avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Activitate BOTTYCELLY

Activitate BOTTYCELLY

Răspuns la discuția Zile de concediu platit
Concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de nunca si in functie de numarul de zile convenite in CIM se calculeaza proportional la perioada lucrata.
Exemplu :
21zile/12luni/an*5,5luni lucrate=9,6 zile CO adica 10 zile
20zile/12luni/an*5,5luni lucrate=9,2 zile CO adica 9 zile
O societate comerciala are incheiate contracte de prestari servicii de paza cu societati aflate in reorganizare sau lichidare. Conform contractelor incheiate, facturarea serviciilor prestate si implicit achitarea acestora se face la data la date societatea aflata in lichidare are disponibilitati banesti sau la data valorificarii bunurilor.
1. Cum ar trebui sa inregistreze in contabilitate prestatorul serviciile prestate?
2. In situatia in care societatea prestatoare doreste sa cesioneze respectivele contracte de prestari servicii, catre o persoana fizica, dar nu are inregistrat in contabilitate nici un document aferent contractelor (pentru ca nu intocmit) cum se procedeaza?
Răspuns la discuția Perioada preaviz


Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele, insemnand ca fiecare parte ( angajat si angajaor) trebuie sa respecte drepturile si obligatiile ce rezulta din c.i.m. Astfel, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca in perioada de preaviz este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m.
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti intr-o situatie:
Daca primesc cererea de incetare azi, 17.09.2014 in care angajatul solicita incetarea CIM cu data de 01.10.2014 pot opera decizia in revisal de azi? Sau trebuie sa astept pana in data de 01.10.2014? Multumesc frumos
Răspuns la discuția Incasare bani pe factura
Procedura de compensare o gasiti in HG nr. 685/1999
Compensarea datoriilor intre agentii economici cu sediul in Romania se face prin ordin de compensare.
In cazul restantelor care depasesc 10.000 de lei si sunt mai vechi de 30 de zile, compensarea se va realiza, conform Regulamentului citat, doar pe baza unor formulare tipizate si numai prin intermediul Serviciului de Compensare din cadrul Institutului de Management si Informatica (structura a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri).
In ceea ce priveste facturile mai noi de 30 de zile si cu o valoare mai mica de 10.000 de lei, procedura este mai simpla si mai putin birocratica. Astfel, contribuabilii pot realiza compensarea in mod direct, fara a fi obligati sa intre in sistemul de compensare stabilit de Regulament. Totusi, si in acest caz, compensarea trebuie realizata numai pe baza formularelor tipizate.
Răspuns la discuția Incasare bani pe factura
Numai in situatia in care firma C are de achitat catre firma B si se face compensare intre cele tre.
Răspuns la discuția Repaus saptamanal
@freeelis

Am precizat ca se face planificare lunara, deci nu este ceva batut in cuie care sa poata fi trecut in CIM.
Adica nu sunt intr-o luna toate zilele de luni, spre exemplu, lucrate la fel, daramite in luni diferite.
Cum se poate preciza concret un astfel de program in CIM ?
Se face adt aditional la fiecare luna ?
Răspuns la discuția Repaus saptamanal
@freeelis
Ce inseamna specificat expres?
Daca este stipulat "Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: inegal." este suficient, sau trebuie precizat intervalul orar in care se lucreaza?
Cum se procedeaza in cazul in care programul de lucru se desfasoara in doua ture de zi, iar repartizarea personalului se face prin planificare lunara?
Răspuns la discuția Calcul somaj
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indicatorul social de referinta este 500 lei