avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Activitate IRIS AG BROKER de ASIGURARE

Activitate IRIS AG BROKER de ASIGURARE

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Se aplica conditiile de asigurare, care mentioneaza ca : asiguratul trebuie să aibă un interes faţă de obiectul asigurării, respectiv să fie proprietarul bunurilor asigurate.

De regula asiguratorii nu acorda despăgubiri pentru case / vile (inclusiv extinderi / modificări la acestea) construite / efectuate fără autorizatie de constructie, dacă autorizatia era obligatorie la momentul construirii / extinderii / modificării locuintei, conform legii.

Alte excluderi tin de: erori de proiectare, erori de construcţie, vicii ascunse ale materialelor, de nerespectarea calităţii materialelor indicate de proiectant a se folosi la construcţie, nerespectarea de către constructor a proiectului de execuţie, a studiilor geotehnice, a normelor și normativelor utilizate în construcţii, de nerespectarea autorizaţiei de construcţie sau a altor documente emise de autorităţile publice sau lipsa acestor proiecte și autorizații.

Sunt multe cladiri construite fara autorizatie de construire, dar daca sunt evidentiate in cartile funciare sau in registrele agricole, iar persoanele respective fac davada ca sunt proprietari - se pot asigura.

La incheierea asigurarii conteaza foarte mult anul construirii si sa furnizati informatii corecte/ complete, astfel incat asiguratorul sa fie in cunostinta de cauza (ce acte detineti).

In conditiile dovedirii interesului asigurabil asupra bunurilor si daca nu sunt alte elemente care ar impiedica incheierea unei asigurari (ex. clădiri construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice), asiguratorul poate incheia polita de asigurare.
Buna seara,

Ar fi bine sa mergeti la un service sa va vedeti cat v-ar costa reparatia (indicat ar fi sa nu spuneti ca plata nu se face de asigurator).

Deasemeni puteti sa va interesati care ar fi valoarea de piata a unui auto similar (daca ati cumpara alt autovehicul/ marca/ model, cu aceleasi dotari, an fabricatie, km).

Abia apoi puteti sa aveti valori comparabile.
Buna ziua,

Fata de cele de mai sus, ar fi bine sa verificati pe polita de asigurare daca valoarea de asigurare (suma asigurata) reprezinta valoarea de nou sau valoarea reala.

Daca ati incheiat asigurarea la valoarea reala, potrivit conditiilor de asigurare ale asiguratorului indicat: Despagubirea in caz de dauna partiala = cheltuieli de refacere/ reparare - contravaloarea eventualelor recuperari - deprecierea in functie de vechime (grad de uzura sau alti factori similari).

Daca ati incheiat asigurarea la valoarea de nou, potrivit conditiilor de asigurare ale asiguratorului indicat: Despagubirea in caz de dauna partiala = cheltuieli de refacere/ reparare - contravaloarea eventualelor recuperari.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Solicitati societatii de asigurare sa obtina direct de medic datele solicitate. La unele societăți de asigurare in momentul incheierii si semnarii documentelor de asigurare, exista o clauza prin care asiguratul exonereaza terţele persoane de răspunderea referitoare la confidențialitate și respectarea secretului profesional (medici, institutii medicale).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Cel mai probabil este o cumulare a urmatoarelor termene de plata:
- Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
- Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

1. Intelegem ca dvs. ați ales atelierul reparator. Trebuie sa verificati daca acel service are contract sau nu cu asiguratorul.
- Daca nu are, atunci service-ul nu poate elibera auto daca cineva nu plateste/ garanteaza plata reparatiei. Daca ati facut cerere de despagubire, asiguratorul ar trebui sa plateasca in termenul legal in contul indicat de dvs.. Abia dupa trecerea acestei perioade puteti sa solicitati penalitati asiguratorului.
- Daca are contract cu asiguratorul, se poate insista la asigurator sa urgenteze acceptul de plata.
2. Trebuie sa verificati daca reparatia auto este conform nota de constatare a asiguratorului (repere inlocuite/ reparate, nr. de ore acordate, etc.).
3. Pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situatii puteti incheia asigurare CASCO sau asigurare RCA cu decontare directa (asiguratorul dvs. preia dosarul de dauna).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Depinde in ce stadiu se afla dosarul de dauna si daca au fost depuse toate documentele la dosar.

Sistemul de specialitate pentru evaluarea valorii de piata cel mai utilizat de asiguratori este DAT, Asiguratorul plateste pentru accesul la aceasta baza de date.

In functie de valoarea de piata stabilita (valoarea maxima de despagubire) , dvs. puteti sa:
- reparati masina (daca depaseste valoarea maxima de despagubire suportati diferenta),
- sa solicitati o oferta de despagubire (pastrati epava) si in acest caz se poate ajunge prin negociere la 75 % din valoarea de piata a masinii;
- sa o predati la o unitate de dezmembrari autorizata (asiguratorul va plati diferenta pana la valoarea de piata).

Pentru a pune in miscare asiguratorul, puteti sa le spuneti ca veti inchiria un autoturism similar (daca aveti dosarul complet).
Buna ziua,

Trebuie sa aveti un numar de dosar de dauna. In baza constatarii avariilor se intocmeste un deviz estimativ de reaparatii, iar asiguratorul verifica daca valoarea reparatiei depaseste valoarea de piata a auto la data accidentului, pentru a stabili daca este dauna totala.

Trebuie intrebat la asigurator daca mai are nevoie de alte documente de asigurare si care este status-ul dosarului. Se poate inchiria auto pe perioada reparatiei sau pana la primirea despagubirii in caz de dauna totala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Decizia de care amintiti face referire la contraventia privind plata rovinietei, insa principiul ar putea fi valabil si in cazul RCA, cu mentiunea ca la data vanzarii nu trebuia sa-i dati polita RCA.

Dupa vanzare, autovehicul se radiaza din evidentele administratiei financiare si cu dovada respectiva trebuia sa solicitati asiguratorului anularea RCA si restituirea primei de asigurare pentru perioada ramasa (daca nu au fost inregistrate daune).

Asiguratorii trebuie sa respecte Norma RCA.

Puteti sa incercati recuperarea bonusului de la asiguratorul RCA, dar sansele sunt mici.
Buna ziua,

Conform Normei RCA:
(4) Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referinţă, în care se reţine responsabilitatea totală sau parţială a conducătorului auto.
(5) Dacă la momentul producerii evenimentului vehiculul este însuşit şi utilizat fără acordul proprietarului şi acest lucru este sesizat în scris poliţiei, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului este neafectat.

Potrivit articolelor de mai sus, daca dvs. ati fost de acord si ati dat cumparatorului asigurarea RCA pentru auto inmatriculat pe numele dvs,, pentru evenimentul din vina acestuia in perioada de valabilitate RCA - malusul este inregistrat la dvs..

in caz contrar se aplica alin. (5)