avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate doinamonica

Activitate doinamonica

Acum câţiva ani în urmă primăria din oraşul unde locuiesc a decis să încadreze zona în care locuiesc din B în C. Am înţeles că asta presupune un impozit mai mare, pe care sunt de acord să îl plătesc dacă şi utilităţile sunt pe măsură. Doresc să ştiu ce fel de asemenea utilităţi sunt obligatorii şi dacă există o lege să le determine sau sunt la cheremul primăriei. Acum 7 ani s-au adus câteva rabe cu piatră, care între timp s-a dus, iar acum un an şi jumătate s-a tras conducta de gaz. În rest nimic, nu asfalt, nu canalizare, avem un bec da unul nu, gunoiul trece doar săptămânal, faţă de zona A unde se ridică zi de zi, nu se mătură, nu se taie iarba, nimic. Deci, ca să închei, vreau să-mi enumeraţi, dacă ştie cineva, tot ce trebuie să asigure primăria pentru zona B. Vă mulţumesc
Mama mea a murit acum 6 ani, in 2008. A fost medic la Basarabi, Constanţa, iar cabinetul medical era pe numele ei, CMI. Am primit vineri o recomandată de la fisc, cu niste sume de plătit. Am fost să văd despre ce e vorba şi am avut neplăcuta surpriză să aflu că avem de plată 8000 ron, 1500 impozit pe 2003,2004,2005, iar diferenţa penalizări, adică 6000 ron. Am întrebat cum este posibil ca o somaţie emisă în 12 iulie 2012 să fie trimisă după aproape 2 ani şi dacă sumele nu sunt prescrise. Nu am primit răspuns, asta e suma asta trebuie să plătim. Tatăl meu mi a spus că are o hârtie de la financiar din care rezultă că mama nu are nici o datorie de plătit pentru cabinetul medical. Am spus asta doamnei de acolo şi mi a răspuns că asta nu ne scuteşte de plată, că ea nu ştie ce hârtie e aia ,să vin cu ea, dar datoria trebuie plătită. Ce trebuie să fac mai departe? Sumele reprezintă impozit pe venit din activităţi independente
Bună ziua. Vreau să întreb dacă am dreptul să obţin de la bancă, gratuit, o copie a contractului de acordare a unui card de cumpărături. Doresc să fac o refinanţare pentru a închide acest card şi banca îmi cere acest contract. ªi încă ceva, banca unde am cardul refuză refinanţarea, implicit închiderea contului, prin ordin de plată condiţionat. Are acest drept? Sau este o clauză abuzivă?
Asigurătorul este Astra. Evaluarea prejudiciului a fost făcută de un magazin specializat în comercializarea de biciclete. Acele alte daune, de vătămare, nu cred că vor fi plătite, chiar dacă vor fi cerute, avem experienţa cu sora mea. Totul vrem să se oprească în acest punct, daune din asigurare, nimic mai mult.
Îmi pare rău că s-au cam încins spiritele vizavi de întrebarea mea. Nici eu nu sunt şofer şi de aceea nu am putut să îl îndrum mai bine pe nepot. Dar i-am recomandat să depună totuşi cerere de despăgubire şi să aştepte răspuns în termenul legal, poate are şanse. Mă gândesc că firma de asigurări mizează pe faptul că, necunoscând legislaţia, nepotul meu va renunţa la pretenţii. Ideea este că nu sunt pe deplin lămurită care sunt prevederile legale în acest sens, iar o plângere penală este exclusă. Nu vrea să îi facă mai mult rău, vrea doar să îşi repare bicicleta. Acum 6 ani în urmă mama lui a fost implicată într-un accident, cu 2 victime spitalizate cam 20 zile, vina fiind a ei. Familia bătrânilor s-a comportat extraordinar, nu au cerut bani decât pentru cheltuielile de spitalizare şi îngrijire. Nu a existat nici o altă pretenţie şi nici ei nu şi-au recuperat banii din asigurarea sorei mele. Aşa că, vedeţi voi, nepotul meu are strict interzis de a acţiona pe alte căi. Oricum eu vă mulţumesc pentru interes şi aştept păreri noi.
Doar ce am vorbit cu nepotul meu şi mi-a spus că asigurătorul nu i-a cerut o asemenea declaraţie a prietenului, dar că îi deschide dosar de daună. Bănuiesc că în termenul legal i se va răspunde că nu se aprobă pentru că nu are act de proprietate. Întrebarea mea este ce cadru legal îi permite nepotului meu să prezinte doar declaraţia prietenului? Este menţionat în vreo lege că este suficientă în cazul bicicletelor? Eu am citit puţin din legea asigurărilor dar se vorbeşte numai de autovehicule avariate. Vă mulţumesc.
ªi încă ceva. Ce sunt dobânzile şi ce sunt penalităţile? Am citit codul fiscal şi acolo spune de dobânzi, 0,04% zi, penalităţi 0,02% zi şi majorări de întârziere de 2% zi. Dumneavoastră aţi făcut calculul doar cu majorări. Se aplică şi celelalte procente sau acelea sunt pentru persoane juridice? Vă rog să mă lămuriţi, chiar nu înţeleg.
Bună ziua. Acum o săptămână nepotul meu, ciclist împătimit, a fost lovit de o tânără şoferiţă. Nepotul nu are răni doar câteva vânătăi şi o durere de umăr, dar bicicleta este avariată destul de serios. Este un model destul de scump, cam 4000 euro nouă. A lui nu a fost nouă ci cumpărată de pe net, că era mai ieftină, de un bun prieten de al său care i-a făcut-o cadou când a văzut că este pasionat şi el de ciclism. Nu are act de proprietate nici prietenul şi, logic, nici nepotul. Problema este că şoferiţa are asigurare dar firma a cerut act de proprietate pentru bicicletă, altfel nu deschide dosar. Daunele au fost evaluate de un specialist la 2500 ron. Alte pretenţii nu are, nu vrea să o dea în judecată. Ce opţiuni are? Este legal să îi ceară acest act sau e doar un tertip al asiguratorului pentru a nu plăti? Poate că se bazează pe faptul că nu cunoaşte legea, nepotul nu este şi şofer ca să ştie ce drepturi conferă o asigurare RCA.
Mulţumesc pentru răspuns. Vreau să ştiu totuşi dacă nivelul penalităţilor poate depăşi suma iniţială de plată şi ce bază legală există pentru asta.
Bună ziua. Doresc să vă întreb cum se calculează penalităţile de întârziere la impozitul pe clădire, inclusiv taxa de habitat. Locuiesc la casă, teren 500 mp, maşină un Logan. Nu am plătit din 2011 impozitul, nu am primit de doi ani nici o înştiinţare, nici măcar pe 2014(asta nu mă absolvă de vină) şi am avut surpriza neplăcută, când am fost la financiar să mă interesez, că suma penalităţilor depăşeşte suma impozitului propriu zis. ªtiu că trebuie să mă achit cumva de datorii, dar vreau să ştiu dacă este normal ca penalităţile să fie atât de mari. Care este procentul care se aplică şi începând cu ce dată? Se aplică procentul valabil acum pentru toţi anii sau se calculează pe fiecare an cu procente diferite? Vă mulţumesc şi poate primesc răspuns.