avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1728 soluții astăzi
Forum Activitate george-neagu

Activitate george-neagu

Ceea ce se va schimba de la 1 august (adica creșterea de tva) e una, iar adaosul practicat de comerciant, care se poate schimba oricând, e alta.
Mergeți urgent la ei la ghișeu și va vor lamuri cu suma pe care s-o declarați și cum sa completați declaratia unica.
Adică ca asociat, ați împrumutat firma in timp, atunci când firma nu avea încasări. Asta se făcea cu un formular-dispozitie de încasare care se inregistra în registrul de casa și deci în contabilitatea firmei (pe lângă acel contract de imprumut) sau prin transfer în contul bancar al firmei și înregistrarea extrasului de cont în contabilitate.
Dar acum nu mai merge decât varianta sa împrumutați firma prin depunerea numerar în contul bancar al firmei. Tot prin acel cont bancar va puteți și retrage banii cu care ați împrumutat firma etapizat, atunci când firma are încasări, cu înregistrarea extrasului de cont în contabilitate.
Va datora doar dacă venitul din dividende depășește plafonul a 6 salarii minime brute pe economie. În acest an, daca este peste 24300lei.
Ong-urile (asociatiile) nu folosesc codurile caen. Alea sunt pentru firme care se înființează la registrul comerțului.
Asociațiile se inregistreaza la judecatorie.
Nu se poate ceea ce doriți dumneavoastra.
Toate incasarile le puteți folosi cum doriți.
Era bine sa fi trecut in intrebare numele firmei de pe certificatul de actionar sau cautati personal informatii despre acea firma la adresa bvb.ro
Mai întâi trebuie sa fie trecut in certificatul de mostenitor al copiilor titularei din certificatul de acționar, inregistrat la Depozitarul central pe numele moștenitorilor și numai după aceea se pot folosi de drepturile cuvenite doar moștenitorii, putând ridica dividendele cuvenite doar pe ultimii 3 ani în baza buletinului.
Da. Nu e scutita la toate taxele plătite în România.
Răspuns la discuția Registre contabilitate PFI medic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Numai ce ați cumpărat pe pfi cu factura și folosiți în activitatea autorizata. Concret în cazul dumneavoastra poate sa nu fie nevoie sa completați nimic.
2. Puteți:
-completa registrul pe calculator (de exemplu, într-un fișier Excel sau folosind un program de contabilitate).
-lista registrul periodic sau la cererea autorităților. Este important ca la un eventual control, să puteți pune la dispoziție o formă printată a registrului.
-arhiva electronic toată baza de date care reprezinta contabilitatea acelui pfi.
3. Nu.
4. Da, cont separat pe pfi.