avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Activitate stef100

Activitate stef100

Decizia de pensionare a fost emisa in 06.03.2014, am semnat pentru primirea ei in data de 13.03.2014 si am depus contestatia pentru recalcularea pensiei pe data de 20.03.2014. Nu am primit nici un raspuns.
Puteti sa-mi spuneti care ar fi termenul limita cand pot actiona in judecata Casa de pensii?
Va multumesc
Ma poate ajuta cineva cu un model de cerere de chemare in judecata a casei de pensii locale pentru nerecunoasterea grupei a IIa de munca?
Multumesc
Am pierdut certificatul de nastere, mi-am facut un duplicat si l-am pierdut si pe acesta. Pot obtine un alt duplicat? Se plateste o taxa mai mare?
Uff!! Asta e legea, trebuie s-o respectam.
Va multumesc pentru raspunsul prompt si detailat.
Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la aceasta data nu am primit pensia, deoarece decizia de pensionare a fost emisa in 06.03.2014. Nu ar fi trebuit ca intreprinderea sa ma tina in activitate pana la iesirea deciziei?

Multumesc, anticipat
In termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de pensionare se face contestatie la casa de pensii. Se analizeaza dosarul de catre casa de pensii , apoi trimit contestatia la Comisia centrala de contestatii (nu stiu sigur cum se cheama comisia) .. Si raspunsul de la comisie poate dura chiar si un an de zile - asa mi-a transmis functionara de la ghiseu.
Multumesc
Decizia de pensionare este cu nr.195950 din data de 06.03.2014, unde nu mi s-a luat in calcul gr.II de munca, salariul de merit din 1998. iar valoarea punctului de pensie este in decizie de 762,10 în loc de 790,70.

Data cu care am iesit la pensie este de - 08.01.2014,

Dosarul l-am depus in 05.11.2013 iar decizia a iesit in 06.03.2014, dovada ca nu s-a respectat termenul de 45 de zile conform Legii 263/2010.

Am depus contestatie, in data de 20.03.2014

M-ati intrebat "Nu ati mentionat motivul (baza legala) pentru care Casa de Pensii nu ia in considerare "inscrisurile dvs. care dovedesc ca ati lucrat in gr. a II-a de munca!"

Raspuns: MOTIVATIa a fost -
"Nu s-a acordat spor grupa de munca deoarece prin natura functiei nu putea sa lucreze cel putin 70% in conditii deosebite de muncă".

Actele doveditoare ca am lucrat in gr.II de munca:
- adeverinta ca am lucrat într-un santier ca "dactilograf" şi am fost incadrată în grupa a II-a de muncă, în proporţie de 100%. din programul normal de lucru din “activitatea industrie”

-adresa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în care se invocă pct.3 şi 6 la Ordinul 50/1990 - in care se precizeaza “se aprobă ca intreg personalul societăţii din activitatea industrie să beneficieze de încadrare în grupa a II-a de muncă până la data de 31.12.1998”

-adresa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale Inspecţia Muncii către CASA NATIONALA DE PENSII BUCURESTI - in care se precizeaza "Răspunderea pentru încadrarea în grupele I şi II de muncă revine, în exclusivitate, conducerii unităţii care aplică prevederile legale";

-proces verbal - in care se precizeaza, "personalul care beneficiaza de gr. I si II, la pct.A sunt cei din gr.I "activitatile de sablare si vopsitorie" iar la pct.B "restul personalului din activitatea industrie" (nu s-au precizat persoanele ci doar ce activitati se incadreaza in gr.I sau II);

-decizia ICRN 2 Mai Mangalia şi Hotărârea Consiliului de Administraţie din 11.05.1990, unde la Art.1 sunt cei din "activitatatile de sablare şi vopsitorie", nominal, la Art.2 "restul personalului din "activitatea industrie", iar Art.3 " fac exceptie de la prevederile art.1 şi 2, persoanele care au fost si sunt incadrate la "activitatile auxiliare" eu neregasindu-ma printre aceste persoane.

Nu stiu ce acte dovedfitoare sa mai aduc pentru a justifica ca am lucrat intr-un santier naval, ca dactilograf, si am fost incadrata in gr.II de muncă.
"Nu s-a acordat spor grupa de munca deoarece prin natura functiei nu putea sa lucreze cel putin 70% in conditii deosebite de muncă"
Am indeplinit functia de dactilografă, dar lucram întro baracă metalică sau intro hală unde se suda, tăia, poliza, asambla corpuri ale navelor - unde iarna îngheţam de frig, iar vara suportam temperaturi şi de 50 grade. Pe lânga activitatea de dactilografie imi erau atribuite si alte sarcini: efectuarea inventarelor activitate care se desfasura si pe parcursul unor luni intregi, procesele verbale de construcţie şi de reparaţii ale navelor; o data pe saptamână urcam pe vapor să curăţăm cu ciocane manuale şi pneumatice vopselele cu miniu de plumb din cala navelor, în timp ce alţii sudau; lucram intr-un şantier unde erau predominante zgomotele mari de la compresoare şi lăcatuşerie, polizare, condiţii cu noxe, fum şi gaze de la aparatele de sudură si taiere, praf datorită sablării cu nisip şi alice, gaze toxice emanate de la vopsirea prin pulverizare.
Unitatea imi recunoaste dreptul ca am lucrat in proportie de 100% din programul nrmal de lucru, "activitatea industrie".
Pe langa actele pe care le-am mentionat (adeverinta, adresa Ministerului muncii si protectiei sociale si adresa Ministerului Muncii catre Casa nationala de pensii) am mai primit de la Santier:
- procesul verbal 20/1990 in care se precizeaza "personalul care beneficiaza de gr. I si II, la pct.A sunt cei din gr.I "activitatile de sablare si vopsitorie" iar la pct.B "restul personalului din activitatea industrie" (nu s-au precizat persoanele ci doar ce activitati se incadreaza in gr.I sau II);
- decizia nr.322/20.02.1991 a ICRN 2 Mai Mangalia şi Hotărârea Consiliul de Administraţie din 11.05.1990, unde la Art.1 sunt cei din "activitatatile de sablare şi vopsitorie", nominal, la Art.2 "restul personalului din "activitatea industrie", iar Art.3 " fac exceptie de la prevederile art.1 şi 2, persoanele care au fost si sunt incadrate la "activitatile auxiliare" eu neregasindu-ma printre aceste persoane.
Perioadele de activitate desfăşurate în locurile de muncă şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă, angajatorul purtând răspunderea asupra datelor înscrise. La mine rezultă perioada desfăşurată în grupa a II-a de muncă, procentul de 100% din programul de lucru desfăşurat în aceste condiţii, precum şi temeiul legal în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, perioadă care nu mi s-a luat în calcul (01.04.1980-01.01.1992).

În plus, am observat că:
- valoarea punctului de pensie este de 762,10 în loc de 790,70;
- nu mi s-a luat în calcul salariul de merit din anul 1998 confirmat prin adresa care a fost ataşată şi la dosar.
Dosarul l-am depus in 05.11.2013, si nici pana la aceasta data eu nu am primit pensia, ma doare, ma deranjeaza si imi vine sa-mi iau campii.
Am depus contestatie, o functionara mi-a spus ca poate dura si un an pana imi vine un raspuns, trebuie sa ma incadrez intr-un termen reglementat de lege?
Multumesc, anticipat.
Nu mi s-a luat în calcul, la stabilirea stagiului de cotizare, perioada în care, conform menţiunilor din carnetul de muncă, am lucrat în cadrul Santierului Naval 2 Mai Mangalia (actual SC Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A.), 01.04.1980-01.01.1992, ca "dactilograf" şi am fost incadrată în grupa a II-a de muncă, în proporţie de 100%. din programul normal de lucru din “activitatea industrie”.
În conformitate cu adresele 43G/2853 din 12.10.1999 şi 277/23.03.1010 (pe care le-am anexat şi la Casa de pensii) ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în care se invocă pct.3 şi 6 la Ordinul 50/1990 - “se aprobă ca “intreg personalul societăţii din “activitateas industrie” să beneficieze de încadrare în grupa a II-a de muncă până la data de 31.12.1998”
Am fost intr-adevăr dactilografă, dar am lucrat în nişte condiţii destul de nocive. Locuiam într-o baracă metalică - unde iarna îngheţam de frig, iar vara suportam temperaturi şi de 50 grade, mergeam pe vapor şi făceam inventarele, procesele verbale de construcţie şi reparaţii ale navelor, apoi lunar, eu şi ceilalţi colegi, urcam pe vapor, sa curăţăm rugina, de unde plecam năucă după atâta fum, pulberi de tablare şi zgomot.
Conform pct.6 din Ordinul 50/1990, Consiliul de Administraţie şi Sindicatul Liber au aprobat încadrarea în grupele I şi II de muncă a întregului personal al societăţii din “activitatea industrie”, fiind îndeplinite şi prevederile Legii nr.49/1992 şi atunci de ce casa de pensii cenzurează acest drept?
Potrivit art 2 din H.G. nr. 1223/1990 nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupa a II-a de muncă se face de către consiliile de administraţie împreună cu sindicatele libere din unităţi, Casa de pensii având obligaţia de a lua în calcul la stabilirea pensiei toate dovezile petentului cu privire la munca desfăşurată în condiţiile legii.
Adeverinţa, cu anexele, de la SC Daewoo Mangalia, este conform anexei 14 din HG 257/2011, în carnetul de muncă este menţionată grupa a II-a cu 100%, şi totuşi, nu mi-a fost luată în calcul grupa. De ce?