avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate AdrianEV

Activitate AdrianEV

Cum se poate face asta, ce procedură trebuie urmată ?
În sensul expus mai sus. Îți pleacă un angajat înainte de cele 20 de zile de preaviz, iar tu ca angajator pierzi bani și timp din cauza asta. Dacă un angajat dorește să plece nu există nicio consecință pentru el, Consecințele prevăzute de lege sunt practic irelevante pentru orice om care dorește încheiera colaborării de muncă.

Preavizul e acolo cu un motiv.

Cornel Vasile a scris:

In ce sens sa-i protejeze ?

Mulțumesc pentru lămurire. În acest caz mă voi înțelege cu el și nu voi încerca să-i fac probleme. Înțeleg că are o oportunitate mai bună, însă cred că legea ar trebui ajustată pentru a proteja angajatorii care pot suferi pierderi financiare.
Așadar dacă un angajat dorește să plece înainte de preaviz nu este afectat cu nimic dacă acesta are deja un alt loc de muncă și dacă nu dorește plata pe luna în curs. Corect?
Înțeleg perfect acest aspect, nu am sugerat să oblig pe nimeni să facă nimic.

Ideea e așa: angajatul ar trebui conform CIM să stea în preaviz 20 de zile lucrătoare. El dorește să stea doar 5. Iar eu nu am timp să angajez pe cineva așa de repede.

În cazul în care eu aplic desfacerea CIM pe motive disciplinare (absență) conform legii, pe el îl afectează cu ceva în afara de lipsa banilor pe care nu îi dorește?
Ok, asta pot face, dar rezultatul va fi concedierea angajatului lucru care nu-l afectează.

Eu mi-aș dori să fiu acoperit în perioada de preaviz, deoarece pierd bani dacă al pleacă. Conceptul de preaviz este să protejeze ambele parți în această situație eu pot fi protejat?
Bună ziua,

Am următoarea situație, un angajat dorește să plece mai repede decât prevede preavizul. Conform CM și ROI, dacă un angajat refuză să vină la serviciu se trece absență nemotivată, la 3 astfel de situații contractul individual de muncă încetează, nu se plătesc acele zile cât nici contribuțiile sociale.

Încetarea lui fiind ceea ce angajatul dorește. Cum poate angajatorul să se asigure că preavizul funcționează în favoarea sa în situația în care angajatul nu este interesat de aceste 'consecințe' ?

Cu alte cuvinte angajatul a ales el o dată de încetare a contractului și fie încetează cu acordul părților fie el lipsește nemotivat și încetează disciplinar.

Din ce am cercetat eu consecințele pentru abaterile disciplinare sunt:

- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus
- retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Ce poate face în această situauție angajatorul?
În cazul în care angajatorul are o fisă de post destul de generalistă, dar dorește să o schimbe, specificând clar atribuțiile care deja există într-o mare măsură aceasta necesită un acord adițional CIM?
Numele funcției de schimbă de asemenea.
Angajatul unei firme de vânzări produce un prejudiciu companiei printr-un accident auto de aproximativ 35.000 RON.

În contractul de muncă există clauza de neconcurență care specifică următoarele:

1. Angajatul după încheierea contractului nu va putea desfășura sau deține funcții în companii care se ocupă cu o serie de activități bine determinate.
2. Compania va plăti angajatului în primle 6 luni de la încheierea contractului de muncă 50% din salariu sub formă de indemnizație.

Situație: După accident angajatul și-a dat demisia, iar în ziua în care clauza de neconcurență a intrat în vigoare, compania i-a trimis o notificare conform căreia îți rezervă dreptul ce reiese din această clauză să nu mai plătească îndemnizația de 50% pe cele 6 luni deoarece intenționează să-și recupereze prejudiciul cu aceasta.

Întrebare: Clauza de neconcurență din contractul de muncă la care face apel notificarea nu specifică alte elemente decât cele prezentate aici. Există posibilitatea ca firma să ia această măsură sau în cazul în care nu primește banii clauza de neconcurență devine nulă?

Mulțumesc
Discuție Concedii
În cazul în care un concediu este stabilit conform proceudrilor codului muncii, se poate respinge de către angajator în momentul în care acesta realizează că într-un moment anume este un volum prea mare de lucru?