avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Activitate nicu9

Activitate nicu9

Răspuns la discuția Restituire cotizatie reparatii
ynocentta a scris:

Daca banii perceputi cu justificarea reparatii acoperis nu fac parte din fondul de reparatii ,precizati concret in ce cont au fost inregistrat in evidenta gestiunii asociatiei de proprietari si in registrul unic de venituri si cheltuieli al asociatiei de proprietari


Nu pot sa va precizez asta pentru ca nu fac parte din conducerea asociatiei si nu stiu ce au facut cu banii. Dar conform legii:

(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.

(4) Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.


Acea suma nu a fost aprobata in cadrul unei adunari generale si nu a fost platita de toti membrii asociatiei ci numai de o parte a lor. Deasemena nu s-a emis chitanta conform legii, pe care sa se scrie clar Fond de reparatii, Ca atare, chiar daca acei bani erau destinati unei reparatii, NU faceau parte din Fondul de reparatii la care se refera legea.

Daca studiati temeinic dispozitiile L nr 196/2018 ati fi evidentiat art 70


Cu tot respectul, dar cu putina atentie ati fi putut observa articolul la care faceti referire nu are legatura cu sumele percepute de la propietari in contul fondului de reparatii ci cu sumele incasate de asociatie din exploatarea proprietatii comune (inchirieri de spatii comerciale, de spatii de afisaz, spatii pentru amplasare antene GSM, samd), din dobanzi si alte venituri are asociatiei. Nimeni nu a ridicat pretentii asupra veniturilor asociatiei.

Atat timp cat incercam pe forum sa va ajutam ,dar dv invocati situatii speciale care nu respecta si incalca dispozitiile in vigoare ,nu suntem responsabili


Iar eu apreciez interventia dvs. si nu am spus ca ati fi responsabili cu ceva. Doar ca dvs apreciati ca legal si moral modul in care actioneaza asociatia, sugerand ca asa spune legea, desi legea nu spune asa ceva. Despre moralitate, nu mai vorbim...

Răspuns la discuția Restituire cotizatie reparatii
Chiar daca pe chitante scria "reparatii acoperis", banii respectivi nu fac parte din Fondul de reparatii, la care legea mentionata de dvs face referire. Ati putea totusi sa mentionati articolul la care se spune ca Fondul de reparatii nu poate fi restituit? Eu nu am reusit sa gasesc asta in lege.

Asta pe langa faptul ca acei bani nu vor fi nici macar folositi in scopul in care au fost solicitati. Si, apropo, pe acei bani nu s-a taiat chitanta separata ci au fost trecuti doar ca suma separata pe chitanta de intretinere.
Răspuns la discuția Restituire cotizatie reparatii
ynocentta a scris:

Sustineti ca aasociatia de proprietari a hotarat la cererea proprietarilor constituirea unui fond cu care sa se execute reparatii parti comune condominiu
Cand au fost percepute cotele individuale ce a fost consemnat in chitanta justificativa ,acre este natura sumei depuse individual ?
Teoretic si legal daca suma a fost hotarata pentru reparatii parti comune,condminiu ,conform dispozitii in vigoare -suma ramane in gestiunea asociatiei de proprietari,proprietarii neputand ridica pretentii


Pe chitante scria "reparatii acoperis". Acoperis care nu a mai fost reparat cu acei bani. Ulterior s-a decis, pe baza de tabel (nu in urma unei adunari a asociatiei) ca acei bani sa fie folositi pentru zugravitul scarii, care nu a fost nici macar inceput. Teoretic si moral, ca legal nu stiu cum este, ar fi ca cel care plateste sa fie cel care beneficiaza de pe urma banilor. Altfel fostul propietar s-a ales cu banii dati, iar noul propietar cu o scara curata.

Si daca ar fi sa vorbim tot teoretic, sa presupunem ca nu se va incepe deloc zugravitul scarii, si se va decide, tot pe baza de tabel, restituirea acelor bani. Va cauta oare asociatia pe vechiul propietar ca sa ii dea banii inapoi?!
Buna ziua.

La un anumit bloc propietarii de pe o anumita scara (din mai multe existente) au decis sa stanga bani pentru repararea acoperisului, intrucat erau probleme mari. Intre timp blocul a fost anvelopat iar acoperisul reparat in cadrul acestui proces.

Propietarii de pe acea scara, au decis (pe baza de semnaturi intr-un tabel) ca banii sa nu fie restituiti, ci folositi la zugravirea scarii.

Intre timp unul din apartamente si-a schimbat propietarul, inainte de a se face acea zugraveala a scarii (a trecut mai bine de un an de la acea decizie).

Vanzatorul a cerut asociatiei sa ii restiuie acei bani, intrucat nu a beneficiat si nu va beneficia in nici un fel de ei. Asociatia refuza, desi are banii in cont, si il trimite pe fostul propietar sa se inteleaga cu noul propietar, care, evident, nu are nici o datorie legala, ca doar nu a primit el nici un ban.

Avand in vedere ca acei bani nu fac parte din Fondul de reparatii al blocului, care este regimul lor juridic? Este legal si moral ca asociatia sa se foloseasca de banii aceia fara ca cel care i-a dat sa aiba nici un beneficiu?
Buna ziua.

As dori sa atrag atentia unei situatii.

Dupa lungi discutii, la un bloc cu 4 etaje si mai multe scari s-a luat hotararea in adunarea generala de a se face un fond special de reparatii unde sa se stranga bani pentru 1-2 ani in vederea repararii acoperisului la unele din scari (doar de la locatarii din scarile respective).

Dupa o vreme, unul din locatari (ca de obicei) s-a trezit ca el s-a razgandit si ca vrea restituirea banilor platiti pana acum si anularea acestui fond.

Administratorul a spus ca pentru asta este nevoie de un tabel in care 75% din locatarii din acea scara sa solicite acest lucru. Evident ca sunt mari sanse ca toti cei care nu stau la ultimul etaj sa fie de acord cu aceasta idee...

Intrebarea este, cat de legala este aceasta procedura si ce se poate face in acest caz.
Nu sunt sigur ca este aria cea mai indicata pentru o astfel de intrebare, dar nu am gasit o alta sectiune mai potrivita.

O persoana fizica doreste ridicarea unei case cu in regie proprie. Evident ca nu va putea face asta doar el singur, asa ca va fi ajutat fie benevol fie contra cost de prieteni sau straini, care nu detin firme, PFA, etc.

Se doreste gasirea unei formule de colaborare cu aceste persoane astfel incat sa nu fie incalcata legea, sa se trezeasca unul sau altul cu amenzi pentru munca la negru, incalcarea normelor de protectia muncii sau mai stiu eu ce.

Este posibil incherea de contracte civile intre beneficiar (persoana fizica) si prestatori (fiecare persoana fizica in parte care participa la un moment dat)? Ce raspundere are beneficiarul in fata unui eventual control de la inspectia muncii, sanatate, etc? Ce obligatii fiscale are fiecare parte?
Calculul era pentru constructia la rosu, dar se poate extrapola si la cheie. 6 luni (sa zicem), dureaza si cu echipe si cu firma, pretul cu firma fiind de obicei mai mare decat cel cu echipe, pentru ca si firmele in general au cheltuieli mai mari, nu numai cu salariile, care se reflecta toate in pret. Plus ca daca omul se pricepe, unele finisaje le poate face singur, sau poate macar ajuta. O firma nu prea accepta "interferente"
IulianL a scris:

Buna ziua
Dar cred ca sunteti constient ca taxele le plati tot dvs, pentru ca acei baieti tocmai din acest motiv nu au organizare juridica, pentru a nu plati taxe la stat.Ex daca ei va cer 100 RON dvs le dati 100 ROn plus taxele la stat, in acest caz costurile pentru salariul minim de 1250 ron brut sunt de circa 610 ron/luna/angajat. Ori in acest caz daca tot le platiti taxele la stat va sfatuiesc sa apelati la o firma pe care o puteti si trage la raspundere pentru executie necorespunzatoare a constructiei.
O zi buna


Sunt constient de asta, doar ca taxele pe 2 luni a 4-5 muncitori, chiar si cu norma intreaga, sunt mult sub preturile practicate de firme. Sa nu uitam ca si acele firme au muncitori (inclusiv secretare, contabili, etc), iar salariile lor, inclusiv taxele, se reflecta in pretul practicat.

Tragerea la raspundere este complicata in Romania...
Azi am avut drum prin oras si am trecut pe la ITM. Am descris unei doamne de acolo problema si a zis ca nu se poate. Ca trebuie sa imi fac un PFA daca vreau asta.

Tipic romanesc... s-a rezolvat, nu se poate.
Florin Cioca a scris:
In ceea ce-i priveste pe muncitori, conteaza declaratia acestora data insp ITM, mai putin a sefului de echipa. Daca muncitorii declara ca sunt platiti de seful de echipa atunci el va incasa amenda, iar daca ii platiti dvs, atunci veti fi sanctionat de ITM.


Nu pare chiar situatia ideala sa ma bazez pe ceea ce declara muncitorii. Aia il cunosc pe sef mult mai bine, de pe urma lui au de munca, pot sa declare orice...

Sincer, nu ar fi o problema un CIM pe 2-3 luni cu cateva persoane, pe un salariu minim. Problema este procedura exacta... daca este accesibila unei persoane fizice, sau trebuie cautat un contabil ceva care sa se ocupe.