avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Activitate bizman

Activitate bizman

Are cineva o listă cu codurile pentru care se reține sau nu se reține 10% sănătate pentru medicale de la 1 ianuarie 2024?
Luna aprilie 2022 conform Codului Muncii are 19 zile lucrătoare (am scăzut fără Vinerea Mare și a doua zi de Paște). În contractul colectiv de muncă din învățământul preuniversitar și a treia zi de Paște este nelucrătoare.

art 28 alin 4 din CCM
”Sunt zile nelucrătoare:
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui
- prima, a doua și a treia zi de Paște.”

Întrebare. Salariul brut zilnic se află prin raportare la 19 sau la 18 zile în acest caz? Doresc o întrebare argumentată legal. Mulțumesc!
Angajații din învățământ care au norma completă împărțită în mai multe școli, unde beneficiază de deducere și la ce venituri se aplică deducerea? Codul fiscal prevede că beneficiază de deducere la locul unde se află funcția de bază. Deci unitatea care îți acordă deducerea este clară. Unele secretare din școlile unde ai ales funcția de bază, spun că pentru calcularea deducerii ele trebuie să ia în calcul și veniturile tale pe care le ai în celelalte școli.
Întrebarea este : la ce venituri se aplică deducerea? La veniturile pe care le ai în școala unde ai ales în scris să ai funcția de bază sau la toate veniturile pe care le ai în toate școlile unde ai norma. Menționez că la fiecare școală ai alt contract cu unitatea respectivă.
Părerea mea este că fiecare angajator trebuie să calculeze deducerea numai în baza veniturilor pe baza contractului din școala lor și nu au dreptul să ia în calcul și ce e pe alte contracte în alte școli. Unele secretare spun că ele sună la celelalte școli să afle ce brut ai. Păi dacă ai avea norma împărțită în 10 școli, deci 10 contracte, ce fac? Se sună în fiecare lună toate școlile între ele să afle ce brut are angajatul în toate școlile? Nu e absurd? Acestea justifică faptul că de fapt se consideră funcție de bază toate unitățile în care ai norma completă și nu acolo unde de fapt ai și dat o declarație în scris că alegi să ai funcția de bază în unitatea respectivă.
Argumentați vă rog părerea dvs și cu un cadru legal vă rog.

ART. 77 COD FISCAL - Deducere personală
Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile NUMAI PENTRU VENITURILE DIN SALARII LA LOCUL UNDE SE AFLĂ FUNCȚIA DE BAZĂ.
Este legal să primesc somație și titlu executoriu pentru care trebuie să plătesc 10 lei cheltuieli executare silită pentru marea infracțiune de a nu plăti până la 31 martie enorma sumă de 25 de lei care reprezintă jumătate din impozitul pe mașină?
Am sunat la primărie dar nu înainte să mă documentez. și am găsit acest ordin.
Ordinul 727 din 13 martie 2019 ([ link extern ] )
În Anexa 1 ([ link extern ] :
”În vederea emiterii somației și a titlului executoriu, organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale debitorului evaluează bilunar, respectiv în intervalele 1-15 și 16-30 ale aceleiași luni calendaristice, obligațiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor și emite somația și titlul executoriu după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate obligații fiscale/bugetare restante, astfel:
d) în cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale/bugetare restante nu depășește 100 lei, pentru debitorul persoană fizică.”
Prin urmare eu deduc faptul că eu ca persoană fizică având un debit de doar 25 de lei deci sub 100, nu trebuia să-mi trimită somație decât după 180 de zile după 31 martie adică după 1 septembrie iar mie deja mi-a trimis somație.
Mai mult decât atât, pct 5 spune
”5. În cazul în care cuantumul obligațiilor fiscale/bugetare restante este sub plafonul prevăzut pentru anulare de Codul de procedură fiscală, nu se emit somații și titluri executorii pentru categoriile de contribuabili prevăzute la pct. 2.”
Nu am găsit cât este acel plafon dar cu siguranță este mai mult de 25 de lei cât trebuia să plătesc și atunci iar mă întreb, este un abuz sau nu al primăriei?
Am sunat la ei și mi-au spus că nu se aplică la ei acest Ordin pentru că au văzut ei acolo la acest pct 2 că spune cuvântul magic ”organul fiscal central” și cică nu e vorba de ei.
În titlul anexei nu menționează de așa ceva de ”organul fiscal central” ci ”PROCEDURĂ din 13 martie 2019privind emiterea și comunicarea unor acte administrative și de executare pentru debitorii care înregistrează obligații fiscale restante sub o anumită limită”
Păi impozitul la mașină nu este o datorie fiscală? De ce să nu se aplice acest ordin pentru taxele locale? Dacă nu se aplică acest ordin, există un alt asemenea ordin care să menționeze ca și aici un cuantum minim sub care nu pot să trimită somații și executare silită când vor mușchii lor pt. asemenea sume infime?
Mulțumesc!
Răspuns la discuția Portalul instanţelor
M-am dus până în 2010 şi nu-mi mai găsesc dosarele nicăieri în ţară.
Răspuns la discuția Portalul instanţelor
Am mai căutat încă vreo 10 dosare. La fel au dispărut toate! Ceva se întâmplă.
Răspuns la discuția Portalul instanţelor
Am căutat inclusiv după număr de dosar şi nu apare nimic. Cu siguranţă dispar dosare din baza de date dar mă gândeam că s-a schimbat ceva şi cineva ştie. Mi-am căutat vreo 10 dosare şi nu mai apare nici măcar unul singur.
De ce nu mai găsesc pe portalul instanţelor dosarele mai vechi din 2011-2016 aproximativ.
Care este formula de calcul a impozitului pentru concedii medicale?
Care este formula de calcul a contribuţiei pentru sănătate pentru concedii medicale?