de lei. De la aceasta data se calculeaza dobanda de 0,04% pe zi sau de la data ramanerii definitive a sentintei curtii de apel?
In urma hotararii definitive a curtii de apel, Casa de Pensii trebuie sa-mi returneze o suma de, sa zicem, 100 lei - la nivelul lunii aprilie 2008. Care este formula de calcul a dobanzii legale, la zi (iunie 2012), pentru aceasta suma?
Se schimba calculul in situatia - reala - in care Casa este obligata si la actualizarea acestei sume cu indicele inflatiei?
Va multumesc
Răspuns la discuția Mosteniri
Multumesc pentru raspuns.
Testamentul in forma autentica nu poate fi atacat de mostenitori?
Răspuns la discuția Mosteniri
Cred ca nu am explicat bine ceea ce doresc :
Caut o solutie sigura, neatacabila de mostenitori dupa decesul meu, prin care femeia cu care traiesc sa ramana pana la moarte in apartamentul meu iar acesta sa fie apoi mostenit numai de catre copiii mei, nu si de catre mostenitorii ei.
Cer prea mult? Unul din raspunsuri precizeaza ca nu exista o varianta 100% sigura !
Răspuns la discuția Mosteniri
Uzufructul viager nu poate fi atacat de mostenitori?
Răspuns la discuția Mosteniri
Prin casatorie dobandeste o cota parte din apartamentul meu?
In aceasta situatie nu poate fi evacuata de mostenitori?
Daca i se va pune la dispozitie o locuinta mai mica, trebuie sa o accepte?
Discuție Mosteniri
Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca aceasta sa fie mostenita de catre copiii mei numai dupa decesul acestei femei?