avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Activitate MAYA2

Activitate MAYA2

Evident, stiam ca orice CIM poate avea perioada de proba. Intrebarea era daca poti fi evaluat in perioada de proba pentru 2 posturi distincte: unul de executie, pe care tu l-ai exercitat in lipsa angajatului din departament si unul de conducere, concluzia ducand la intreruperea contractului din motve ce evident tineau de suprasolicitare.
CIM a incetat in 25.10. Aveam o perioada de proba de 4 luni, teoretic trebuia sa se finalizeze in 30.10.

Decizia a venit in 17.10. Postul vacant - cel care ar fi trebuit sa fie in subordinea mea pe parcursul perioadei de proba- a fost afisat pe site-urile de recrutare in 14.10, cu 3 zile inaintea comunicarii Deciziei de incetare a CIM ului meu.
Deci in final, au luat decizia ocuparii postului vacant, dar nu pe perioada de proba derulata de mine.
Aceasta arata ca postul EXISTA inca in organigrama, nu fusese suprimat, ci era doar vacantat, si confirma ca am functionat cu 1 post vacant, cumuland sarcinile celor 2 posturi, unul de executie si altul de management. eu fiind "concediata" in baza unei motivatii ce tinea in principal de lipsa implicarii maxime pentru postul de management.

Exista un detaliu, nu stiu daca conteaza, dar CIM apare cu data de inregistrare 17.06. si data de incepere a activitatii 1.07. Nu stiu ce primeaza, data inregistarii sau data inceperii activitatii efective? In cazul datei inregistarii, am lucrat intre 17.10 si 25.10 fara contract valabil, sau mai bine spus trebuia prelungit cu unul definitiv.
Se vede ca documentele au fost facute pe repede inainte, sunt 2 date contradictorii si nu au vrut sa riste.

Multumesc de raspuns
Perioada proba- suplinire post vacant+postul de baza

Buna ziua

Am fost angajata intr-o functie manageriala, in privat. La momentul interviurilor mi s-a precizat, in diferitele etape ale acestuia, ca structura departamentului cuprinde 2 angajati si un manager, postul meu. La data inceperii activitatii, unul dintre posturile din schema era vacant urmare a demisiei ocupantului. Am preluat eu activitatile acestuia, desi extrem de executionale, luau extrem de mult timp si depindeau de termene f ferme. Aceste atributiile executionalel inevitabil nu apareau in fisa postului meu. Am functionat 4 luni cu acest post vacant, preluand eu si cealata angajata sarcinile acestuia. Superiorul meu a evitat sa-mi dea detalii legate de recrutarea pentru postul vacant. La finalul perioadei de proba de 4 luni nu m-au anuntat incetarea colaborarii, feedbackul exclusiv verbal fiind lipsa timpului alocat pentru managementul unicului angajat ocupant al postului subordonat mie, desi acesta era independent si inevitabil, i-am oferit suportul necesar ori de cate ori a fost nevoie. Atat eu cat si acesta am fost suprasolicitati pe parcusul acestor 4 luni prin preluarea atributiilor postului vacant. Dupa concedierea mea, au publicat anunt de angajare pentru postul vacant.

Din cate stiu, evaluarea NU se poate face decat in baza sarcinilor din fisa postului de baza, pentru care se efectueaza perioada de proba, nu se poate cumula cu alte posturi vacante.

Exista sansa sa pot contesta in instanta acest abuz, perioada de proba efectuata prin preluarea unui post vacant, alaturi de atributiile postului meu? Daca am dovezi de la ITM, scrise, ca schema de personal a fost incompleta pe perioada contractului meu si ca am fost folosita in perioada de proba pentru acoperirea a 2 posturi, cu suprasolicitare si nerespectarea fisei postului pentru care am fost angajata?

Multumesc
Abonament clinica medicala- nefolosit, posibilitate neplata pana la final?

Am incheiat in luna nov 2024 un abonament la o clinica medicala privata, pe durata de 1 an de zile, platibil trimestrial. Aveam atunci un loc de munca care nu-mi platea abonament la clinica privata. Intre timp, am schimbat locul de munca si am un abonament la o alta clinica privata, ca atare, primul nu mai face sens.
Datorita faptului ca la vechiul loc de munca aveam un ritm de lucru extenuant (motiv pt care am si plecat) nu am avut timp sa ma folosesc de serviciile medicale oferite in abonament, avand un singur consult de specialitate pe intreaga durata a contractului, pana azi (cost estimat 250lei)
Am primit acum factura pentru trimestrul urmator (sept-oct-nov) si nu as vrea sa o mai platesc, avand deja un alt abonament de la angajator,
Poate sa ma oblige (executoriu) respetiva clinica sa platesc inca un trimestru? Adica pot fi consecinte, ma pot actiona in justitie daca refuz sa mai platesc ultima factura?

in contract se prevad urmatoarele:

6.5 Orice refuz al Beneficiarului la plata facturii va avea ca si consecinta directa inactivarea ofertei si
achitarea serviciilor accesate la pretul de receptie.
6.6 Sumele achitate nu vor putea fi restituite indiferent de accesarea sau nu a serviciilor contractate.
6.7 Suma achitata este de 135 lei, pe luna sub conditia mentinerii abonamentului pentru o perioada
de 1(unu) an. In situatia in care se solicita de catre Beneficiar incetarea acestuia inainte de
aniversarea perioadei initiale, se va porceda la achitarea abonamentului pana la sfarsitul
perioadei contractuale, respectiv 12(doisprezece) luni.
6.8 Neachitarea facturii are ca si consecinta directa imediata oprirea serviciilor furnizate.

dar si (asta nu e in favoarea mea):

7.1.6 In cazul abonamentelor cu plata trimestriala/semestriala, se va avea in vedere faptul ca
plata este datorata pentru toata durata contractului, iar neachitarea oricarei transe confera
dreptul furnizorului de a demara procedura judiciara in vederea recuperarii sumei
datorate, calculate pana la echivalentul duratei contractuale, plus a penalitatilor aferente

Pot invoca faptul ca nu am accesat mai deloc serviile lor si detin alt abonament pt a cere amiabil incetarea contractului inainte de termen?

Multumesc
Multumesc de raspuns. Se pare ca exista un vid legislativ referitora la concedierea individuala, in raport cu criteriile de selectie in cazul posturilor identice, precum si limitele transferului de atributii.
Am gasit acest articol, care tocmai aceasta arata, ca exista niste limitele ale unui transfer de atributii in intern:
[ link extern ]
"' Așadar, legal, societatea are posibilitatea redistribuirii atribuțiilor unui post desființat atâta vreme cât legea nu obligă angajatorul ca, în cazul desființării unui post, atribuțiile aferente să fie eliminate și să nu poată fi preluate de alți angajați.

Totuși, atribuţiile postului desfiinţat nu pot fi repartizate în totalitate și în exclusivitate către o funcţie nou creată. Prin urmare, preluarea integrală și exclusivă a atribuțiilor postului desființat de către un nou post înființat sau chiar existent în cadrul angajatorului ar putea susține identitatea dintre cele două funcții și, în această situație, desființarea postului apare ca nefiind legală."
Decizie de concediere in baza unei situatii anticipative

1. As vrea sa stiu daca este legala o concediere care in Decizie invoca o cauza (sa zicem intentia de a externaliza o activitate) nedovedita la data Judecarii, 1 an mai tarziu.
Aceasta se traduce doar intr-o intentie care a fost scrisa ca motivatie a concedierii, nu a putut fi dovedita, la fiecare infatisare Parata invocand "in curs de externalixare" , 'urmeaza sa fie externaliazata".
La 1 an de la concediere, nu s-a realizat, dar Instanta a retinut-o ca si cauza "anticipativa" (adica ai dreptul sa motivezi o concediere printr o actiune care nu s-a produs la data concedierii, nici mai tarziu (1 an), dar intentinezi sa o faci in viitor.
Eu stiam ca tot ce scrie in decizia de concediere trebuie probat ca fiind realizat (motivul care a determinat concedierea) iar nu doar invocat, sa fie trecut ceva acolo, poate facem asta in viitor.
2. Daca postul desfiinta nu se mai regaseste in organigrama, dar atributiile lui au fost prelute integral de un angajat intern, incadrat sub alta denumire decat cea a postului desfiintat, se poate considera efectiva concedierea?
Mentionez ca atributiile din fisa postului desfiintat se regaseste 100% in fisa postului pastrat, dar sub o alta titulatura, usor schimbata

Multumesc pentru raspuns

Multumesc pentru raspuns
Imi puteti spune cum se poate face inscrierea in fals? am adaugat un mesaj mai jos care explica situatia mea
Buna ziua

Sunt intr-o situatie relativ similara. Decizia mea de concediere contine falsuri grosolane, au fost numarate sarcini din fisa postului meu in descrierea fisei postului colegelor care nu au fost restructurate, pentru a justifica avantajul lor numeric de sarcini. Efectiv o alba neagra cu sarcinile din fisele de post. La mine ambele instante, de Fond si de Apel, au respins dosarul desi ma tem ca s- a intervenit cu influenta in justitie angajatorul fiind un gigant cu mii de angajati si legaturi nebuloase cu lumea politica din Romania.
Pot depune pangere penala pentru redactarea Deciziei de concediere cu fals si uz de fals, deci contra angajatorului care a redactat Decizia cu falsuri usor de demonstrat raportat la fisele posturilor?
Acceptarea plangerii penale ei ar insemna automat anularea Deciziei de concediere, chiar daca s-a pronuntat o decizie definitiva ? ce ma intereseaza in special este sa recuperez cheltuielile de judecata, de cateva mii de euro, deci daca plangerea penala s-ar accepta sau m-ar chema la negicieri, miza ar fi recuperarea pierderii din cheltuieli de judecata.

Multumesc de raspuns,
Drept penal- elaborare de doumente oficiale denaturarea/falsificare realitate

Buna ziua,
Va adresez o intrebare, am lansat-o si la sectiunea Dreptul Muncii, dar tine mai mult de drept penal si o reiau aici.
Cum poate fi incadrata infractiunea de elaborare a unui document oficial -Decizia de Concediere -de catre o persoana juridica (angajator), document in care apar mai multe falsuri grosolane

Ex: pentru a motiva suprimarea unui post, documentul reda o enumerare comparativa a sarcinilor intre 2 tipuri de posturi similare, dar preia o sarcina din fisa postului RESTRUCTURAT si o prezinta ca fiind a postului nerestructurat, pentru a crea o falsa superioritate numerica.
2 instante, Fond si Apel, nu verifica documentele care au stat la baza intocmirii Deciziei de concedere, fisele de post, desi acestea aratau exact contrariul (sarcina respectiva aparea EXCLUSIV in fisa postului concediat si NU APAREA in fisa postului pastrat).

Ca urmare, s-a creat un prejudiciu important (pierderea procesului si a cheltuieilor de judecata importante) prin prezentarea in Justitie a unui document oficial important, emis de o entitate juridica (angajatorul) , continand afirmatii falsificate bazate pe contrariul celor dovedite in inscrisuri probatorii (fise de post- au valoare de document oficial) si care a influentat puternic decizia justitiei.

Se poate face plangere penala contra acestui document? Daca da, cum e incadrat? Fals in inscrisuri, fals sub semnatura privata sau care ar fi acuzatia corecta de incadrata plangerea penala?

Pot face o plangere penala, avand proba inscrisurilor care au stat la baza elaborarii documentului Decizie de Concediere (Fisele de post)?

Multumesc mult
Asta am citit si eu, este specifica DOAR functionarilor publici. Nu a modificat fisa postului, a redactat sau elaborat Decizia de concediere luand atributii din Fisa de Post a restructuratului si numarandu-le ca fiind ale nerestructuratului, tragand concluzia ca astfel nerestructuratul ARE mai multe atributii in fisa postului si e logic sa ramana el in schema .
Instanta a preluat aceasta motivatie fara sa verifice fisele de post si a conformat superioritatea numerica, afirmand falsul.
Asta spun ca ainfluentat decizia Justitiei, elaborarea unui document (Decizia) continand afirmatii false, usor de demontat la o simpla provire in fisa posturilor.

[