avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate originalro

Activitate originalro

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca asa s-a intamplat si procurorul poate demonstra e caz penal si puteti cere daune prin proces civil.
Nu e legat de SSM ci de modul in care a fost tratat si munca la negru.
Condoleante!
Dizolvare si lichidare asociatie foto, fara activitate si fara patrimoniu
E necesar un lichidator (care cere o taxa) sau se poate conform OU26/2000 Art. 57. doar prin PV depus la judecatorie?
Sincer raspunsul nu lamureste daca varianta de acord TFCD-Time for CD (timpul modelului pentru poze) este sau nu legala. Sensul acestui tip de acord este in folosul portofoliului personal dar, exista si exceptia cand o fotografie obtine un premiu material deci e clar ca poate trece in zona comercialului.
Pe de alta parte ca sa respecti legea dreptului de autor e nevoie de ceva scris.
Stiu ca fotografia de nud e o problema "spinoasa" dar totusi exista, este premiata si apreciata in lumea civilizata. Este clar ca trebuie sa existe si o forma legala prin care sa poata fi realizata, mai ales ca nu toti fotografii sunt profesionisti cu acte si impozite la stat. Nu vad totusi dpdv legal cum se intra in zona de viata privata a unei persoane care e de acord sa se expuna. Mai mult, nici ilicit si imoral nu vad cum ajunge o forma contractuala. In paranteza avem un exemplu de curand de vindere a virginitatii, chiar daca suma e foarte mare si care nu a declarat nimeni ca e imorala si nici ilicita.
In concluzie inteleg ca singura forma legala in Romania e sa fii persoana juridica, sa poti incheia un contract cu modelul ca sa poti face fotografii, care asa cum subliniam nu sunt modele cu carte de munca.
Ce valoare juridica are un model release - acord de utilizare poze intre fotograf si model? Dar daca e specificata si o suma modica acordata modelului pentru serviciile de a poza? Se schimba ceva daca e vorba de nud artistic?
Acest acord semnat de ambele parti include numele, seria si numarul CI, clauze pentru fiecare parte de utlizare fotografii.
Nu este nici o persoana juridica, nu are deci stampila, nu sunt martori, nu este declarat la notar.
Modelul nu are aceasta profesie (de fapt nici nu exista asa ceva in Romania).
Intreb deoarece in urma unor sedinte modelele s-au razgandit in privinta postarii pozelor pe site-ul fotografului si au interzis utilizarea lor(comunicare efectuata prin mesagerie directa pe siteuri sociale). In plus unul din modele are(a avut) poze nud postate pe site-ul altui fotograf.
Multumesc pentru precizari. Raman ca lucrator desemnat in situatia asta.
Cursul la care ma refeream de 240 de ore este de SSM pe Legea 90, sub egida univ. Petrosani, asa erau la momentul anului 2005.
Sunt economist, lucrarea de diploma a fost legata de SSM ca parte managemntului de resurse umane, am un curs postuniversitar SSM 240 ore din anul 2005, am urmat un liceu tehnic.Societatea are peste 100lucratori, activitate consultanta.
1.Pot fi lucrator desemnat? Pot fi numit inspector SSM in loc de economist?
2.Pot fi numit sef serviciu (birou) intern de SSM?
Sa inteleg ca prin textul specificat de la Art.163 C.mun.(2) se defineste confidentialitatea si nu mai poate fi interpretata ca fiind in interiorul societatii, exemplul meu intre doi colegi de munca?
Faptul ca faci o confidenta unui alt salariat nu e public, aici sunt niste interpretari. Nu stiu juridic cum se citeste/aplica, Din aceasta cauza legislatia romaneasca sufera pentru ca da nastere la interpretari.
Am vazut ca exista atat in Codul civil cat si in CCM specificata aceasta confidentialitate a salariilor. Deoarece nu este explicitat fata de cine este aceasta confidentialitate, contractul este semnat intre societate prin reprezentant-director si salariat ceea ce inseamna ca salariatul e loial societatii si e confidential in interiorul acesteia. De aici rezulta ca fata de orice membru al societatii nu e nici o interdictie de a comunica salariul (evident ca e curiozitate mare - dar tu cat iei? )
Este corecta deductia mea de nespecialist? Juristul nostru spune ca termenul se aplica si intre salariati dar, eu n-am semnat un act cu ceilalti membrii si nici nu e specificat ca se aplica confidentialitate sau secret intre salariati.