avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Activitate exuser

Activitate exuser

Buna,

As avea nevoie de textul integrala al Deciziei de indrumare a fostului TS nr.1/1987, de preferinta in format electronic.
Am tot cautat si nu l-am gasit.
Va multumesc
Daca un Act aditional la un CCM a fost inregistrat la A.P.I.S. Municipiul Bucureşti (asa sustine administratia), dar la data incheierii (semnarii) Actului aditional A.P.I.S. Municipiul Bucureşti nu mai avea competenta de a verifica/inregistra CCM-uri (ci numai ITM-ul avea competenta) ce efecte are?

Totodata administratia vrea sa faca disponibilizari in baza acelui CCM.
3. Ar mai fi niste aspecte in discutie:
Nu poti sa folosesti ca criteriu pentru pentru disponibilizare colectiva un test facut in graba, mai ales ca salariata nu a putut din motive obiective sa se prezinte.
1. Reorganizarea judiciara este o masura de redresare a activitatii economice a unei societati aflate in insolventa sau intr-o stare iminenta de insolventa.
Societatae in discutie face doar concedieri colective, nefiind in insolventa. Astfel nu se plica dispozitiile referitoare la reorganizare judiciara.

2. In OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, in cadrul CAP. IV sub titlul "Concediul şi indemnizaţia de maternitate" se prevad urmatoarele:
Art. 23:
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 24:
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Totodata Codul muncii prevede urmatoarele:
Art. 50:
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii: a) concediu de maternitate;
ART. 51: (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii: a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.
(6) În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

Situatia este in felul urmator:
- Angajata s-a aflat internata in spital, a nascut prin cezariana, fiinda la a 3-a zi de la operatie. Nu avea voie sa paraseasca spitalul.
- Nu s-a putut prezenta la "concurs" (care practic era un test) si a fost declatata "respinsa".
Comunicarea faptului ca a fost respinsa s-a facut telefonic si nu in scris, ceea ce denota o lipsa de seriozitate din partea angajatorului.
- Sefii de la servici stiau ca este internata in spital.
Conform alin. 3 al art. 49 din Codul muncii, pe durata suspendării contractului individual de munca pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Imposibilitatea deplasarii pentru sustinerea "concursului" a fost reala si evidenta. Astfel se poate pune in discutie o plangere penala.

Redau din codul penal:

"Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
ART. 246 Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6luni la 3 ani."

"Fapte săvârşite de alţi funcţionari
ART. 258 Dispoziţiile art. 246-250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.
În cazul prevăzut la alin. 1, pentru faptele prevăzute la art. 246, 247 şi 250 alin. 1-4, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepţia acelora care
au fost săvârşite de o persoană dintre cele prevăzute la art. 147 alin. 1."

"Funcţionar public şi funcţionar
ART. 147 Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Prin "funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat."
va multumesc,
e art. 728 (4) in noul cod de procedura civila.
buna ziua,
v-as ruga sa ma ajutati cu o situatie:
un angajat la o societate de stat care urmeaza in cursul acestui an sa faca disponibilizari colective, in urma carora cei disponibilizati vor primii salarii compensatorii de la angajator, datoreaza o suma de bani la o banca (restanta la un credit).
saptamina aceasta angajatorul a primit de la un executor instiintare de poprire pe salar.
angajatul doreste sa se inscrie pe lista de disponibilizari.

intrebarea este urmatoarea:
se va face poprire si pe salariile compensatorii primite in urma disponibilizarii colective sau doar asupra veniturilor din salariul lunar primit pe perioada desfasurarii activitatii pina la disponibilizare?
multumesc pentru raspuns. sa inteleg ca angajatorul nu poate obtine de la ITM aceste informatii.
informatii despre existenta unui al 2-lea contract de munca fac obiectul datelor cu caracter personal?
nu este functionar public, nu lucreaza la negru. lucreaza la o firma de stat.
are si al doilea contract de munca conform caruia se ocupa de instructaj protectia muncii (la cel de al 2-lea contract).
cineva are un contract de munca cu norma întreagă iar pe lângă acesta mai are un alt contract de munca.
angajatorul i-a cerut sa declare pe proprie răspundere dacă mai are un alt contract de munca pe lângă cel cu norma întreaga. acesta a declarat ca nu mai are.

cum poate obține angajatorul date despre existenta celui de al 2-lea contract de munca?