avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fostul meu patron vrea sa-mi faca rau pe nedrept.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fostul meu patron vrea sa-mi faca rau pe nedrept.

Buna ziua. Am si eu o problema. Am lucrat la o societate care incepand cu data de 16.01.2012 m-a dat in concediu fara plata fara sa semnez vreun act oficial si nici salariul nu l-am luat (avansul). Acum eu mi-am gasit de munca in alta parte si nu vor sa ma lase sa plec. Mai intai am facut cerere de incetare cu acordul ambelor parti (si mi-a cerut preaviz 30 zile desi nu am fucntie de conducere ), apoi le-am facut o cerere de demisie si am trimis-o prin posta si tot nu vor sa-mi dea drumul. As dori daca se poate un sfat ca sa stiu cum sa procedez, ce ar trebui sa fac ( ptr ca am inteles ca vrea sa-mi desfaca contractul disciplinar si nu mi se pare corect ). Unde ar trebui sa merg si cui ar trebui sa ma adresez. AS DORI UN RASPUNS CAT MAI URGENT DACA ESTE POSIBIL.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:17, 6 Februarie 2012
Faceti o sesizare la ITM in care sa explicati situatia dvs detaliat.
Cf Codului muncii (art. 81 alin 2) angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Dvs spuneti ca ati trimis demisia prin posta. Sper ca ati facut-o cu confirmare de primire. Numai aceasta confirmare poate demonstra ca ati trimis-o. Confirmarea este dovada de inregistrare a demisiei.

Apoi, termenul legal de preaviz pt functiile de executie este de maxim 20 zile lucratoare. Pe durata preavizului, CIM continua sa isi produca efectele. Asa ca este bine sa va prezentati la lucru!
In caz contrar, angajatorul poate sa va inchida CIM pt absente nemotivate.

Dar.....

Putem considera ca neplata avansului la salariu reprezinta o obligatie neindeplinita de angajator. Ceea ce va ajuta pe dvs sa incetati CIM FARA preaviz. Dar pt asta trebuie sa retransmiteti o demisie in care sa precizati ca neplata salariului reprezinta o obligatie neindeplinita si ca atare demisia este fara preaviz, cf art. 81 alin 8 din Codul muncii.

Apoi....
In conditiile actuale, faptul ca v-ati gasit deja de lucru este un lucru bun. Si cum nu mai exista carti de munca, incetarea unui CIM pt absente nemotivate nu prea mai conteaza. Probabil, insa, ca veti intampina ceva greutati in a primi de la actualul angajator adeverinta de vechime.

In rest, dupa ce retransmiteti demisia in conditiile art. 81 alin 8 (obligatoriu cu confirmare de primire, si scriind in corpul confirmarii ca este vorba de demisie - ca sa nu se zica ca ati trimis o invitatie la nunta!!!) puteti sa va prezentati la noul loc de munca.

Succes (uri)!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Isa Radov, Consultant resurse umane
Termenul legal de preaviz pentru functiile de executie nu este de 20 zile lucratoare ... Termenele de preaviz stipulate de art. 81 C. muncii au caracter imperativ ca durata maxima, ceea ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mica.

Termenul de preaviz in cazul demisiei este cel mentionat in c.i.m. ...

Daca nu v-a platit salariul , atunci puteti sa va dat demisia fara preaviz - art.81 alin.8 C.mun.

Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator. ...
Prin urmare, daca ati trimis o cerere de demisie, in baza art.81 alin.8 C.mun., atunci c.i.m. va inceta la data specificata in cerere.
Daca ati trimis o cerere de demisie cu preaviz, atunci c.i.m. va inceta la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie-art 81 pct 8 liveomars liveomars La insistentele angajatorului( nu mi-a dat salariul la timp,a chemat politia la serviciu si m-a dat afara din cladire) mi-am dat demisia cu art 81 pct 8 cu ... (vezi toată discuția)
Art61 litera a din codul muncii Corcodel nico Corcodel nico Buna ziua.sotul meu a lucrat 9ani la o societate de confectii textile.intre timp a gasit altceva mai bun de lucru.a facut cerere de incetare a activitatii si a ... (vezi toată discuția)
Demisie -renuntare la termenul de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform ... (vezi toată discuția)