avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Activitate BiancaTudose

Activitate BiancaTudose

Răspuns la discuția concediu de risc maternal - PFA
Multumesc de raspuns. Clar intreb la casa de sanatate, insa de 2 zile sun si nu raspunde nimeni si nu pot ajunge pana acolo cateva zile. Multumesc

Cornel Vasile a scris:

PFA este chiar titularul persoana fizica, prin urmare, nu prea cred ca se poate beneficia de asa ceva. Insa intrebati la Casa de Asigurari de Sanatate.

Buna ziua,
In cazul unui PFA, se poate lua concediu de risc maternal? In lege scrie ca de risc maternal beneficaza salariatele. Multumesc
Îmi cer scuze, dar dacă nu cunoașteți răspunsul, mai.bine va abțineți pentru ca se ajunge la dezinformare. Conform legii 263/2010 contestații formulate împotriva deciziei de pensionare se depun la Comisia de Contestații câte trebuie sa le soluționeze în termen de 45 zile + comunicare în 5 zile de la emitere. După comunicare, pensionarul poate face contestație la Instanta în termen de 30 zile. Dacă nu se comunică, apreciez eu, se poate face contestație la Instanta după trecerea celor 45 zile +5 zile. Dar un termen de 2 luni nu este prevăzut nicaieri. Nu puteți da un răspuns în care sa menționați pur și simplu ca așa ați făcut dvs. Nu va cunosc și nu îmi dați nicio justificare juridica pentru acest termen.
Succes!

Carp Mircea a scris:

Eu va spun din experenta proprie.
Am vazut o astfel de motivare de respingere a instantei intr-un dosar.
Din acel moment asa am procedat si asa voi proceda si in continuare.

Cred ca ați înțeles greșit întrebarea. Pe mine nu mă interesează sa atac in Instanta refuzul Comisiei de Contestații de a răspunde la Contestatia formulată împotriva deciziei de pensionare. Ci urmăresc sa contest chiar aceasta decizie de pensionare, dar făcând procedura prealabila - plângere la Comisia de Contestații. Deci acțiunea se face tot în baza Legii 263, ea vând nicio aplicare aici Legea contenciosului administrativ.

Cornel Vasile a scris:

Opinia mea este : competenta apartine instantei de contencios ... aici nu mai este vorba despre un litigiu de asigurari sociale , ci de situatia in care o institutie nu solutioneaza in termenul prevazut de lege o cerere.

Contestatia la decizia Comisiei Centrale se solutioneaza dupa Legea 263/2010 , nu si nelosutionarea in termen a acestei contestatii.Mulțumesc de răspuns. Insa in cazul de fata, nu cred ca este competetnat Instanta de contencios administrativ, fiind vorba despre un litigiu de asigurări sociale. Așa ca, se aplica legea 263/2010 care nu cred ca este completata cu legea contenciosului administrativ.
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Legea nr. 554 din 2 decembrie 2004 a contenciosului administrativ
art.1
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât și public.
....

art.11 Termenul de introducere a acțiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluționare a cererii;
c) data expirării termenului de soluționare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluționare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluționarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.
...
(2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă și peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoștință, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz.
Mulțumesc de răspuns. Dar une scrie de acest termen de 2 luni de la data contestației? Comisai de contestații trebuie sa răspundă în termen de 45 zile și apoI (dacă raspunde) se poate face acțiune în 30 zile. Nu este prevăzută situația în care nu se răspunde la contestatie. Mulțumesc!

Carp Mircea a scris:

Dupa doua luni de la depunerea contestatiei se poate deschide actiune in instanta.
Trebuie facuta doar dovada parcurgerii procedurii prealabile instituite de art.149(10 din legea 263/2010 in termenul prevazut de lege.

Buna ziua!
După contestarea deciziei de pensionare la Casa de Pensii, am inteles ca termenul de răspuns este 45 zile, în care trebuie emisa o hotărâre. Însă, dacă Comoșia de contestații nu emite nicio hotarare, în cât timp se poate formula acțiune în Instanta? În lege nu este menționat niciun termen. Puteți sa mă ajuți va rog?
Multumesc!
Buna ziua!
In cazul contractului de agentie, agentul poate emite factura pentru produsele comitentului? Ex : Agentul trebuie sa vanda catre terti produsele comitentului, iar agentul sa emita el factura catre terti, urmand ca toata raspunderea fata de terti, de fapt sa apartina comintetului. Din pretul incasat de agent (pentru care a emis factura) isi retine comisionul si restul trimite catre comisionar. Este ok varinata asta? Multumesc!
Răspuns la discuția Cesiune firma
Depinde de mentiunile din noul Act Constitutiv. Daca in Actul Constitutiv actualizat s-a mentinut administratorul initial (dinainte de cesiune), atunci mandatul lui ramane valabil.
Buna seara! In conditiile in care o firma face un contract de inchiriere pentru un spatiu de depozitat, trebuie deschis punct de lucru? Multumesc!