avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Activitate const_be

Activitate const_be

Am inteles ca, in cazul minorilr netrecuti in certificatul de cetatenie al parintelui care a redobandit cetatenia romana, nu se mai aproba transcrierea certifictaului de nastere. Stie cineva detalii? Legea 21/1991 era clara in privinta asta (art. 9). mai mult, a fost completata prin OUG . 37/2015 . Astept comentarii.
Discuție Avocat, urgent
Caut un avocat care, Pro Bono, sa introduca o contestatie la Tribunalul Bucuresti. Este vorba de un moldovean necajit, lucreza doar el si intretine sotia si doi copii mici. Acestuia i-a fost refuzata cererea de cetatenie din cauza unui furt minor (trei gaini) pe cand avea 19 ani... intre timp a fost reabilitat, dar comisia nu a tinut cont de asta. puteti sa-mi scrieti pa mail: const_be arobase yahoo.fr
Cu multumiri
PS scuze pt eroarea din titlu, dar nu mai pot s-o corectez
Răspuns la discuția Modificare lege 119/1996
Stimate domn,
In intrebare nu ma refeream la autoritatea emitenta, ci la LOCUL depunerii cererii. De aceea am amintit si alineatul (b), in care se mentioneaza:"b) cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu avizul prealabil al serviciilor publice judeţene de evidenţă a persoanelor, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la birourile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie;". Aici aveam nedumerirea ca va fi greu de facut dovada unde a depus cererea.


k
Pe 11/06/2013, alessii nostri s-au hotarat, in sfarsit sa degreveze Primaria sect 1 de imensa sarcina a transcrierii actelor de stare civila ale celor care au redobandit cetatenia romana,dar care nu au avut niciodata domiciliul in Romania.Toata tema, o gasiti pe link-ul: [ link extern ]
(sugerez sa cititi forma data la promulgare).
pentru cine nu poate accesa link-ul, copiez aici textul modificarii:"Alineatul (5) al articolului 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, cu excepţia celor care au redobândit cetăţenia română, se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere.”
4. După alineatul (5) al articolului 41, se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:
„(51) Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii care au redobândit cetăţenia română şi care nu au avut niciodată domiciliul în România se face în termen de 60 de zile de la depunerea cererii, după cum urmează:
a) cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din municipiul Bucureşti;
b) cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu avizul prealabil al serviciilor publice judeţene de evidenţă a persoanelor, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la birourile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie;
c) cu aprobarea şi cu avizul autorităţilor publice locale prevăzute la lit. a) sau b), în cazul celor care au depus jurământul de credinţă la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României acreditate în străinătate.”
Impresia mea este ca ar exista niste contradictii intre articole, dar, oricum, pun intrabarile in speranta ca vreun cunoscator imi va raspunde
:
1)Cum poate cineva sa faca dovada unde a depus cererea de redobandire a cetateniei romane?(art 5.1 (b)
2)Sa inteleg ca se mai pot depune cereri de transcriere, in afara de sect 1 Bucuresti, doar la resedintele de judet unde ANC are birouri teritoriale, sau in toate orasele din tara?
3) Solicitantul trebuie sa se prezinte personal, sau poate mandata pe cineva (o alta persoana, sau un avocat)? In cazul in care se poate mandata, avocatul mai are nevoie de procura speciala si autentica, sau esste suficienta delegatia avocatiala?
termenul de 60 de zile, penru eliberarea unui act transcris este obligatoriu, sau este unul maxim?
Va multumesc anticipat
Un basarabean, disperat de viata din R Moldova, visa sa ajunga in Occident. Nereusind sa obtina o viza, a decis sa incerce trecerea frauduloasa a frontierei pe la Bors. A fost prins, anchetat, scos de sub urmarire penala, prin ordonanta procurorului si pus sa plateasca o amenda administrativa de 1000 RON. In ordonanta primita acum doua saptamani nu se spune nimic despre interdictia de a intra in Romania, dar, pe alte cai, a aflat ca are aceasta interdictie pana in 2015 .Ar putea un avocat din zona Oradea sa il ajute cu ridicarea acestei interdictii? Problema este ca moldoveanul nostru a fost reintors la viata lui obisnuita, adica una fara mari resurse financiare.deci, cel care se ofera sa il ajute, trebuie sa aiba un suflet mare. Astept "sufletul mare" pe privat, pentru detalii suplimentare
Răspuns la discuția Competenta avocat
Va multumesc pentru raspuns. V-as fi recunoscator daca ati cita si baza legala pentru ca un alt avocat mi-a spus ca si la o sectie de politie (pentru solicitarea unuui cazier judiciar, dar si la o autoritate publica de nivel national i sa cere si procura notariala, in afara celei pe care o face in baza CAJ
Daca o persoana are nevoie de avocat s-o reprezinte in fata unor institutii (nu neaparat in instanta), trebuie, in afara de contract sa ii faca si procura speciala si autentica, sau e suficienta imputernicirea avocatiala. Daca puteti, dati si baza legala. A doua intrebare este daca un contract de asistenta juridica semnat, scanat si transmis prin e-mail, are valoare legala.
Răspuns la discuția cetatenie romana
Ati primit mai sus un raspuns foarte precis. Operatiunea se numeste "clarificarea cetateniei romane", iar taxa consulara aferenta este de 270 RON. Succes!
Cineva a redobandit cetatenia romana si, in noiembrie, va avea cert de nastere cu CNP. Daca doreste sa obtina cat mai urgent un pasaport chiar valabil doar un an, unde se poate adresa? La Bucuresti, stiam ca se poate in regimnde urgenta. Dar e posibil si in alte orase ale tarii?
Răspuns la discuția Constrangere Morala
Domnule avocat,
In primul rand, va multumesc pentru ca ati reactionat.Nu cred ca este vorba despre mita. Mai degraba, fapta s-ar incadra la "instigare la fals in beneficiul propriu" dar nu prezinta pericolul social. concret, desi legea cetateniei prevede expres ca dosarele se depun personal, iar in cazuri temeinic justificate, prin mandatar, cu procura speciala si autentica, diversi oameni, fie afflati in strainatate, fin in Moldova, au apelat la intermediari, nu obligatoriu platiti. personal, cunosc cazuri de rude care au depus pentru altii. Toate aceste dosare sunt suspendate pe perioada anchetei, iar aceasta s-ar putea sa dureze cu anii. daca dvs doriti sa cunoasteti detalii despre aceasta actiune, scrieti-mi pe privat coordonatele si va caut. Eu ma ocup de asta total dezinteresat, incercand sa-i ajut pe moldovenii care au dreptul la cetatenia ridicata fara voia lor.