avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate Isa Radov

Activitate Isa Radov

Răspuns la discuția Revisal - Modificare clauza CIM
freeelis a scris:

:-/

Cum poate fi valabila o clauza daca actul aditional nu este semnat de ambele parti?


Daca salariatul nu a semnat actul aditional prin care se renunta la clauza salariilor compensatorii, atunci acel act nu produce efecte.
Despre asta era vorba.
Răspuns la discuția as dori un raspuns, va rog
Aici este vorba de 2 angajatori.
Fiecare angajator isi are propria politica salariala. Ghinionul dvs este ca lucrati pt firma si nu pt agentie.
Pe de alta parte, incepand cu 1 ianuarie salariul dvs ar trebui sa fie de minim 700 lei (atat s-a facut salariul minim pe economie).

Ca sfat.... incercati sa va mutati de agentie.
Altfel....nu prea sunt multe de spus.
Răspuns la discuția Revisal - Modificare clauza CIM
In Revisal nu se inscriu alte clauze ale CIM decat cele referitoare la functie, salariu, sporuri.

Daca ati incheiat un act aditional prin care se renunta la clauza salariilor compensatorii, iar salariatul a semnat acest act aditional, este suficient.
Il puneti la dosarul personal al salariatului si atat. Asa aveti dovada ca acea clauza nu mai este valabila.

Dar numai daca si salariatul a semnat actul aditional. Daca nu l-a semnat.... atunci acel act nu produce efecte, deci clauza este valabila
Cf Codului muncii (art. 81 alin 2) angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Dvs spuneti ca ati trimis demisia prin posta. Sper ca ati facut-o cu confirmare de primire. Numai aceasta confirmare poate demonstra ca ati trimis-o. Confirmarea este dovada de inregistrare a demisiei.

Apoi, termenul legal de preaviz pt functiile de executie este de maxim 20 zile lucratoare. Pe durata preavizului, CIM continua sa isi produca efectele. Asa ca este bine sa va prezentati la lucru!
In caz contrar, angajatorul poate sa va inchida CIM pt absente nemotivate.

Dar.....

Putem considera ca neplata avansului la salariu reprezinta o obligatie neindeplinita de angajator. Ceea ce va ajuta pe dvs sa incetati CIM FARA preaviz. Dar pt asta trebuie sa retransmiteti o demisie in care sa precizati ca neplata salariului reprezinta o obligatie neindeplinita si ca atare demisia este fara preaviz, cf art. 81 alin 8 din Codul muncii.

Apoi....
In conditiile actuale, faptul ca v-ati gasit deja de lucru este un lucru bun. Si cum nu mai exista carti de munca, incetarea unui CIM pt absente nemotivate nu prea mai conteaza. Probabil, insa, ca veti intampina ceva greutati in a primi de la actualul angajator adeverinta de vechime.

In rest, dupa ce retransmiteti demisia in conditiile art. 81 alin 8 (obligatoriu cu confirmare de primire, si scriind in corpul confirmarii ca este vorba de demisie - ca sa nu se zica ca ati trimis o invitatie la nunta!!!) puteti sa va prezentati la noul loc de munca.

Succes (uri)!
Răspuns la discuția Anunt angajata insarcinata - ITM
Veti anunta in scris ITM asupra starii de graviditate. Depuneti instiintarea la registratura.

Cadrul legal:
"Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea. " - OUG 96/2003
Răspuns la discuția Sesizare ITM
Puteti face oricate sesizari doriti. La ITM, evident. Sau la Inspectia Muncii, forul lor ierarhic superior. Ei vor veni, vor face control, vor face proces-verbal, vor da amenzi. Dar nu-l pot obliga de angajator sa va dea banii.

Recuperarea banilor o veti putea face doar in instanta, la tribunalul de pe raza dvs de domiciliu. Aveti termen de prescriptie de 3 ani.
Depinde cand a fost incheiat acest CCM.

Daca a fost negociat si incheiat in cursul anului 2011, dupa aparitia noului Cod al Muncii, aveti posibilitatea de a incheia un Act aditional de prelungire a valabilitatii CCM cu maxim 12 luni.
Dupa care........negocierea unui nou CCM
Eu as alege varianta.... zi platita cu recuperare pe parcurs.
Recuperarea pe parcurs ar putea insemna ca intr-un interval de 2 saptamani (stabilit de dvs, si bine ar fi sa fie stabilit dupa ce trece vremea rea!) salariatii sa lucreze cate o ora in plus, pana la recuperarea celor 8 ore de munca.
Răspuns la discuția Normarea muncii
Grila de salarizare a puteti elabora pornind de la salariul minim. Fie salariul minim pe economie, fie de la cel minim din firma.
Apoi, functie de nivelul de calificare, veti aplica: fie coeficientii de ierarhizare legali, fie alti coeficienti ai dvs, dar care nu pot fi mai mici decat cei legali.

Cat despre normarea muncii..... asta depinde de profilul dvs de activitate.
Asa cum dati dvs exemplul.... este doar o impartire a oamenilor functie de calificare.

Este bine sa discutati cu directorul tehnic in aceasta problema.
Răspuns la discuția sporul de conducere
Sporurile aferente functiei de conducere se pot "incasa" doar pentru perioade mai mari de lipsa (de ex incapacitate de munca ce depaseste 30 zile)
Si in acest sens angajatorul emite o decizie de indeplinire temporara a atributiilor functiei. Si, cred eu, este corect sa intocmeasca si un act aditional pe perioada determinata din care sa rezulte indeplinirea atributiilor specifice functiei de conducere si, evident, acordarea sporului aferent.

Pentru perioadele de CO sau CM probabil ca inlocuitorul are stipulat in Fisa postului faptul ca inlocuieste seful in lipsa acestuia. Deobicei asa se procedeaza. Acum nu are logica ca pt 10 zile de inlocuire a sefului sa iei si sporul de conducere!!! Pana la urma, toti au dreptul la concediu de odihna sau se pot imbolnavi!