avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Activitate Niculina Visan

Activitate Niculina Visan

Răspuns la discuția SCUTIRE TAXA DE TIMBRU
Potrivit OUG.51/2008:
Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

Răspuns la discuția asociatie de proprietari
Proprietarii pot formula o actiune in constatare in contradictoriu cu Primaria. Proba esentiala, pentru a va dovedi sustinerile, este expertiza tehnica in constructii, dispusa de instanta.
Sotul Dvs. poate imputernici o peroana, cu procura speciala/notariala , care sa il reprezinte in procesul de divort.
O alta varianta este sa il chemati in judecata, indicand domicilul sotului, unde urmeaza sa fie citat, pentru a se indeplini procedura de citare.
Atentie! Potrivit Noului Cod de Procedura Civila, inainte de a introduce actiunea de divort, trebuie sa indepliniti procedura prealabila privind medierea.
Persoanele care, din diverse motive, doresc să-şi înceteze activitatea în câmpul muncii pot solicita acordarea pensiei anticipate, chiar dacă nu au împlinit vârsta standard pentru a ieşi la pensie. Principala condiţie este să fi depăşit cu cel puţin 8 ani stagiul complet de cotizare şi să nu aiba mai mult de cinci ani până la atingerea vârstei standard.

Conform legislaţiei în vigoare, vârsta standard de pensionare pentru intervalul decembrie 2011 – februarie 2012, pentru femei este de 59 de ani şi trei luni sau stagiul complet de cotizare este de 28 de ani şi patru luni, iar pentru bărbaţi - 64 de ani şi trei luni sau stagiul complet de 33 de ani şi patru luni.
In concluzie, prietenul Dvs. poate iesi anticipat la pensie cand implineste varsta de 60 ani , cu conditia sa aiba un stagiu de cotizare cu 8 ani in plus fata de cel prevazut pentru limita de varsta.
Răspuns la discuția contract comodat
Sant riscurile inerente oricarui contract de comodat. In primul rand, daca doresti sa reziliezi contractul inainte de termen. Daca nu inserezi clauze de incetarea a contractului este mai greu sa-l evacuezi inainte de termen.
Răspuns la discuția anulare titlu proprietate
Nu o primiti acasa. Mergeti la arhiva la jud. cu o cerere pentru investire. si taxa de timbru - 4 lei si timbru judiciar - o,15 lei.
Răspuns la discuția Persoane la intretinere
Normele metodologice la lg. 230/2007 (legea asoc. de propretari) prevad la Cap. II art. 17 lit r (atributiile comitetului executiv al asoc. de propr):
"r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;"

Din acest text rezulta ca o persoana poate fi trecuta la intretinere daca locuieste temporar mai mult de 15 zile pe luna.
Se calculeaza 30 zile de la data comunicarii la Dvs. Data inscrisa pe stampila postei la sosire aplicata pe "comunicare"
Va adresati unui executor judecatoresc care va va forma un dosar de executare silita asupra bunurilor sau veniturilor paratului. (daca are)
Se poate face si plangere penala la parchet pentru abandon de familie daca nu plateste doua luni consecutiv pensia alimentara (art. 305 cod penal)
Răspuns la discuția executare silita
instanta care judeca contestatia in anulare poate suspenda ex. silita data se depune o cautiune.
vezi art. 403 cod pr. civ:
"Pâna la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune în cuantumul fixat de instanţă, în afară de cazul în care legea dispune altfel.

Dacă bunurile urmărite sunt supuse stricăciunii, pieirii sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea preţului.

Asupra cererii de suspendare formulate potrivit alin. 1 şi 2 instanţa, în toate cazurile, se pronunţă prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs în mod separat.

În cazuri urgente, dacă s-a plătit cauţiunea, preşedintele instanţei poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare de către instanţă, Încheierea nu este supusă nici unei căi de atac. Cauţiunea care trebuie depusă este în cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 500 lei (RON) pentru cererile neevaluabile în bani. Cauţiunea depusă este deductibilă din cauţiunea stabilită de instanţă, dacă este cazul."