avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Activitate safety

Activitate safety

Buna ziua.
Sunt căsătorit si impreuna cu sotia avem. singur copil de 14 si 6 luni.
As dori sa stiu care ar fi metoda legala sa pot cumpara un imobil pe numele fetitei mele, in varsta de 14 ani si 6 luni?


raluk0207 a scris:

"vanzarea unei case de către mama mea (care este in viata)"

Cum adică? Ati avut o casa și v-a vandut-o mama?



Mama mea a vândut casa părinților ei . . Suma de bani obținută mi a dat o mie iar eu am constituit un depozit bancar cu acești bani.. La acel moment nu mi a dat banii printr un act juridic : donație notariala, act de mâna s.a ci efectiv mi i a dat. Una din întrebări era daca scot banii din acest depozit si îi inchid contul bancar aferent înainte de introducerea acțiunii de divort fata actualul soț banii respectiv se vor supune partajului.
Mama poate da declarație ca mi a dat acești bani si poate fi prezentat actul de vânzare cumparare al imobilului respectiv.. Întrebarea o pun si in situația de după întoducere a acțiunii de partaj daca suma respectiva se supune partajului.
Am 3 conturi bancare pe nume propriu : 1 este constituit din bani proveniți din vanzarea unei case de către mama mea (care este in viata) poate fi dovedit cu act de vânzare cump si decl sa de martor dar fără a face la anterior constituirii contului/depozitului aferent un act de donație notarial in acest sens , al 2 lea este cont de pensie a mea, in care s-a acumulat o anumita suma de bani in decursul anilor si inca un al 3 lea un cont constituit din bani proveniți din vanzarea unei case de către mama mea (poate fi dovedit cu act de vânzare cump si decl de martor dar fără a face un act de donație notarial in acest sens.
Înaintea introducerii unei acțiuni de divort de mine sau soție daca scot banii din cele 3 conturi si închid conturile sotia mai are dreptul la ei in caz de partaj la divort sau la partajul ulterior. divortului si in ce cote?
In cazul divortului sotilor prin acord pe cale judiciara art 374 Cod Civil se poate mentiona in cererea de divort ca nu se solicita dispunerea/pronuntarea de catre instanta pentru cererea accesorie referitoare la lichidarea comunităţii de bunuri şi partajul acestora,
Se poate solicita si obtine exercitarea autorității părintești în mod exclusiv de către unul dintre părinți daca nu exista neglijenta, dezinteres al unuia dintre sau soti sau motivele pentru care se solicită această măsură ; potrivit art. 36 alin. 7 din Legea nr. 272/2004, se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti.
Se poate obtine locuinta minorului la sotul care acum are domiciliul la locuinta bunicii materne fata de locuinta anterioara, de la celalat sot care are un apartament proprietate personala, unde a locuit toata familia ,

Va rog sa mi precizați daca sotia prin parasirea impreuna cu minorul a domiciliului/locuintei comune fara acordul meu privind schimbarea locuintei minorului si fara vreo decizie a vreunei instante, ordin de interdictie politie sau instanta n-a incalcat dispozitiile art.496 si art 497 din Codul civil, si cum pot proceda legal pentru determinarea respectarii prevederlor legale de catre ea in acest sens. In ceea ce privește domiciliul minorului, prin revenirea sa și stabilirea numai prin instanta a locuinței copilului

De asemenea deoarece la aceasta data nu e înaintată nicio acțiune de divor, nu este pronuntata o hotarare de divortț, nu este emis vreun ordin de protectie de politie sau judecatorie) cum pot acționa legal pentru stabilirea legăturii personale cu minorul pentru exercitarea autoritatii parintesti ce -mi revine, și ce obligații am de întreținere(cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a coplului) dacă soția a plecat cu minorul din domiciliu. .

In cazul in care dispozitiile legale incidente nu permit aspectele de mai sus solicitate de mine, exista posibilitatea ca sa mi se stabileasca dupa un eventual divort prin hotarare a instantei sume de bani pentru cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului pentru perioada cuprinsa din momentul parasirii locuintei comune pana la data pronuntarii hotararii de divort.
Răspuns la discuția Revenire la domiciliul conjugal


gi-jane2 a scris:

Sotul nu e obligat sa o mai primeasca, doamna poate cere in instanta reintegrarea in locuinta, ramane de vazut daca i se admite. Daca sotul cere divortul, probabil ca nu.
Nu am inteles in ce sens intrebati de predare bunuri...daca sunteti sotul, chemati sotia sa le ea.
Daca sunteti sotia si nu vrea sotul sa vi le dea, le revendicati in instanta.

Va mulțumesc mult pt răspuns
Va rog sa mi precizați daca sotia prin parasirea impreuna cu

minorul a domiciliului/locuintei comune fara acordul meu privind schimbarea locuintei minorului si fara vreo decizie a vreunei instante, ordin de interdictie politie sau instanta n-a incalcat dispozitiile art.496 si art 497 din Codul civil, redate mai jos si cum pot proceda legal pentru determinarea respectarii prevederlor legale de catre ea in acest sens. In ceea ce privește domiciliul minorului, prin revenirea sa.

De asemenea deoarece la aceasta data nu e înaintată nicio acțiune de divor, nu este pronuntata o hotarare de divortț, nu este emis vreun ordin de protectie de politie sau judecatorie) cum pot acționa legal pentru stabilirea legăturii personale cu minorul pentru exercitarea autoritatii parintesti ce -mi revine, și ce obligații am de întreținere(cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a coplului) dacă soția a plecat cu minorul din domiciliu. .

In cazul in care dispozitiile legale incidente nu permit aspectele de mai sus solicitate de mine, exista posibilitatea ca sa mi se stabileasca dupa un eventual divort prin hotarare a instantei sume de bani pentru cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului pentru perioada cuprinsa din momentul parasirii locuintei comune pana la data pronuntarii hotararii de divort.
Multumesc
Soția a părăsit domiciliul conjugal și a luat și minorul (copilul comun al soților) cu ea, locuind acum la parintii sai. Domiciliul conjugal este proprietatea personala a soțului. Exista cumva obligația legală (articol din lege)din partea sotului sa le primească inapoi dacă doresc să revină la domiciliul conjugal. Inca nu este inițiata sau incheiata o acțiune de divorț. Pentru predarea bunurilor materiale mobile personale de necesitate (îmbrăcăminte,încălțăminte, cosmetica, bijuterii sa) cum se poate proceda legal.
Sunt căsătorit și am o fata de 14 ani. ÎN urma unei discuții cu fata. mea privind faptul ca i am atras atenția ca sta prea mult pe telefon în discuții cu diferite alte fete în loc sa acorde atenție pregătirii pt evaluarea nationala ce bate la ușă în ceva mai mult de o luna, ea s a considerat abuzata și și a strâns hainele și ceva cărți de școală iar cu acordul și împreună cu mama ei au abandonat domiciliul în prezent fiind de cca 3zile la domiciliul bunicii materne. As dori sa știu dacă aceasta fapta comisa de mama sa constituie infractiune potrivit art 379 (1)Cod penal și dacă pot depune plângere penala asupra mamei cf dispozițiilor alin (3) din art menționat. Fac precizarea ca nu suntem divorțați astfel ca nu exista o hotărâre a instantei de încredințare a copilului pentru un părinte și nici nu exista un ordin de protecție emis de o instanta sau de politie.
Mama i a, închis telefonul copilului și astfel nu mi da voie sa iau contact cu el iar ea nu vrea sa răspundă la telefon. Cum pot proceda legal pt a avea contact cu copilul, având în vedere ca potrivit certificatului de căsătorie și codului familiei avem aceleași drepturi și obligații aspre copilului minor
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un raspuns argumentat pe baza actelor normative specifice in speta respectiva se poate da solicitantului? Nu avem nevoie de parerologie sau de propaganda pro sau contra vaccinare.
Multumesc
Buna ziua

Prin hotarare a instantei s-a dispus comisiei locale de fond funciar să întocmească documentatia necesară si să efectueze punerea în posesie pentru suprafata de teren de 3,37 ha pe numele  a 4 reclamanti  în calitate de mostenitori ai  celui caruia terenul i-a apartinut (decedat la data depunerii cerererilor de catre mostenitori pentru punerea in posesie) si să înainteze documentatia către Comisia Judeteană în vederea emiterii titlului de proprietate.
Intrebarea mea este cum se imparte terenul intre cei 4 proprietari dupa emiterea titlului de proprietate , avand in vedere ca acestia au diferite grade de rudenie cu  persoana decedata care a avut dreptul de proprietate al terenului?
Care variante sunt valabile?
VARIANTA 1
se imparte in 4 parti egale, 25% pt fiecare proprietar? se precizeaza in titlu de proprietate cat(ce cota) revine fiecaruia sau in titlu se scriu mumai date privind suprafata terenului si parcelele care-l compun, precum si numele proprietarilor
ORI

VARIANTA 2
Dupa emiterea titlului pentru stabilirea cotelor din masa succesorala ce-i revine fiecarui succesibil trebuie mers, dupa caz  la un notar (in caz de partaj volulntar) sau in instanta daca nu se se ajunge la un acord, asa cum ar rezulta din art.13.alin (3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafața de teren determinata pe numele tuturor moștenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun. din Legea nr,18/1991 a fondului funciar?
Multumesc pt un eventual raspuns