avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate Dragomir Dascalu

Activitate Dragomir Dascalu

Buna seara! Am un PFA pentru care vreau sa suspend activitatea. Pana la acest monent veniturile depasesc 12 salarii minime. Contributiile (CAS si CASS) se calculeaza la 12 salarii minime sau aferent numarului de luni lucrate de la inceputul anului pana la suspendarea activitatii?
Răspuns la discuția ACCIDENT DE MUNCA
Eu am vrut sa spun ca trimiterea la incalcarea CP nu o poate face comisia numita de angajator. Doar daca ulterior , se reia cercetarea de catre ITM atunci acesta poate , in anumite conditii, sa trimita dosarul la parchet.
Răspuns la discuția ACCIDENT DE MUNCA
Fiind un accident cu incapacitate temporară de muncă cercetarea va fi făcută de către o comisie numită de către angajator. Această comisie nu are cum sa constate încălcări ale codului penal.
Răspuns la discuția Evaluare de riscuri - Menajera
Cam alambicate solicitarile dumneavoastra, justinsanero ! Care este legatura intre menajera si lucratorul desemnat ? Dumneavoastra sunteti lucrator desemnat si trebuie sa intocmiti un dosar de cercetare pentru o persoana care ocupa functia de menajera si care a suferit un accident de munca ? "Mi s-a cerut sa detaliez ... " Cine v-a cerut ?
Răspuns la discuția Evaluare de riscuri - Menajera
"Algoritmul" il gasiti in Normele de aplicare a legii 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cap. VII, art 108-142.
In primul rand, intrebarea era cine face cercetarea iar dumneavoastra ati raspuns cu prevederea legala care ne spune cine inregistreaza accidentul.
Interpretarea dumneavoastra a sintagmei "angajatorul la care s-a produs evenimentul" mi se pare corecta dar daca veti intreba ITM-urile veti primi raspunsuri contrare. Am avut doua spete de acest gen in care, desi accidentul s-a produs la angajatorul Y, intreband ITM-urile reprezentantii acestora au spus ca cercetarea trebuie facuta de angajatorul X la care este angajat accidentatul. Mentionez ca angajatorii X si Y erau din judete diferite si ambele ITM-uri au exprimat aceeasi parere de mai sus.
Cred ca sintagma "angajatorul la care s-a produs evenimentul" trebuie inlocuita cu "angajatorul pe teritoriul caruia s-a produs evenimentul", pentru a inlatura posibilitatea de interpretare.
Dana Gelea, ne puteti da si baza legala a celor afirmate anterior ?
Stiu un caz concret de absolvent de curs postuniversitar in domeniul SSM organizat de o facultate de drept. Nu m-ar mira sa organizeze si mastere !
.. nu veti putea obtine un masterat/ doctorat in domeniul ssm sau sa urmati un curs postuniversitar de 180 de ore in domeniul ssm,,

Domnule Popa, nimeni si nimic nu poate ingradi accesul la orice forma de invatamant in Romania. Oricine poate gce master si doctorat in orice domeniu. Ceea ce nu poti cface, teoretic, este ca nu poti sa te abilitezi ca SEPP daca nu ai studii superioare in domeniul inginerie. Spun teoretic pentru ca sunt ITM-uri care au dat abilitari si fara indeplinirea acestei conditii de studii superioare in inginerie, doar pe baza cursului de 180 de ore.
Ceea ce mi se pare mai grav este acea initiativa legislativa aflata in dezbatere publica prin care se propune infiintarea profesiei liberale de expert SSM care se poate obtine cu doua conditii: studii superioare in orice domeniu si master in SSM. Sa vedeti atunci, cand un absolvent de filologie vine sa supervizeze evaluarea de riscuri facura de un inginer, SEPP, , cu 20 de ani vechime in SSM !
Răspuns la discuția Fisa FIAM
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formularul BP1 se intocmeste de orice medic la care ajunge pacientul si care are o suspiciune de boala profesionala! Deci si mediul dumneavoastra de familie poate intocmi BP1 daca va considera necesar acest lucru !