avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Activitate coveadrian

Activitate coveadrian

Buna ziua!
Am un cont activ pe SEAP (inclusiv cu certificat digital) pentru o companie privata. As fi interesat daca pot sa fac procedura de inscriere in sistem/SEAP de pe acelasi calculator pentru o a doua entitate economica? Cu alte cuvinte pot activa un nou/alt (al doilea) certificat digitial pentru alta firma dar pe acelasi calculator?

Mentionez ca detin un singur sistem de calcul si administrez doua firme.

Va multumesc!
Buna ziua!
Am un cont activ pe SEAP (inclusiv cu certificat digital) pentru o companie privata. As fi interesat daca pot sa fac procedura de inscriere in sistem/SEAP de pe acelasi calculator pentru o a doua entitate economica? Cu alte cuvinte pot activa un nou/alt (al doilea) certificat digitial pentru alta firma dar pe acelasi calculator?

Mentionez ca detin un singur sistem de calcul si administrez doua firme.

Va multumesc!
Hm..va multumesc pentru raspuns. Alte surse spun ca indiferent de valoarea veniturilor anuale realizate tot trebuie platita contributia la pensie. Adica se calculeaza venitul lunar si nu anualizat.

E destul de confuz.
Conform unui articol via avocatnet.ro aflam ca "...persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții:
venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;"

Analizand paragraful de mai sus si interpretand pe text vedem ca cei care au un venit brut (fara a lua in calcul cheltuielile deductibile) de sub 10.140 lei pe an (reprezentand 35 % din 2415 lei - salariul mediu brut pe 2015) nu sunt obligate sa plateasca CAS. Este corect rationamentul?
Adica daca pe luna se inregistreaza venituri de sub 845,25 lei nu se percepe contributie la pensie?
Va multumesc si astept un raspuns.

Buna ziua! Intentionez a-mi deschide un SRL-D. Cred ca vom fi maxim 1 sau 2 salariati.Din ce am citit, am inteles ca nu exista costuri pentru infiintarea acestei entitati comerciale.

In schimb, am o serie de intrebari:

1. Care sunt costurile totale maximale timp de 1-2 ani de functionare a SRL-D? Adica cat trebuie platit la ANAF, CASS, CAS, somaj pentru cele 2 persoane timp de 2 ani?
2. Care sunt costurile totale maximale pentru a avea contabilitatea asigurata, la zi si fara probleme?
3. Se pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru a dota noul SRL-D? De exemplu, pentru a desfasura activitatea in conditii cat mai bune/competitive e nevoie pentru asta de o minima dotare tehnica.
4. In cazul in care nu am nicio incasare (varianta cea mai pesimista) care ar fi cheltuielile de inchidere a SRL-D -ului fara a avea datorii la ANAF, CASS, CAS, ITM etc.

Va multumesc! Orice sugestie este mai mult decat binevenita!
Buna ziua. Tatal meu are un stagiu de cotizare realizat de 36 ani,9 luni si 2 zile din care in conditii normale de munca 34 ani,11 luni si 20 zile. In momentul in care va ajunge la 60 de ani (momentan e pensionat pe caz de boala) poate iesi la pensie nerevizuibil? in valoarea totala de cotizare intra si armata - 1 an si 5 luni si 5 zile plus 4 luni si 7 zile - incapacitate temporara de munca.
Varianta cu pensia privata stiu ca este valabila pentru persoanele incadrate in campul muncii. Cu alte cuvinte se vireaza o suma minima calculata din venitul salarial brut,nu?

Deci, prin urmare, trag concluzia ca persoana cu caracteristicile de mai sus nu e eligibila?

Va multumesc frumos tuturor pentru sugestii si raspunsuri.

Toate bune.
Buna ziua,

M-ar interesa daca o persoana care din motive personale/familiale nu a muncit cu forme legale vreodata ar putea beneficia de pensie?

Mentionez ca persoana respectiva aflata la o varsta considerata dificil de gasit un loc de munca (in etate de peste 50 de ani) a lucrat de-a lungul vietii putin, fara forme legale.

Exista posibilitatea de a plati contributii o perioada de timp, pentru ca in momentul in care ajunge la varsta de pensionare sa beneficieze de o pensie minima sau calculata in functie de perioada de cotizare?

Va multumesc!
Răspuns la discuția Calcul valoare pensie 2014
www.avocatnet.ro/content/art...

Pana la urma se pare ca indicele de corectie va fi de 1.17.